A A A K K K
для людей з вадами зору
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

У Кліщинцях відбулися заходи до річниці з дня народження Михайла Старицького

Дата: 14.12.2018 17:13
Кількість переглядів: 927

Фото без опису     

    14 грудня у селі Кліщинці відбулися заходи з нагоди 178-ї річниці з дня народження відомого українського письменника, театрального і культурного діяча Михайла Петровича Старицького.

Фото без опису

Фото без опису

    Аби вкотре згадати й вшанувати пам’ять про нашого земляка, цього дня на його малу батьківщину завітали голова Чорнобаївської райдержадміністрації Сергій Джоболда та перший заступник Валентина Стилик. Вони відвідали Літературно-меморіальний Музей М.П. Старицького, де обговорили із сільським головою Миколою Грановським перспективи подальшого розвитку закладу. Та поклали квіти до пам’ятника корифея українського театру.

Цього ж дня у Кліщинському сільському Будинку культури відбулася літературно-мистецька зустріч «Михайло Старицький – зустріч крізь століття».  

   Фото без опису                              

    Творчість Михайла Старицького багатогранна. Він і поет, і прозаїк, і драматург, і перекладач. Але я хотів би зупинитися на його культурно-громадській діяльності. Він почав працювати у часи, коли царизм вкотре почав гнітити українську мову і культуру. І Михайло Петрович був одним із тих, хто став на їхній захист. Він сперечався зі своїми колегами, коли чув, що українська мова – це мова, яка вимирає, чи мова для селянського вжитку. Його відстоювання права української мови і літератури на самостійність було на той надзвичайно вчасним і потрібним. Пройшло більше століття відтоді, як він почав творити. І буквально кілька десятків років тому ми з вами зрозуміли, що творити, думати потрібно рідною мовою. Він говорив, що неможливий розвиток науки без того, щоб не володіти українською мовою. І сьогодні мені приємно, що держава повертається до цих тез, що впроваджуються квоти на українську мову на радіо і телебаченні, на українські пісні, на друк українською мовою. Адже без відродження української мови та літератури, без вшанування видатних постатей, серед яких є і Михайло Петрович Старицький, не можливий розвиток держави і її майбутнє. Тож перебуваючи на кліщинській землі, хочу подякувати усій громаді за те, що ви підтримуєте пам'ять про свого відомого земляка, - зазначив під час зустрічі Сергій Джоболда. 

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

   Увазі глядачів представили сторінки з біографії Михайла Старицького. Зокрема, розповідь про його дитинство, перше нещасливе кохання, яке пізніше вилилося у рядки вірша, який сьогодні є відомою на весь світ піснею «Ніч яка місячна», пісенні виступи. А учасники драматичного колективу Богодухівського сільського будинку культури виконали сценку «По-модньому».

 

 За інформацією відділу організаційної роботи,

інформаційної діяльності та звернень громадян апарату райдержадміністрації

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь