A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

Обговорено питання стану поводження з твердими побутовими відходами в районі

Дата: 23.10.2018 17:02
Кількість переглядів: 685

    Так, за інформацією головного спеціаліста сектору містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства райдержадміністрації Руслана Кириченка на території району діє 35 сміттєзвалищ загальною площею 23,64 га. Паспорт на сміттєзвалище відсутній с. Мирне, с. Чехівка та с. Тарасівка. У зв’язку з близькістю поверхневих вод та з розташуванням в національному природному парку Нижньосульський, Мохнацькою сільською радою укладено договір на користування сміттєзвалищем с. Мала Бурімка.

    – Найближчим часом необхідно підготувати та направити лист до Іркліївської об’єднаної територіальної громади щодо встановлення огорожі по периметру сміттєзвалища в селі Мельники, – зазначив Сергій Джоболда.

Схеми санітарного очищення населених пунктів району розроблені та затверджені 30 громадами.

    У 21 сільській раді утворено комунальні служби або укладено договір із приватними чи сільгосппідприємствами району на вивезення сміття від приватних помешкань.

    Селищна та сільські ради створили комісії по ефективному використанні земель та природокористуванні, які здійснюють контроль за утриманням безхазяйних відходів відповідно до ст. 12 Закону України «Про відходи».

    Головам направлено листи щодо посилення контролю за охороною довкілля на підпорядкованих територіях, зокрема вжиття заходів щодо експлуатації сміттєзвалищ відповідно до чинного законодавства, недопущення загорань відходів, виникненню та розповсюдженню пожеж.

    На території району діє постійно діюча комісія по поводженню з безхазяйними відходами затверджена розпорядженням райдержадміністрації від 15 серпня 2014 року №140 «Про утворення постійно діючої комісії з питань поводження з безхазяйними відходами та затвердження Порядку виявлення і обліку безхазяйних відходів на території району». Станом на 01.10.2018 в межах 29 сільських та селищної рад ліквідовано 307 несанкціонованих сміттєзвалищ, де зібрано 9,12 тонн побутових відходів з четвертим ступенем небезпечності.

    – Чорнобаївською селищною радою придбано та встановлено 26 сміттєвих контейнерів для пластику на суму 67,4 тис грн та для скла 15 шт на суму 94,5 тис. грн, які встановлені біля багатоквартирних будинків, та встановлено 3-х кубовий контейнер на селищному сміттєзвалищі на суму близько 10 тис грн. На момент перевірки сміттєзвалище було встановлено, що воно підгорнуте, опорядковане. Більш складною ситуацією є боротьба із стихійними сміттєзвалищами, і хоча селищною радою проводиться значна робота, необхідно ще працювати в цьому напрямку, – зазначає Руслан Кириченко.

    В смт Чорнобай встановлено блок для переробки органічних і полімерних відходів БКР – 003 – 02 ФОП Чорненко М.М., для забезпечення роботи якого передбачено роздільне збирання відходів. Наразі отримано всі дозвільні документи, і підприємство вже може приймати сировину на обробку.

    Основними проблемами поводження з твердими побутовими відходами є відсутність в частини сміттєзвалищ огорож, а це становить як екологічну так і техногенну катастрофи, про що свідчать неодноразові загорання сміттєзвалища в с. Мельники в літку цього року, неналежне їх підгортання, не добросовісне ставлення самих жителів громад до утилізації відходів, а також стихійні сміттєзвалища, які знаходяться на території кожної громади. 

 

 

За інформацією відділу організаційної роботи

інформаційної діяльності та звернень громадян

апарату райдержадміністрації


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь