A A A K K K
для людей з вадами зору
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

На засіданні ТЕБ та НС обговорили питання профілактики ботулізму в районі, а також питання стану протипожежного водопостачання в районі

Дата: 08.06.2017 17:10
Кількість переглядів: 1034

Фото без опису

    На засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яке проходило 8 червня під головуванням заступника голови райдержадміністрації Валентини Стилик виносилося 4 питання: про заходи щодо профілактики ботулізму в районі; про затвердження плану залучення сил і засобів для гасіння пожеж та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру в населених пунктах Чорнобаївському району; щодо протидії пожежам в природних екосистемах, лісомисливських, лісопаркових господарствах, торфовищах та сільськогосподарських угіддях; про стан протипожежного водопостачання в районі.

    Як зазначив виконуючий обов’язків начальника управління Держпродспоживслужби в Чорнобаївському районі Василь Катеруша в Черкаській  області з початку року зареєстровано 3 випадки захворювання  на ботулізм з 4 потерпілими, 3 з яких померли. Випадки захворювань мали місце в Черкаському, Золотоніському (пов'язані  з вживанням в'яленої річкової  риби  (лящ, тарань), виготовленої в домашніх умовах) та в Чорнобаївському (після вживання м'ясної тушонки домашнього виготовлення)  районах.

    В торгівельних закладах Чорнобаївського району  на ринках  також здійснюється реалізація рибопродуктів, зустрічається і реалізація  заборонених продуктів  (м'ясних, рибних, грибних консервів  домашнього приготування), які можуть послужити джерелом інфекції.  А також працюють рибопереробні підприємства, які  постачають рибну продукцію населенню.

    Враховуючи означене, з метою недопущення ускладнення санітарно-епідемічної ситуації в районі щодо захворювань на ботулізм, гострих кишкових інфекцій, харчових отруєнь управлінням Держпродспоживслужби  в Чорнобаївському районі спільно з Чорнобаївським відділенням поліції ГУНП У в Черкаській області буде проходити постійна робота по боротьбі зі стихійною торгівлею продуктами харчування на території району, фахівцями Держпродспоживслужби будуть проводитися перевірки харчових  підприємств, зокрема рибопереробних, закладів громадського харчування, продовольчої торгівлі, агропродовольчих ринків та ін. та відповідно до чинних законодавчих вимог здійснення державного нагляду (контролю) за дотриманням санітарного та ветеринарного законодавства, а також будуть вжиті заходи щодо дотримання вимог законодавства про безпечність та якість харчових продуктів, санітарних, ветеринарних норм і правил під час виробництва та реалізації харчових продуктів.

Фото без опису

    По другому питання доповів заступник начальника ДПРП №6 РС УДСНСУ у Черкаській області Володимир Головня. Комісією заслухано та  затверджено “План залучення сил і засобів для гасіння пожеж та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру в населених пунктах Чорнобаївському районі”.

    Щодо протидії пожежам в природних екосистемах, лісомисливських, лісопаркових господарствах, торфовищах та сільськогосподарських угіддях інформувала РС УДСНСУ у Черкаській області Олена Залізняк. – У період з березня  по травень у результаті спалювання сміття та сухої трави в Чорнобаївському  районі виникло 11 пожеж, в результаті чого пошкоджено 9 будівель та нанесено прямих матеріальних збитків на суму 223 000грн. В наслідок пожеж 1 житель району отримав опіки середньої тяжкості. В усіх випадках до ліквідації пожеж залучалися 6-ДПРП смт Чорнобай.

    Тож, щоб запобігти лиху  необхідно проводити роботу по ліквідації звалищ сміття, побутових і виробничих відходів у лісах,  здійснювати заходи по очищення лісових масивів від захаращень, створювати та оновлювати мінералізовані смуги, протипожежні розриви, проводити рекреаційне облаштування територій лісових масивів у місцях масового відпочинку населення.

     Розглянувши 4 питання, то велику стурбованість викликає стан протипожежного водопостачання в Чорнобаївському районі, де знаходиться на балансі згідно даних, які надали сільські голови та керівники сільгосппідприємств в 2017 році: 53 – пожежних гідрантів, 88 – водонапірних веж, 37- природних та штучних водоймищ. Із-за неналежного утримання керівниками об’єктів району кількість несправних зовнішніх штучних джерел протипожежного водопостачання щороку збільшується.

    На території смт Чорнобай розташовано 47 пожежних гідрантів, з них 36 вуличних та 11 об’єктових. На сьогоднішній день із 47 пожежних гідрантів, які експлуатуються 9 в неробочому стані, що становить 15%. В зв’язку з непридатністю до використання в 2017 році було знято з обліку 15 вуличних та об’єктових пожежних гідрантів та встановлено 11 нових, які були виявлені та відремонтовані під час перевірки спільно з начальником галузі  водопостачання і водовіддачі  смт Чорнобай.

    В травні 2017 року комісією в ході перевірки зовнішнього протипожежного водопостачання було виявлено ряд недоліків, які впливають на результати пожежогасіння та реагування на надзвичайні ситуації.

    У зв’язку з цим заступник начальника ДПРП №6 РС УДСНСУ у Черкаській області Володимир Головня звернувся до районного керівництва з проханням сприяти ремонту чи заміни пожежних водоймищ та приведенні їх у належний технічний стан для цілей пожежогасіння.

    Дане питання перебуває на контролі у влади до повного його виконання терміном до 1 вересня 2017 року.

 

За інформацією відділу організаційної роботи,

інформаційної діяльності та звернень громадян

апарату райдержадміністрації


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь