A A A K K K
для людей з вадами зору
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

«Питання оренди земель державної власності та земельних паїв – один із пріоритетних напрямків  наповнення місцевих бюджетів району» – голова Чорнобаївської райдержадміністрації Сергій Джоболда

Дата: 06.02.2019 17:33
Кількість переглядів: 1067

 

Фото без опису

       Сьогодні, 6 лютого, голова райдержадміністрації Сергій Джоболда провів нараду  з керівниками управління фінансів, управління агропромислового розвитку райдержадміністрації та відділу  у Чорнобаївському районі Головного  управління Держгеокадастру  у Черкаській області.  На нараду були запрошені начальник Золотоніського міжрайонного відділення управління СБУ в Черкаській області Дмитро Стефанов та оперуповноважений Роман Мальцев, заступник начальника Золотоніського   управління  ГУ ДФС  у Черкаській області Антоніна Миргородська, начальник Чорнобаївського відділу Золотоніської  місцевої прокуратури Сергій Кривко та начальник Чорнобаївського  відділення  поліції  Золотоніського  відділу  поліції Головного управління національної поліції у Черкаській області Віталій Іванько.     

      - Одним із головних завдань органів державної влади є наповнення бюджетів всіх рівнів. Чорнобаївський район аграрний, тому головним бюджетоутворювачем  є сільськогосподарська галузь.  Аналізуючи основні джерела надходжень можна відмітити, що близько 20 відсотків припадає на  оренду земель, - зазначив голова райдержадміністрації Сергій Джоболда. - В оренді сільгоспвиробників перебуває 10,5 га  ріллі земель державної власності.

   Протягом останнього часу зусилля районної влади були направлені на збільшення надходжень від оренди земель державної власності. За останні чотири роки вона зросла на 10,6 млн. грн.

   Так, збільшено відсоток орендної плати до 8 % від нормативної грошової оцінки  в СТОВ «Дніпро», СТОВ «Світанок»,ТОВ «Рибколгосп», ФГ «Лан», ТОВ «Чорнобайм’ясо продакшн», СТОВ «Чкалова» (госп. двір), СТОВ «Красенівське», ПСП «Валентина», ФГ «Берегиня», СТОВ «Лан», ПП «Агроспецпроект», ТОВ ім. Шевченка, СТОВ «Надія».  СТОВ «Лящівка» уклало договори оренди невитребуваних паїв  під 9% від нормативної грошової оцінки.

   Майже всі сільгоспвиробники  орендують  господарські двори  та шляхи з орендною платою,  що коливається від розміру земельного податку до 3%. Найнижча орендна плата за ріллю: приватний історико-етнографічний музей «Козацькі землі України» орендує 122 га ріллі - 1-1,2% та ТОВ «Силікат 1» - 3%.

    Але є, звичайно, ще не використані резерви, - зауважив Сергій Миколайович.  – Сьогодні ті статистичні дані, які ми маємо, свідчать про те, що деякі громади використовують свої ресурси неефективно. Тож     інвентаризація землі, перезаключення договорів, а також  вміння  правильно розпоряджатися фінансами і ресурсами - одне з основних джерел наповнення місцевих бюджетів. В зв’язку з цим необхідно забезпечити проведення інвентаризації земельних ділянок державної та комунальної власності, виявити невитребувані паї, право оренди на які не оформлено, та інспектувати сплату податків. 

Фото без опису

  Про всеукраїнську нормативно-грошову оцінку  та укладання договорів оренди земель державної власності на території  Чорнобаївського району доповів начальник відділу у Чорнобаївському    районі Головного управління  Держгеокадастру  у Черкаській області   Юрій Петренко.  У своєму виступі він зазначив, що  згідно з Постановою КМУ «Про проведення загальнонаціональної (всеукраїнської) нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення» від 7 лютого 2018 р. № 105 було проведено природно-сільськогосподарське районування земель України. Зазначеною постановою передбачено, що нормативна грошова оцінка земель сільськогосподарського призначення визначається відповідно до нормативу капіталізованого рентного доходу на землях сільськогосподарського призначення природно-сільськогосподарських районів Автономної Республіки Крим, областей згідно з додатком та показників бонітування ґрунтів шляхом складання шкал нормативної грошової оцінки агровиробничих груп ґрунтів природно-сільськогосподарських районів (для сільськогосподарських угідь).

   В порівнянні з показником нормативної грошової оцінки земель, проведеної до 2019 року показники загальнонаціональної (всеукраїнської) нормативної грошової оцінки земель є дещо нижчими і відрізняються в сторону зменшення в середньому на 20%.

   Відповідно до укладених договорів оренди земель державної власності в адміністративних межах Чорнобаївського району за даними, наявними у відділі у Чорнобаївському районі Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області перебуває 15520,1 га земель сільськогосподарського призначення, в тому числі: проектних польових шляхів - 438,4 га, полезахисних лісосмуг - 997,8 га, господарських будівель і дворів - 1533,4 га, польових шляхів - 426,1 га, сільськогосподарських угідь - 11438,5 га, з яких 10568,9 га ріллі.

Термін дії договорів оренди становить від 7 до 49 років. Орендна плата згідно укладених договорів оренди складає від розміру земельного податку до 12% від нормативної грошової оцінки земель. В основному орендна плата становить 4,5% нормативної грошової оцінки за оренду сільськогосподарських угідь.

   Далі виступив  начальник фінансового  управління   райдержадміністрації Олександр Таранушенко, який зазначив, що зміна нормативно-грошової оцінки землі в 2019 році є істотною умовою для зміни умов договорів оренди. В зв’язку з цим є можливість запропонувати внесення змін до діючих договорів оренди.                                                       

      Заступник начальника Золотоніського  управління  Головного управління ДФС  у Черкаській області Антоніна Миргородська зупинилась на проблемних питаннях наповнення місцевого бюджету, на резервах  у рамках операції  «Урожай» та на  збільшенні відсотку за оренду паїв.   Також було  озвучено перелік суб’єктів господарювання  орендна плата за паї яких є нижчою середньообласного показника ( 9,2% ).

    -  Раціональне використання ресурсів – основа успішних громад, тому підняті на нараді питання є досить актуальними. Змінити розмір орендної плати  в даних випадках можливо лише за згоди орендарів, тому необхідно активізувати роботу по підвищенню орендної плати, як важливого джерела наповнення бюджету, -  звернувся до присутніх очільник району та дав доручення управлінню  агропромислового розвитку райдержадміністрації звернутись до Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області  та сільських (селищної ) рад  з пропозицією, відповідно до їх повноважень, ініціювати  перед орендарями земель державної власності  питання збільшення розміру орендної плати  до рівня 8-12 % від нормативної грошової оцінки землі.

  -  Проведення таких нарад необхідно і актуально, – акцентував увагу Сергій Джоболда, - адже тут зібрались фахівці відповідних управлінь, які допоможуть знайти відповіді на важливі на сьогоднішній день  питання. Тож прошу до співпраці фіскальні та правоохоронні органи,  в межах наданих повноважень, сприяти сплаті орендарями орендної плати за землі державної власності в межах норм Податкового Кодексу України.

Фото без опису

  Перед присутніми також виступив начальник Золотоніського міжрайонного відділення управління СБУ в Черкаській області Дмитро Стефанов, який зазначив, що лише спільно, в межах визначених повноважень, ми можемо вжити заходів щодо недопущення зменшення надходжень податків до місцевих бюджетів.

    По закінченні наради Сергій Миколайович зазначив, що з метою забезпечення позитивної динаміки надходжень до місцевого бюджету на комісіях з легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення необхідно  заслухати керівників  підприємств, які сплачують орендну плату за паї  нижче середньообласного показника  9,2%.

                                                                                    За інформацією відділу організаційної роботи,                                                                                     інформаційної діяльності та звернень громадян                                                                              апарату райдержадміністрації

                            

                                                                       

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь