A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

Комплексне вирішення проблем учасників АТО та членів їх сімей

Дата: 26.04.2017 17:16
Кількість переглядів: 1675

 

    Забезпечення взаємодії органів виконавчої влади,  територіальних підрозділів міністерств і відомств в районі, органів місцевого самоврядування, громадських об’єднань ветеранів війни та учасників АТО, волонтерських та іншими громадських організацій, волонтерів, керівників та трудових колективів підприємств, установ, організацій у вирішенні питань соціального захисту та адаптації учасників АТО, їх лікування, реабілітації, своєчасне надання гарантованих державою пільг розглянуто на черговому засіданні районного центру надання допомоги учасникам антитерористичної операції за ініціативи голови райдержадміністрації Сергія Джоболди.

    В засіданні взяли участь голова райдержадміністрації Сергій Джоболда, голова ГО «Спілка воїнів АТО «Черкащани» Микола Костенко та заступник голови Спілки Максим Кутіщев.    

    -  Вже не один рік  проводиться антитерористична операція в східних   областях України, з кожним днем все більше патріотів району повертаються додому після виконання громадянського обов’язку зі статусом  учасник АТО і саме для комплексного вирішення їх нагальних проблем та членів їх сімей  створено та працює районний центр  надання допомоги учасникам антитерористичної операції, - зазначив у своєму виступі голова райдержадміністрації Сергій Джоболда.  І нам треба активізувати роботу центру та приділити увагу і допомогти кожному, хто цього потребує.

    В ході проведення  розширеного засідання  центру про виконання питань піднятих у зверненні  до  райдержадміністрації членами ГО «Спілка воїнів АТО «Черкащани»  доповіли начальник відділу Держгеокадастру в Чорнобаївському районі Юрій Петренко, начальник  управління з питань праці та соціального захисту населення райдержадміністрації Олександр Юрковський, заступник головного лікаря Чорнобаївської центральної районної лікарні Сергій Чуба, головний лікар комунального закладу «Чорнобаївський центр первинної медико-санітарної допомоги  Чорнобаївської районної ради» Любов Тарасенко, заступник директора – начальник відділу районного центру зайнятості Леонід Пшенишний, начальник відділу освіти райдержадміністрації Раїса Піддубна, завідувач сектору у справах сім’ї, молоді та спорту райдержадміністрації Володимир Авраменко.

 

Забезпечення потреб учасників АТО у земельних ділянках

    Станом на 24 квітня 2017 року до Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області з метою отримання у власність земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства площею до 2,0 га за рахунок земель сільськогосподарського призначення державної власності, розміщених за межами населених пунктів, звернулось 404 особи учасників АТО та членів їх родин. Із загальної кількості звернень від жителів Чорнобаївського району надійшло 258 заяв на отримання у власність земельних ділянок, що складає 64%. Головним управлінням Держгеокадастру було розглянуто дані заяви та надано 334 дозволи на розробку документації із землеустрою щодо відведення земельних ділянок загальною площею 663,14 га. Відмовлено в наданні дозволів 38 особам. Основною причиною відмов у наданні дозволів на розробку документації із землеустрою є листи сільських рад щодо недоцільності надавати земельні ділянки громадянам, які не є жителями відповідних громад, до моменту стовідсоткового забезпечення земельними ділянками учасників АТО- жителів відповідних громад. У зв’язку з цим   було зібрано  та узагальнено інформацію щодо потреб у земельних ділянках учасників АТО у розрізі територіальних громад району, яку було передано до Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області. На сьогодні Головним управлінням затверджено 215 Проектів із землеустрою щодо відведення земельних ділянок громадянам- учасникам АТО. Решта документації знаходиться в стадії виготовлення, погодження та затвердження. Станом на 21.04.2017 року у Відділі у Чорнобаївському районі Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області клопотання щодо надання адміністративних послуг, а саме документів, необхідних для подання заяви про надання дозволу на виготовлення документації із землеустрою щодо відведення земельних ділянок громадянам- учасникам АТО, відсутні.

 

Стан надання медичної допомоги демобілізованим учасникам АТО

    Протягом 2016 року особовим складом Чорнобаївської центральної районної лікарні було проліковано в стаціонарних відділеннях 40 осіб - учасників АТО та учасників бойових дій на суму 42712,52 грн.

    За 1 квартал 2017 року проліковано в стаціонарних відділень 19 осіб учасників АТО та учасників бойових дій на суму 14178,36грн, додатково на сесії виділено - 150 000 на стаціонарне лікування учасників АТО та учасників бойових дій.

    На протезування пільгових категорій населення на 2016 рік було заплановано 15000 грн. та виділено додатково 10 000 грн., використано – 13601,35 грн.

    В 2017 році заплановано по соціальному забезпеченню (інші виплати населенню ) для пільгових категорій населення (в тім числі учасників АТО) - 30000 грн. На зубопротезування учасників АТО додатково виділено на сесії районної ради 100 000 грн.

    В 2016 році проведено зубопротезування 15 особам на суму - 13209,02 грн. За І квартал 2017р на суму-4700 грн.

    На «Д» обліку по Чорнобаївському районі перебуває 356 демобілізованих воїнів АТО, із них 8 інвалідів війни (всі III група, в основному неврологічного та терапевтичного профілю).

    З 3.04.2017 р. по 21.04.2017 р.  відповідно до графіку проводились виїздні профогляди заучастю сімейних лікарів і спеціалістів центральної районної лікарні (хірург, дерматолог, невропатолог,  психолог). Оглянуто 291 воїн АТО, що склало 82% від загальної кількості.

    Демобілізовані обслуговуються за схемою єдиного вікна. Працює відкрита лінія за тел. 2-36-46, де демобілізовані та члени їх сімей можуть отримати консультації, щодо медичного обслуговування.

    Проводиться щомісячний моніторинг проведеної роботи, до 25 числа кожного місяця результати відправляються в військовий госпіталь с. Дахнівка.

Всі особи з виявленими відхиленнями у стані здоров'я проходять амбулаторне лікування, а при потребі і стаціонарне лікування в Чорнобаївській ЦРЛ.

    В військових госпіталях м. Черкаси проліковано за 2016 рік - 36 воїнів, за 2017 - 12 демобілізованих воїнів АТО. За 2016 рік на безкоштовне амбулаторне лікування демобілізованих воїнів АТО використано 9.000 грн.   За 4 місяця 2017 - 4.200 грн.

    За 2016 рік - видано форму № 70 - 49 особам на санаторне-курортне лікування і психологічне лікування. Проліковано за 2016 рік - 10 воїнів АТО. За 2017 рік - видано форму № 70 - 8 особам. В санаторно - курортних умовах в 2017 - 2 воїна АТО.

    З дитини - батьки яких є учасниками АТО пролікувались за 2016 рік в санаторно - курортних умовах в санаторії «Пролісок», «Сосновий Бір» м. Черкаси. В 2017 році - 3 дитини в санаторії «Сосновий Бір».

 

Працевлаштування демобілізованих учасників АТО

    За інформацією Чорнобаївського районного центру зайнятості за 2016 рік його послугами  скористалось 155 демобілізованих учасників АТО з них в пошуку підходящої роботи  112 осіб. Протягом 2017 року послугами районного центру зайнятості скористалось 115 осіб даної категорії та в пошуку підходящої роботи  15 осіб.

    За період перебування всі демобілізовані військовослужбовці охоплені  профорієнтаційними послугами.

    В 2016 році центром зайнятості було працевлаштовано 27 осіб, 5 осіб проходили професіне навчання, 9 осіб було залучено до тимчасової занятості. За результатами роботи в цьому році було працевлаштовано 14 осіб, на професійне навчання направлено 3 особи та залучено 9 осіб до тимчасової занятості.

    На сьогодні на обліку перебуває 76 осіб, 80 %  з них жителі сільської місцевості: смт. Чорнобай – 8  осіб, с. Богодухівка 6 осіб, с. Іркліїв – 6 осіб, с. Велика Бурімка  - 5 осіб, с. Вереміївка – 5 осіб.

    Демобілізовані учасники АТО здебільшого мають повну середню  (49 осіб) та професійну освіту (27 осіб (водії автотранспортних засобів – 20, електрогазозварник – 2, фельдшер – 2, штукатур – 1, апаратник оброблення зерна – 1, тракторист – 1, ).

       Робота  по їх працевлаштуванню продовжується.

 

Про благодійну допомогу, соціальну підтримку   учасників АТО та їх дітей учнівськими, педагогічними колективами у 2016-2017 роках

    Відповідно до діючої районної комплексної програми «Турбота» на 2014-2020 роки», діти шкільного та дошкільного віку, батьки яких є учасниками АТО, забезпечуються безкоштовним харчуванням. У 2016-2017 навчальному році охоплено безкоштовним харчуванням 54 дітей у дошкільних навчальних закладах та 141 учень в загальноосвітніх навчальних закладах, в тому числі 24 дітей, які перебувають у групі продовженого дня. Для дітей дошкільного віку організоване 3-х разове харчування, учнів 1-4 класів - дворазове харчування, учнів 5-11 класів - одноразове. Протягом І кварталу 2017року на організацію харчування означеної категорії дітей витрачено 16 тис. грн.

    Влітку 2016 року в ході оздоровчої кампанії було оздоровлено та охоплено організованим відпочинком 45 дітей дошкільного віку, у пришкільних таборах 112 учнів загальноосвітніх навчальних закладів із сімей учасників АТО.

    Крім цього, на виконання Заходів щодо реалізації Концепції національно-патріотичного виховання дітей і молоді з 11 по 22 серпня 2016 року проведена тематична військово-патріотична зміна на базі дитячого табору «Чапаєвець» (с.Чапаєвка Золотоніського району). 55 дітей з 28 навчальних закладів району, серед яких - діти учасників АТО, лідери учнівського самоврядування, юні волонтери, члени пошукових груп за кошти районного бюджету, колективних господарств мали змогу відпочити та збагатитися позитивними емоціями під час перебування в таборі.

    Значимими та необхідними для дітей, учнівської молоді є участь воїнів АТО в організації та проведенні Всеукраїнської патріотичної гри «Сокіл» («Джура»).

    В загальноосвітніх навчальних закладах проводяться виховні заходи на підтримку воїнів - учасників АТО. Здійснюється соціально-педагогічний та психологічний супровід дітей, сімей учасників АТО.

    У 2016 ропі учні, педагоги шкіл району взяли участь у Всеукраїнській акції «Назустріч мрії» по збору коштів для онкохворих дітей та дітей, які постраждали під час антитерористичної операції.

    В січні 2017 року працівники відділу освіти, навчальних закладів району зібрали кошти, в розмірі одноденного заробітку, на загальну суму понад 61 тис. грн. Дані кошти стали частиною благодійної допомоги від жителів району, які були передані волонтерам та використані для придбання різноманітного військового спорядження бійцям АТО.

    Учнями навчальних закладів за участю шкільних волонтерів, краєзнавців збираються матеріали про учасників АТО - випускників навчальних закладів, для оформлення куточків Слави. В шкільних музеях оформляються експозиції про бійців АТО. Проводяться тематичні зустрічі в рамках дня Захисника Вітчизни та Міжнародного дня волонтера. В закладах освіти започатковано роботу над проектами «Воїни світла - воїни добра», «Герої сьогодення».

    Стало традиційними проведення волонтерських акцій за участю учнівських, педагогічних колективів, батьків: «Допоможемо українській армії», «Продукти харчування для воїнів АТО», «Лист, обереги воїнові», «Вітальна листівка захисникам Вітчизни», «Великодні подарунки воїнам АТО», «Обереги бійцям», «Теплий одяг для захисників», «Вишиванка дітям АТО», «Допоможемо пораненим воїнам» (збиралися кришешки з готастикових пляшок, виручені кошти передані для протезування воїнів). Учні шкіл беруть участь у виготовлені маскувальних сіток для військової техніки та укриттів для бійців.

    Навчальні заклади району за проведену роботу та підтримку воїнів АТО отримують листи-подяки, прапори з передової бойових дій, інші пам'ятні речі бійців-побратимів. Так, учнівський волонтерський загін Великоканівецького НВК нагороджено Подякою за багаторазову допомогу Волонтерам Легіону Свободи, а колектив Веселохутірського НВК отримав подяку від бійців самохідно-артилерійського дивізіону 24-ої залізної бригади. Подібні нагороди, подяки отримували і колективи Великобурімської ЗОШ, Чорнобаївської гімназії, ЗОШ №1.

 

Оздоровлення дітей учасників АТО

    В 2016 році на придбання путівок до оздоровчих закладів для оздоровлення дітей учасників АТО та дітей внутрішньо переміщених осіб, селищною та сільськими радами було надано матеріальної допомоги на суму близько 170 тис. грн.

    В 2016 році 4 дітей учасників АТО були оздоровлені в ПП «Оздоровчий заклад «Чайка», 1 дитина в ТОВ «Чапаєвець» , 1 дитина батько якої помер в зоні проведення АТО оздоровлена в Міжнародному дитячому центрі «Артек».

    2017 році 1 дитину батько якої помер  у районі проведення   АТО було направлено до Міжнародного дитячого центру «Артек» .

    Всі учасники АТО та члени їх сімей мають право безкоштовно користуватися всіма видами платних послуг районного фізкультурно-оздоровчого клубу. Всі діти учасників АТО мають право відвідувати безкоштовно Чорнобаївську дитячо-юнацьку спортивну школу.

 

Про стан надання соціальної допомоги управлінням з питань праці і соціального захисту населення

    За кошти районного бюджету в 2016 році оздоровлено одного учасника  АТО на суму 7740 грн.

    У 2016 році 9 учасників АТО пройшли лікування в санаторії за кошти державного бюджету.

    За кошти місцевого бюджету проводять виплати одноразової допомоги сім'ям учасників АТО в розмірі 1500 грн. Протягом 2016 року 76 сімей отримали допомогу на загальну суму 114 000 грн.

    Здійснюється виплата стипендії дітям із сім'ї загиблого учасника АТО (Тарасенко) в розмірі 1000 грн. щомісячно кожній дитині. В 2016 році виплачено 24000 грн.

    За рахунок коштів районного бюджету надано  одноразову матеріальну допомогу 4 учасникам АТО –  на суму 14,0 тис. грн.

    В 2016 році пройшли психологічну реабілітацію 6 учасників АТО. (ДП «Клінічний санаторій «Курорт Березівські мінеральні води» ЗАТ «Укрпрофоздоровниця», ДП «Південь-Курорт-Сервіс» на базі санаторію «Орізонт», ТОВ «Міжрегіональний реабілітаційний центр», ТОВ «Дитячий оздоровчий заклад санаторного типу «Подільський Артек»)

    В 2016 році 4 особи пройшли навчання в Чорнобаївській автомобільній школі товариства сприяння обороні України: 3 особи – водії категорії «В», 1 особа – водій категорії «С». На навчання використано 30460,01 грн.

    За 2016 рік  одноразову матеріальну допомогу в розмірі 50 тис. грн. одному з членів сім’ї загиблого в ході проведення антитерористичної операції в східних регіонах України отримали 3 особи з членів сім’ї загиблих: Тарасенко Л.А. с. Богодухівка, Івлєва Т.І. с. Вороненці,   Гладка Л.С. смт Чорнобай.

    За 2016 рік одноразову матеріальну допомогу в розмірі 20 тис. грн. одному з членів сім’ї загиблого в ході проведення антитерористичної операції в східних регіонах України. отримали 3 особи з членів сім’ї загиблих: Тарасенко Л.А. с. Богодухівка, Івлєва Т.І. с. Вороненці,   Гладка Л.С. смт Чорнобай.

     В 2017 році управлінням з питань праці і соціального захисту населення Чорнобаївської  райдержадміністрації розроблений та поданий для  затвердження на сесії районної ради новий порядок для закупівлі санаторно-курортних путівок для оздоровлення учасників АТО. На придбання санаторно-курортних путівок виділено 300 тис грн.

    За кошти місцевого бюджету проводять виплати одноразової допомоги сім'ям учасників АТО в розмірі 1500 грн. За І квартал 2017 року 10 сімей отримали допомогу на загальну суму 15 000 грн.

    Здійснюється виплата стипендії дітям із сім'ї загиблого учасника АТО (Тарасенко) в розмірі 1000 грн. щомісячно кожній дитині. За І квартал 2017 року виплачено 6 000 грн.

    За рахунок коштів районного бюджету надано  одноразову матеріальну допомогу 1 учаснику АТО –  на суму 8,0 тис. грн.

    В 2017 році психологічну реабілітацію пройшов 1 учасник АТО. (ТОВ "Укрреабілітація" Києво-Святошинський район, с.Капітанівка, Київська обл.)

    В 2017 році 1 особа навчається на категорію «В» в Чорнобаївській автомобільній школі товариства сприяння обороні України. Сума коштів на навчання з гідно договору складає – 5 400 грн. На черзі на навчання перебуває 5- осіб.

 

 Про стан надання допомоги сім’ям учасників АТО Чорнобаївським районним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді

    Спеціалістами та фахівцями із соціальної роботи Чорнобаївського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді протягом 2016 – 2017 року проведено роботу щодо 326 сімей демобілізованих, мобілізованих   учасників АТО. Безпосередньо проводилася робота в 319 сім’ях, здійснено оцінку потреб.

    Під супроводом Центру перебувало 14 сімей.    

    Станом на 2017 рік клієнтами Центру стало 111 учасників АТО. Під час проходження ротації, організовувалися зустрічі з учасниками АТО  та їхніми сім’ями, залучено учнівську молодь.  Було організовано та безпосередня участь фахівців із соціальної роботи (с.Богодухівка, с.Ленінське, с.В. Бурімка) у збиранні коштів, продуктів харчування, одягу на потреби учасників АТО.  Частина коштів витрачалася на поповнення рахунків учасникам АТО.  Сприяли  у підвезенні мобілізованих ( с.В.Бурімка, с.Богодухівка).    Посприяли оздоровленню 31 дитині – табір «Сосонка», «Артек» та в санаторіях області.

    Постійно надається психологічна підтримка  демобілізованим, мобілізованим, а також їх рідним. Надано роз’яснення 183 особам щодо оформлення документів на різні види виплат.

 

Виділення коштів в бюджетах селищної та сільських рад

    Щодо виділення коштів на надання допомог учасникам АТО та їх сім’ям то у 2016  році  27 сільських  та селищна ради виділили 431 тис 815 грн., а саме: 275 тис на матеріальну допомогу, 40 тис грн. на лікування та 116 тис. 815 грн. на оздоровлення дітей учасників АТО.

    В 2017 році 24 сільських  та селищна ради виділили 745 тис 500 грн., проте 5 сільських рад коштів взагалі на ці цілі не передбачили.

 

    Заслухавши доповіді голова райдержадміністрації Сергій Джоболда зазначив, - В районі проводиться робота, щодо забезпечення нагальних потреб учасників АТО та членів їх сімей, але  цього звичайно недостатньо, ще багато   питань над вирішенням яких  необхідно працювати.  Що стосується забезпечення всіх учасників АТО  земельними ділянками, то перш за все необхідно терміново  спільно з селищною та сільськими радами провести звірку по кожному учаснику АТО конкретно та індивідуально вирішувати всі проблеми.

    Всі пропозиції, які надійшли від учасників засідання районного центру надання допомоги учасникам АТО будуть враховані в подальшій роботі органів виконавчої влади.

 

За інформацією відділу організаційної роботи,

інформаційної діяльності та звернень громадян

апарату райдержадміністрації


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь