A A A K K K
для людей з вадами зору
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

Суха трава і листя. Чому їх не можна спалювати?

Дата: 01.10.2020 09:30
Кількість переглядів: 1309

Новини - Святошинська районна в м.Києві державна адміністрація

Останніми роками спалювання рослинних залишків, стерні, сухої трави, та побутового сміття перетворилося на справжнє екологічне лихо.

         Шкода від спалювання листя і сухої трави багатолика і надзвичайно небезпечна. На превеликий жаль, українці рідко надають цьому ваги.

         В диму міститься безліч токсичних сполук. При спалюванні листя виділяється одне з найбільш токсичних синтетичних сполук - діоксин. При згорянні однієї тонни рослинних залишків у повітря вивільняється близько 9 кг мікрочастинок диму. Разом з димом у повітря потрапляють пестициди та радіонукліди, накопичені рослинами протягом року.

         У вогнищах також горять тверді побутові відходи, полімерні матеріали, які є найсильнішими алергенами. При горінні гуми утворюються канцерогенна сажа і оксиди сірки, які викликають респіраторні захворювання. У димі опалого листя високий вміст сполук свинцю, ртуті,  окису вуглецю, сірчистого ангідриду, оксиду азоту, бензапірену та інших важких металів.

         В тліючому без доступу кисню листі виділяється бензопірен, який здатний викликати у людини ракові захворювання. Подразнювальний димом епітелій слизової оболонки дихальних шляхів не в змозі протистояти збудникам захворювань.

         Вдихання чадного газу може призвести до головного болю, втрати свідомості, загострення респіраторних захворювань. Найбільш вразливими до дії диму є діти, люди похилого віку і ті, хто страждає захворюваннями серця або легенів.

          Спалювання листя призводить до руйнації ґрунтового покриву, адже безпосередньо вигорають рослинні залишки, гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми. Крім того, вони гинуть і від утворюваних при горінні важких металів.

          На природних ділянках і газонах вогонь знищує насіння і коріння трав’янистих рослин, пошкоджує нижні частини дерев і кущів та верхні частини їх коріння.

         Знищення природної листяної підстилки призводить до збільшення в 2-4 рази промерзання ґрунту.

         При спалюванні трави на присадибних ділянках або стерні на сільськогосподарських ділянках виникає загроза перекидання вогню на природні ділянки, що веде, в свою чергу, до знищення диких рослин та тварин.

         Дим від вогнищ в туманні дні може утворювати смог і надовго зависати у повітрі. В цьому випадку погіршується видимість на дорогах, що призводить до збільшення частоти ДТП.

         Чинним законодавством України, зокрема законами «Про охорону навколишнього природного середовища» і «Про охорону атмосферного повітря» забороняється спалювання залишків сухої рослинності та опалого листя.

         Відповідно до статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення за самовільне спалювання рослинності та її залишків накладаються штрафи, а згідно зі статтею 245 Кримінального кодексу України, за знищення або пошкодження вогнем лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення порушник може нести і кримінальну відповідальність.

         Закликаємо громадян відмовитись від спалювання стерні, сухої трави, листя та інших побутових відходів! Адже кожен підпал не лише завдає суттєвої шкоди довкіллю, знищуючи живу природу, а й спричинює до інших негативних наслідків, несучи загрозу життю та здоров’ю людей.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь