A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

Зелена енергетика

Дата: 25.11.2020 13:13
Кількість переглядів: 602

Зелена енергетика у рідному місті! У Вінниці будують черговий завод з  виробництва сонячних панелей

“Зелена” енергетика (або ж відновлювана) — це електроенергія отримана з не викопних, відновлюваних джерел енергії (ВДЕ). Вона поділяється на: сонячну, вітрову, біоенергетику, гідроенергетику, геотермальну та енергію довкілля. Вважається екологічно чистою, не шкідливою, а також потрібною у майбутньому.

Зелена енергетика отримується з джерел, присутніх в природі постійно або періодично, на відміну від викопних, які не є вічними. Їхні запаси постійно зменшуються.

Розвиток відновлюваної енергетики (в.е.) сприяє також енергетичній незалежності країни.

Крім того, перехід на ВДЕ допомагає зменшити обсяг викидів вуглекислого газу. Він утворюється при виробленні енергії звичними станціями і сприяє утворенню парникового ефекту, що призводить до глобального потепління. Згідно з Паризькою кліматичною угодою, Україна до 2050 року повинна досягнути 30% частки ВДЕ. 

У Європі активний рух за чистоту довкілля сприяв пришвидшенню розвитку “зеленої” енергетики. Ще близько 20 років тому у Німеччині почали розробляти чіткі плани щодо розвитку ВДЕ на кожен рік. У першому півріччі 2020 року частка зеленої енергетики в Німеччині вперше перевищила 50%. Всі розвинуті країни зараз теж рухаються у цьому напрямку. 

В Україні трохи більше 10 років тому традиційною була атомна, теплова та гідроенергетика. Всі потужності були побудовані ще в часи радянського союзу та потребували повного переоснащення. Держава мала два варіанти: переобладнувати потужності або ж переходити на альтернативну енергетику. Україна вибрала другий варіант.

Розвиток ВДЕ розпочався зі встановлення “зеленого” тарифу у 2009 році. Згідно з ним, укладаються довгострокові договори між виробником ВДЕ та енергопостачальником про купівлю електроенергії за фіксованою ціною.

Тариф на альтернативну енергію зазвичай є вищим, ніж на традиційну. У 2014 році, був прийнятий Національний план дій з відновлюваної енергетики на період до 2020 року. В ньому закладено чіткий щорічний план розвитку об’єктів ВДЕ.

Наразі держава зіткнулась з проблемою — профіцит енергії в країні.

Як повідомляє “Укренерго” протягом 2019 року встановлена потужність лише ВЕС та СЕС збільшилася у 2,7 рази. До кінця року передбачається збільшення потужності до 7,4 ГВт, a на початок квітня вона досягла 5,2 ГВт. Цей обсяг вже перевищує той, що енергосистема України може прийняти без серйозних відхилень у роботі. Адже протягом останніх років рівень споживання електроенергії падає, з карантином ситуація ускладнилася ще більше. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь