A A A K K K
для людей з вадами зору
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

Про роботу районного Центру дитячої та юнацької творчості говорили на апаратній нараді

Дата: 16.10.2018 17:25
Кількість переглядів: 896

Фото без опису

     За словами начальника відділу освіти райдержадміністрації, на сьогодні позашкільну освіту в районі  забезпечують  33 педагогічних працівники, з яких 19 постійних та 14 осіб за сумісництвом  - 7 напрямів позашкільної освіти: художньо – естетичний, туристсько-краєзнавчий, еколого-натуралістичний, науково-технічний, фізкультурно-спортивний, гуманітарний та  дослідницько-експериментальний.

    У 2018-2019 навчальному році  у 56 групах  навчаються   856 вихованців  віком від 5 до 17 років проти 1262 вихованців у 77 гуртках минулого  навчального року. Протягом останніх років, враховуючи зменшення учнівського контингенту в навчальних закладах та звільнення частини керівників гуртків по віку в зв’язку із виходом на пенсію, спостерігається  зменшення кількості гуртків та кількості   дітей охоплених ними.

  Заняття гуртків проводяться у приміщеннях  12 закладів загальної середньої освіти району (29 груп, 446 вихованців), приміщеннях ЦДЮТ, районному Будинку культури та спорткомплексі (27 груп,  410 вихованців).  

     Педагогічними працівниками  створюється  сприятливе освітнє середовище для надання якісних освітніх послуг всім вихованцям закладу, а особливо категорійним дітям. У 2018-2019 навчальному році в гуртках займаються  104 дітей  соціально незахищених категорій: діти-сироти, діти з особливими освітніми потребами,  діти з багатодітних родин,  діти учасників АТО та  переселенці.   

Аналіз  спільної роботи педагогічного колективу і вихованців у  2017-2018 навчальному році свідчить про добрі результати. Педагоги та вихованці закладу  брали участь  у обласних, всеукраїнських та міжнародних конкурсах, змаганнях, виставках.  Гуртківці   отримали 76 обласних, 23 всеукраїнських та 7 міжнародних нагород. 

     Учасниками  обласного  етапу конкурсу-захисту МАН  стали 17 слухачів та 8 дійсних членів Чорнобаївської філії МАН.  22 конкурсанти стали переможцями в 9-ти відділеннях МАН. Їх роботи отримали високу оцінку членів журі.

     У рамках реалізації районної програми «Творча обдарованість» переможці конкурсу-захисту МАН отримують  районну стипендію.  За перемогу у творчих конкурсах стипендію   районної  ради також   отримують  Семенова  Олександра – вихованка  народного гуртка декоративно-ужиткового мистецтва «Юний художник» (керівник Стеблина О.П.) та  випускники гуртка Ткалич Яна і Огнівенко Софія, які продовжили навчання у вищих навчяльних закладах за профілем, обраним у позашкіллі. Стипендію  отримують вихованець народної вокальної студії «Барви» (керівник Жовтова Тетяна Дмитрівна) Тарас Кот та вихованки зразкового гуртка декоративно-прикладного мистецтва «Берегиня» (керівник Кириченко Світлана Олекандрівна) Кириченко Ольга і Ємсенко Вікторія.

            Відділом освіти спільно із позашкільним закладом, проводяться районні щорічні  масові заходи з учнівською молоддю:   фестиваль «Повір у себе» до Міжнародного Дня  людей з обмеженими можливостями,  свято «Щастя бути разом»  для дітей-сиріт, «Талант року» - для творчо обдарованих дітей, «Веселковий експрес до Дня захисту дітей, для дітей-лідерів функціонує районна  «Школа лідерів», районний проект «Україна – це ми».

    Вже 2 роки поспіль проводиться   районний етап Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-спортивної патріотичної гри «Сокіл» («Джура»). У 2017 році за ініціативи керівника гуртка «Бокс» Олександра Воробйова,  започатковано відкритий міжрегіональний турнір з боксу «Патріот», який  вже 2-а рази проводився на базі Чорнобаївської ЗОШ І-ІІІ №2.

          Позитивним у роботі закладу є   щорічна участь педагогів у конкурсах педагогічної майстерності.  Так, в обласній виставці  «Інноваційний пошук освітян Черкащини -2018» взяли участь  та стали лауреатами у номінації «Методичне забезпечення закладів позашкільної освіти»  заступник директора  Строкань Ірина Миколаївна та керівник гуртка «Квітникове аранжування»  Хоменко Інна Валентинівна, які також  стали  переможцями обласного етапу Всеукраїнського конкурсу рукописів навчальних програм та посібників з позашкільної освіти.

         За значні успіхи у роботі та вихованні підростаючого покоління на районну Дошку пошани занесено керівника народного танцювального колективу «Фієста» Тріандафіліді Ларису Георгіївну.

     Педагогічний колектив закладу відзначено Подякою Черкаського обласного контактного центру за професіоналізм та вагомий внесок в організацію та проведення обласного конкурсу дитячої творчості «Захисники Вітчизни-гордість України».

     Тож хороші  результати співпраці педагогів та учнів ЦДЮТ  говорять самі за себе.

  • Сьогодні заклад позашкільної освіти  потребує оновлення та модернізації  матеріально-технічної навчальної бази, - наголосила перший заступник голови райдержадміністрації Валентина Стилик. - Позашкільна освіта – це та галузь освіти, яка  відповідає викликам часу і потребам дітей, а  дітям потрібне комп’ютерне програмування, STEM –освіта, Web дизайн,  LEGO та інші технічні та сучасні види науки та творчості.

 Тож  відділу освіти необхідно активніше працювати над впровадженням новітніх технологій навчання та виховання у позашкільному закладі, удосконалення системи виховної роботи з учнівською молоддю, зокрема, національно-патріотичного та військово-патріотичного виховання, відродження українських народних традицій, народної педагогіки, сприяння формування в учнів ключових компетентностей у відповідності до Концепції Нової української школи, - зазначила Валентина Стилик. - Необхідно продовжити роботу по зміцненню матеріально-технічної бази   закладу позашкільної освіти сучасним обладнанням, навчальними приладами та наочними посібниками. Зрозуміло, що зменшення учнівського контингенту в навчальних закладах впливає на наповненість гуртків. Тому потрібно подбати про стовідсоткове їх наповнення, зацікавити дітей, щоб забезпечити їм не лише дозвілля, а й творчий розвиток. 

                                                                                               За інформацією відділу організаційної роботи, інформаційної діяльності                                                                                                                    та звернень громадян апарату райдержадміністрації

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь