A A A K K K
для людей з вадами зору
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

Соціальний захист дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування та інших вразливих категорій знаходиться на контролі в райдержадміністрації

Дата: 14.01.2019 17:01
Кількість переглядів: 1127

    

   Фото без опису

   Про соціальний захист дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування та інших вразливих категорій розповів на апаратній нараді начальник служби у справах дітей райдержадміністрації  Юрій Волох.

Фото без опису

 

    У своєму виступі він зазначив, що станом на 14 січня 2019 року на первинному обліку служби у справах дітей перебуває 113 статусних дітей, з яких: 31 - дитина-сирота та 82 дітей, позбавлених батьківського піклування.

З них перебуває 74 дітей під опікою та піклуванням, 34 у прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу, 5 державних закладах, 4 дітей системи МОН, 1- системи Мінпраці.

Протягом попереднього року службою у справах дітей проводилась робота щодо захисту дітей, зокрема, надання статусу дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування - 9 дітям. 6 дітям розпорядженням райдержадміністрації наданий статус дітей, позбавлених батьківського піклування, 3 дітям статус дітей-сиріт. Щодо кожної дитини проведена конкретна робота, зокрема стосовно 4 батьків   (6 дітей) направлені матеріали щодо позбавлення їх батьківських прав, а Чорнобаївським  районним судом винесені відповідні рішення щодо позбавлення батьківських прав. Щодо влаштування дітей: 1 дитина усиновлена громадянами України, жителями району, 5 дітей - влаштовано під опіку на піклування родичів на території району, 3 дітей наприкінці грудня 2018 року влаштовано до дитячого будинку сімейного типу Куртів, який діє на території Канівського району. Таким чином, всі 9 дітей (100%), які набули статусу дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування влаштовано у сімейні форми виховання.

На виконання районної комплексної програми «Турбота» на 2014-2020 роки продовжується здійснюватися виплата щомісячної стипендії в розмірі 1000 гривень 13 учням професійно-технічних навчальних закладів, студентам вищих навчальних закладів I-IV рівнів акредитації денної (стаціонарної) форми навчання з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають на первинному обліку служби у справах дітей райдержадміністрації та влаштовані у сімейні форми виховання  на території району.

На контролі органу опіки та піклування райдержадміністрації перебувають постанови Кабінету Міністрів України від 05.04.1994 №226 (із змінами та доповненнями) «Про поліпшення виховання, навчання, соціального захисту та матеріального забезпечення дітей-сиріт і дітей, які залишились без піклування батьків». Зокрема, на придбання шкільної форми дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування спрямовані кошти в розмірі 1800 грн на дитину, забезпечене одноразове харчування у навчальних закладах статусних дітей.

         На виконання постанови від 25.08.2003 №823 «Про затвердження Порядку надання одноразової допомоги дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування, після досягнення 18-річного віку» у 2018 році така допомога в розмірі 1810 гривень перерахована на банківські рахунки 9-ти дітей, яким виповнилося 18 років. Слід зазначити, що у 2019 році таку допомогу мають отримати 14 повнолітніх осіб.

        Влітку 28 підопічних дітей шкільного віку охоплені оздоровленням та організованим відпочинком в ДОЗ «Придніпровський» Золотоніського району та 4 дітей у ДОЦ «Сосонка», на що передбачено з районного бюджету  275 тис. 500  грн.

         На території Іркліївської сільської ради проживають 9 дітей, позбавлених батьківського піклування, з яких за кошти громади оздоровлено 6 дітей, 3 у ДОЦ «Сосонка», 3 у дитячому козацькому таборі «Дахнівська Січ».

         Як вихід сім’ї з кризи є тимчасове влаштування, терміном до 6 місяців, малолітніх дітей віком до 4 років до Комунального закладу «Черкаський обласний спеціалізований Будинок дитини Черкаської обласної ради». Протягом  року за заявами батьків, за результатами медичних обстежень до даного закладу влаштовано 3 дітей, які отримують у спеціалізованому закладі необхідне медичне обстеження та догляд.

         Щодо двох дітей, які раніше були влаштовані до Будинку дитини службою у справах дітей та органом опіки порушено питання щодо позбавлення двох батьків батьківських прав. Одні матеріали спрямовані до Чорнобаївського районного суду Черкаської області, а інші до Дарницького районного у м Києві суду. На даний час вже справи призначено до розгляду.

    Також службою у справах дітей спільно з РЦСССДМ, органами опіки та піклування проводиться робота щодо профілактики дитячої бездоглядності, недопущення вчинення насильства над дітьми та жорстокого поводження з ними. На обліку органів опіки та піклування перебуває 99 даної категорії сімей, в яких проживають 225 дітей.

Здійснено та обстежено умови проживання сімей в селах: Красенівка, Привітне, Богодухівка, Нове Життя, Малі та Великі Канівці, Ревбинці, Лихоліти, Крутьки, Журавлине, Першотравневе, Придніпровське, Москаленки, Тимченки, Кліщинці, Жовнино, Лящівка, Мала, Велика Бурімка, Лукашівка, Григорівка, Вишнівка, В.Хутір, Мар’янівка, Хрестителеве, Франківка, Бакаєве та інші  населені пункти. Всього обстежено 135 сімей. З наслідками обстежень ініційовано притягнення до адміністративної відповідальності 30 батьків.

  • Надзвичайно важливою ділянкою роботи служби  є робота із  сім’ями з дітьми, які перебувають у складних життєвих обставинах, тому що невчасне втручання, з метою подолання кризових явищ, може призвести до втрати біологічними батьками своїх дітей, - зазначив очільник району та вкотре акцентував увагу на постійному контролі питань питань житлово-побутових умов проживання. навчання, зайнятості та лікування таких дітей. Також Сергій Джоболда наголосив на вчасній виплаті, переоформленні державної соціальної допомоги та оздоровленні дітей із  сімей, які потрапили у складні життєві обставини.

     Сергій Джоболда звернув увагу директора   районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді на  забезпечення систематичної роботи фахівців із соціальної роботи при сільських та селищній радах з метою раннього виявлення, оцінки потреб та своєчасного надання соціальних послуг сім’ям з дітьми та особам, які перебувають у складних життєвих обставинах та  сприяти вчасному направленню дітей з сімей, що перебувають в складних життєвих обставинах до оздоровчих закладів санаторного значення.

 

За інформацією відділу організаційної роботи,

інформаційної діяльності та звернень громадян

апарату райдержадміністрації

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь