A A A K K K
для людей з вадами зору
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

Відбулося засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій

Дата: 03.04.2019 17:04
Кількість переглядів: 670

   Фото без опису

   3 квітня голова Чорнобаївської РДА Сергій Джоболда провів засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

    На ньому розглянули питання про заходи щодо забезпечення населення району питною водою гарантованої якості, санепідситуацію в районі та заходи щодо недопущення її ускладнення, стан готовності та проведення технічної інвентаризації ЗСЦЗ в Чорнобаївському районі і про реалізацію заходів щодо запобігання загибелі та травмування людей на водних об’єктах Чорнобаївського району під час сезону відпочинку (купального сезону) 2019 року.

  Як зазначив начальник управління Держпродспоживслужби в Чорнобаївському районі Василь Катеруша, водозабезпечення населення району здійснюється 35 об'єктами водопостачання, джерелами яких є артезіанські свердловини. У 4-х населених пунктах (селах  Мельники, Крутьки, Воронинці, Чехівка) централізоване водопостачання відсутнє, джерелами є пробивні криниці. Із 35 водопроводів - 2 комунальні, 33 сільські. На баланс сільських рад передано – 8 водопроводів, 5 із них обслуговуються створеними комунальними господарствами (у селах Тимченки, Кліщинці, Вереміївка, Богодухівка, Бакаєве).

  В 2018 році управлінням було проведено планову та позапланову перевірки об'єктів водопостачання Чорнобаївського КП «ВУЖКГ» з питань дотримання санітарного законодавства. При плановій перевірці були виявлені порушення санітарних норм і правил. З метою недопущення ускладнень санітарно-епідемічної ситуації начальнику ВУЖКГ та голові Чорнобаївської селищної ради вручено припис з пропозиціями щодо ліквідації виявлених порушень, вирішення питань щодо забезпечення населення селища безперебійним постачанням питної води належної якості. У ході перевірок також було досліджено воду з артезіанських свердловин ВУЖКГ за мікробіологічними та санітарно-хімічними показниками. За результатами досліджень мікробіологічні показники відповідали вимогам державного стандарту, а за санітарно-хімічними показниками зареєстровані відхилення по вмісту заліза, яке перевищує нормативні показники в 5-6 разів, та вмісту фтору, який складає 0,2 мг/ куб. дм при нормативному значенні 0,7-1,2 мг/куб.дм.

  Також було перевірено водогони у всіх селах району. За даними Чорнобаївського районного лабораторного відділення Золотоніського міжрайонного відділу ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України», у ході лабораторного моніторингу санітарно – хімічного складу води централізованих джерел питного водопостачання району на відповідність вимогам ДСан ПіН 2.2.4-171-10 у 2018 році та першому кварталі поточного року виявлені суттєві відхилення від гігієнічних норм. Так, за результатами лабораторно – інструментальних досліджень встановлено невідповідність води за органолептичними показниками:

- по кольоровості – на водогонах сіл Лихоліти, Лукашівка

- по каламутності – на водогонах сіл Лящівка, Лукашівка, Мирне, Великі Канівці, Лихоліти

- за прозорістю вода подається не належної якості  в селищі Чорнобай, селах Веселий Хутір, Лящівка, Богодухівка, Красенівка, Привітне, Іркліїв, Скородистик, Лукашівка, Новоукраїнка, Старий Коврай, Степове, Мирне, Хрестителеве, Бакаєве, Жовнине, Тимченки, Чехівка ПНІ, Вереміївка, Кліщинці, Москаленки, Васютинці, Першотравневе, Великі і Малі Канівці.

- вміст аміаку не відповідає нормативному на водогонах сіл: Привітне, Красенівка, Веселий Хутір, Мала Бурімка, Велика Бурімка, Лящівка, Бакаєве, Франківка, Скородистик, Тимченки, Кліщинці, Вереміївка, Жовнине, Богодухівка, Нове Життя, Лукашівка, Новоукраїнка, Мирне, Крутьки НВК, Старий Коврай, Великі Канівці, Малі Канівці, Чорнобай ВУЖКГ, Степове.

- за загальною жорсткістю (при нормативі не більше 7 ммоль/дм3) питна вода в Ірклієві, Лукашівці та Скородистику мала значення 7,2; Хрестителевому – 7,3; Франківці – 10,4 – 11,0; смт. Чорнобай 7,2-7,9.

- вміст заліза перевищений у воді водогонів смт Чорнобай, Богодухівки, Красенівки, Веселого Хутора, Лящівки, Москаленок, Вереміївки, Тимченок.

- за лужністю водопровідна вода перевищує нормативний показник у Чорнобаї, Хрестителеве, Веселий Хутір, Мала Бурімка, Жовнине, Ревбинці, Богодухівка, Красенівка, Привітне, Іркліїв, Скородистик, Лукашівка, Франківка, Вереміївка, Кліщинці, Тимченки, Васютинці, Великі Канівці.

- вміст магнію перевищує гігієнічну норму у воді водогонів смт. Чорнобай, Богодухівка, Красенівка, Привітне, Скородистик, Новоукраїнка, Старий Коврай, Мирне, Хрестителеве, Бакаєве, Франківка, Жовнине, Вереміївка, Кліщинці, Тимченки, Першотравневе, Придніпровське, Ревбинці.

   Сумарний вміст натрію та калію має бути не більший 40 мг/дм3. Більший він у воді, яку споживає населення смт. Чорнобай, Веселий Хутір, Мала Бурімка, Лящівка, Богодухівка, Красенівка, Привітне, Іркліїв, Бакаєве, Жовтневе, Вереміївка, Васютинці, В. Канівці.

  Тож на сьогодні в районі залишається проблема забезпечення населення якісною та безпечною питною водою.

  Як зазначив Василь Іванович, оцінка якості питної води проводиться у відповідності до показників Державних санітарних норм та правил "Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною", затверджених наказом МОЗ України від 12 травня 2010 року №400. ДСанПіН вводиться в дію у 3 етапи. На першому, тобто із липня 2010 року, контролюється 34 санітарно-хімічні показники безпечності та якості води питної та 7 показників епідемічної безпеки. Отже, загалом контроль проводиться за 41 показником. Із 1 січня 2015 року до цих показників додаються ще 11, а із 1 січня 2020 року – ще 12.

  Тож виконкомам Чорнобаївської селищної, Москаленківської, Жовнинської, Вереміївської, Кліщенської, Ленінської, Васютинської, Красенівської, Іркліївської, Степівської, Веселохутірської, Новоукраїнської, Лихолітської, Франківської, Першотравневої, Великоканівецької сільських рад було рекомендовано забезпечити проведення профілактичних заходів на об'єктах водопостачання та доведення показників якості питної води в відповідності до вимог Державних санітарних правил і норм « Гігієнічні вимоги до води, призначеної для споживання людиною».

    - Вимоги Державних санітарних норм та правил "Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною" є обов'язковими для виконання органами виконавчої влади, місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями незалежно від форми власності та підпорядкування. А з 1 січня 2020 року буде здійснюватися більш суворий контроль за якістю питної води. Забезпечення водопостачанням населення у нас покладене на органи місцевого самоврядування. І хоч багато водогонів належать господарствам, відповідальність за неналежну якість питної води нестимуть саме сільські голови. Тому прошу вас звернути на це питання особливу увагу і тримати на контролі питання щодо якості питної води та санітарно-технічного стану водопроводів у своїх населених пунктах, - зазначив Сергій Джоболда.

  Також на засіданні розглянули питання про санепідситуацію в районі та заходи щодо недопущення її ускладнення. Як доповів Василь Катеруша, упродовж 2018 року фахівцями Держпродспоживслужби району в порядку державного нагляду (контролю) за дотриманням санітарного законодавства проведено 149 перевірок об’єктів нагляду, порушення санітарних норм та правил виявлені на 47 (31,5 %) об’єктах. Як свідчать результати перевірок, порушення санітарного законодавства на соціально важливих об’єктах мають системний характер та становлять реальні ризики виникнення і розповсюдження інфекційних хвороб та неінфекційних захворювань серед населення району, насамперед в організованих колективах. Та значною мірою пов’язані з недоліками у санітарно-протиепідемічному забезпеченні об'єктів водопостачання, громадського харчування, дитячих навчально-виховних та оздоровчих закладів, зниженням рівня відповідальності суб’єктів господарювання перед споживачами за безпечність продукції, яку вони виготовляють та реалізують, послуг, які надають, системні ігнорування вимог санітарного законодавства, низьким рівнем гігієнічних знань у працівників. Тож комісія прийняла ряд рішень, які не допустять ускладнень санітарно-епідемічної ситуації в районі, зокрема з гострих кишкових інфекцій, харчових отруєнь.

   Про стан готовності та проведення технічної інвентаризації ЗСЦЗ в Чорнобаївському районі доповіла провідний фахівець Чорнобаївського районного сектору управління ДСНС України у Черкаській області Олена Залізняк. За її словами, для укриття населення смт. Чорнобай та Чорнобаївського району від надзвичайних ситуацій техногенного, природного та воєнного характеру створено фонд захисних споруд цивільного захисту, який налічує в собі 18 захисних споруд цивільного захисту, 17 з яких проінвентаризовано. Нині Чорнобаївська селищна рада вирішує питання із прийняттям на баланс приміщення захисної споруди під будівлею Чорнобаївської прокуратури в смт. Чорнобай, по вул. Центральна, 218.

    У 2018 році було проведено перевірку стану готовності захисних споруд. За результатами обстежень було встановлено, що всі 18 захисних споруд оцінюються як обмежено готові, керівникам об’єктів були вручені акти комплексних перевірок (спеціального огляду) з вказаними недоліками та термінами виконання. В 2018 році в Іркліївському професійному аграрному ліцї, Чорнобаївський РЕМ та Чорнобаївському РФОК були проведені косметичні ремонти захисних спорудах цивільного захисту. Споруди, які знаходяться на балансі відділу освіти рекомендовано провести прибирання та косметичні ремонти захисних споруд.     

  Останнім питанням було розглянуто реалізацію заходів щодо запобігання загибелі та травмування людей на водних об’єктах Чорнобаївського району під час сезону відпочинку (купального сезону) 2019 року. Усім представникам органів місцевого самоврядування було дано доручення по можливості упорядкувати місця масового відпочинку людей на воді та провести обстеження дня водойм. Якщо ж такої можливості немає, то виготовити та встановити у цих місцях відповідні заборонні знаки.  

    Рішення районної комісії, прийняті в межах її повноважень, є обов’язковими для виконання органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями, об’єктами, розташованими на території району.

За інформацією відділу організаційної роботи, інформаційної діяльності та звернень громадян апарату РДА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь