A A A K K K
для людей з вадами зору
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

Проведено аналіз протиепідеміологічних заходів в районі та обговорено стратегію з оздоровчої рухової активності

Дата: 26.02.2019 17:06
Кількість переглядів: 644

Фото без опису

    25 лютого перший заступник голови райдержадміністрації Валентина Стилик провела апаратну нараду, на якій виносилось  питання  про роботу районного відділення міжрайонного відокремленого підрозділу ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України» в 2018 році, з відповідною інформацією виступив   його завідувач  Іван Коренюк.

- Впродовж 2018 року  виконано 5873 санітарно-мікробіологічних досліджень при здійсненні епідеміологічного нагляду. Зокрема, 566 досліджень харчових продуктів, з яких 147 - в осередках захворювань гострими кишковими інфекціями, а решта - при визначенні якості і безпеки харчування дітей в дитсадках і школах.

   Для визначення бактеріологічної та хімічної забрудненості питної води, що споживається населенням виконано 1156 бакдосліджень ( 393 проби) та 2486 хімдосліджень і 290 проб відповідно. При цьому в 45 випадках виявлені відхилення від державного стандарту. Про це негайно інформувались власники систем водопостачання з пропозиціями виконання заходів для убезпечення споживачів від епідемічних ускладнень.

   Визначався негативний вплив 32 сміттєзвалищ на довкілля та екологічні умови проживання населення.                   Проведено дослідження 333 проб атмосферного повітря на межі СЗЗ на вміст хімічних забруднюючих речовин та 190 досліджень грунту на бактеріологічну, хімічну та гельмінтологічну забрудненість. Перевищень ГДК не зафіксовано.

   В процесі моніторингу навчально-виховних дитячих та оздоровчих закладів в ході визначення якості і безпечності харчування дітей мікробна забрудненість харчових продуктів досліджувалась в 53 закладах, при цьому досліджено 123 проби, виконано 350 досліджень.

     Моніторингові лабораторні дослідження проводились в лікувально - профілактичних закладах. Проведено 20 досліджень бактеріологічної забрудненості повітря в хірургічному та пологовому відділенні, 110 досліджень стерильності медичних матеріалів та інструментарію.  Якість дезінфекційних заходів визначалась за допомогою 1145 змивів на БГКП та патогенну мікрофлору. Результати досліджень розглядалися адміністрацією ЦРЛ на оперативних нарадах з медичними працівниками, вживалися заходи для поліпшення протиепідемічного режиму.

     Щодо епідеміологічного нагляду за інфекційними захворюваннями населення,  то впродовж року в районі зареєстровано 251 хворий з підозрою на інфекційні захворювання. 190 із них госпіталізувалися для лікування в інфекційне відділення ЦРЛ. Протиепідемічні заходи фахівцями районного лабораторного відділення проводились в 156 індивідуальних та колективних осередках інфекцій, при цьому з метою встановлення джерел та шляхів передачі інфекцій лабораторно обстежено 103 контактних особи, досліджено 147 проб харчових продуктів, 620 змивів на патогенну мікрофлору, більше 90 аналізів питної води, тощо. В 179 осередках інфекцій проведена заключна дезінфекція. Як результат - не було випадків вторинного інфікування контактних осіб.

    Доповідач також поінформував про ситуацію, пов’язаною з кишковою групою інфекцій. - За рік виконано загалом 10980 бактеріологічних аналізів для виявлення бактеріоносіїв та хворих ГКІ. Обстежено на предмет носійство збудників кишкових інфекцій 2355 осіб працюючих в дитячих закладах, ЛПЗ, харчових об’єктах. Виявлено та відсторонено від роботи 8 бактеріоносіїв. Із профілактичною діагностичною метою на предмет інфікування патогенною мікрофлорою та стафілококом досліджено 880 осіб - це хворі та пацієнти ЦРЛ і ЦПМСД та  обстежено 4083 особи на інфікованість гельмінтами.

     Захворюваність туберкульозом: зареєстровано 19 хворих в т.ч. 1 дитина.

    Захворюваність вірусними гепатитами склала 5 осіб, проте це все хронічний гепатит С, захворювань гострою формою не було.

      В 2018 році в районі не реєструвалися такі захворювання як туляремія, правець, гепатити А і В, малярія, лептоспіроз,  дифтерія. Хворобою Лайма хворіли 4 особи, в т.ч. 1 дитина.

      Далі Іван Коренюк прокоментував стан захворюваності на грип та ГРВІ.

      Щодо останніх - варто зазначити, що ними перехворіло 5320 осіб, в т.ч. 3131 дитина, тобто 59% від загальної кількості.

     З метою знищення джерел та переносників таких особливо-небезпечних інфекцій як туляремія, лептоспіроз, сальмонельоз, сказ та інших проведено профілактичну дератизацію та дезінсекцію в об'єктах високого епідемічного ризику. Ці роботи виконуються на договірній основі в 344 об'єктах з охопленням 68,2 тис. м2 площ, зокрема в 37 лікувально-профілактичних, всіх 100% дитячих навчально-виховних закладах, 241-му підприємстві торгівлі та громадського харчування.

             Фото без опису

- Загалом санітарноепідемічна ситуація в районі протягом 2018 року була контрольованою, спалахів інфекційних захворювань не реєструвалося, – резюмувала під час наради Валентина Стилик та наголосила на необхідності і надалі проводити, на договірних засадах, профілактичну дератизацію та дезінсекцію в підприємствах торгівлі, громадського харчування, навчальновиховних дитячих та лікувально-профілактичних закладах, інших об’єктах соціально-культурного та виробничого призначення з метою зменшення ризику виникнення особливо-небезпечних захворювань людей.

  Другим питанням розглянули виконання  плану заходів щодо реалізації Національної стратегії з оздоровчої рухової активності в Україні на період до 2025 року "Рухова активність - здоровий спосіб життя - здорова нація", про що прозвітував завідувач сектору у справах сім’ї, молоді та спорту райдержадміністрації Володимир Авраменко. - Основною спортивною інфраструктурою в районі є спортивний комплекс з плавальним басейном на базі якого працюють Чорнобаївський фізкультурно-оздоровчий клуб та Чорнобаївська дитячо-юнацька спортивна школа. Також до послуг населення району – стадіон у селищі Чорнобай, 25 футбольних полів, 26 спортивних залів, з яких 23 підпорядковані навчальним закладам (всі спортивні зали у вечірній час використовуються для потреб сільської молоді), 18 пришкільних майданчиків з тренажерним обладнанням. Уперше в районі на території Чорнобаївської ЗОШ №1 збудований стадіон зі штучним покриттям.

      За останні 3 роки на ремонтні роботи та закупівлю обладнання для спорткомплексу з бюджетів різних рівнів було використано понад 5 млн. грн. Так, у 2016 році було здійснено капітальний ремонт даху, заміну вікон і дверей, поточний ремонт приміщення спорткомплексу та адмінприміщення стадіону: зокрема, роздягалень для футболістів. У 2017 році – закуплено новий спортінвентар у чоловічий тренажерний зал, замінено вікна у басейні, здійснено капітальний ремонт санвузлів. В 2018 році у спорткомплексі повністю замінено  підлогу у великому ігровому залі, капітально відремонтовано  глядацький і тренажерний зали та гардеробну, відремонтовано роздягальні залу дзюдо, водопроводу, каналізації та системи опалення, на загальну суму 1328,0 тис. грн (з них з державного бюджету – 58,2 тис. грн). Окрім цього в 2018 році було придбано нові тенісні столи та тренажери.  

   Далі доповідач розповів про заходи та турніри, які проводились  протягом 2018 року для підвищення рівня фізичної культури і спорту населення  району.

- Необхідно продовжити роботу по залученню до занять фізичною культурою і спортом жителів району в осінньозимовий період у районному спортивному комплексі, - наголосила Валентина Стилик, - було б добре  залучити в район тренера  з плавання для популяризації  серед молоді  цього виду спорту.

   По завершенню наради першим заступником голови райдержадміністрації Валентиною Стилик було надано ряд рекомендацій та доручень керівникам структурних підрозділів та організацій району, звернуто увагу на їх повноваження, які покладені на них відповідно до чинного законодавства.

                                                         За інформацією відділу організаційної роботи, інформаційної діяльності                                                        та звернень громадян апарату райдержадміністрації


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь