A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

Обговорено питання організації харчування дітей в закладах освіти району в 2018-2019 навчальному році

Дата: 11.09.2018 16:57
Кількість переглядів: 1380

    Як зазначає начальник відділу освіти райдержадміністрації Раїса Піддубна в 2018-2019 навчальному році в районі функціонують 30 закладів загальної середньої освіти, в яких працюють 29 їдалень. Їдальні всіх ЗЗСО працюють самостійно. Приміщення 24 їдалень – типові, 5 – пристосовані. Їдальні забезпечені холодильно-технологічним обладнанням, холодною, гарячою протічною водою, каналізацією, миючими та дезінфікуючими засобами, кухонним та столовим посудом, 26 (89,7 %) – овочесховищами, 25 (86,2 %) – примусовою витяжною вентиляцією. В 4-х ЗЗСО (Богодухівському, Веселохутірському ім. Володимира Лук’янця, Крутьківському, Лящівському НВК) пробиті артезіанські свердловини. В усіх їдальнях встановлені бойлери, до умивальників підведена гаряча протічна вода. Обідні зали більшості ЗЗСО мають добрий естетичний вигляд, художньо оформлені. Всі їдальні укомплектовані кадрами кухонних працівників, які вчасно пройшли медогляди.

    Важливою складовою системи забезпечення якості та безпечності харчування учнів є підтримання в належному технічному стані їдалень та харчоблоків.

    В їдальні навчальних закладів придбане нове холодильно-технологічне обладнання. Проведені тендерні процедури по закупівлі продуктів харчування (м’яса, масла вершкового, риби, сиру, хліба) для потреб закладів освіти району.

    Основними продуктами харчування їдальні забезпечують базові господарства та приватні підприємці Гончар Г.М. (крупи, макаронні вироби), Гончар В.І. (м’ясо), Ярош В.О. (хліб), ТОВ ЧРПК (масло вершкове, рибу), які стали переможцями за результатами тендерних торгів на основні види продукції. Решту продуктів харчування постачають ПП Панченко А.А., Огренич О.І., Сівак Л.І. (борошно, крупи, макаронні вироби, олію тощо). В навчальні заклади продукти харчування поставляються з усіма супроводжуючими документами.

    З метою здешевлення вартості харчування при допомозі базових господарств, батьків проведена заготівля плодоовочевої продукції. Частина заготовленої продукції вирощена на пришкільних навчально-дослідних ділянках та в шкільних садах.

     Аналіз харчування школярів за 2017-2018 навчальний рік показав, що натуральні норми харчування виконані на 94,8 відсотків.

   Влітку 2018 року на базі закладів загальної середньої освіти із 29.05 по 15.06 була організована робота 58 таборів. Термін роботи всіх таборів складав 14 робочих днів.

   На базі ЗЗСО працювали 30 пришкільних таборів відпочинку, в яких відпочивали 1307 учнів. Для збагачення раціону харчування молодших школярів більшість господарств виділяли продукти харчування, в окремих закладах освіти була встановлена батьківська плата. Вартість харчування дітей в пришкільних таборах відпочинку становила від 15 (в Чорнобаївській гімназії, де відсутні початкові класи) до 63 грн. В середньому вартість харчування в пришкільних таборах відпочинку становила 40 грн. В більшості пришкільних  таборів відпочинку (27, 90%) було організоване триразове харчування, в 3 (10%) - дворазове. В 20 пришкільних таборах відпочинку (67%) для молодших школярів був організований денний сон.

    На базі ЗЗСО працювали 28 таборів праці і відпочинку, роботою та відпочинком в яких були охоплені 532 учнів. Члени таборів праці і відпочинку  були залучені до догляду за рослинами на навчально-дослідних ділянках, квітниках, за пам’ятниками, надання шефської допомоги будинкам ветеранів,  благоустрою пришкільних територій, територій сільських громад, сільськогосподарських робіт в базових господарствах тощо.

    На харчування учнів 1-4 класів влітку 2018 року районним бюджетом було передбачено 466,6 тис.грн (з розрахунку 28 грн в день, в 2017 році – 20 грн), на оздоровлення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які відпочиватимуть в заміських оздоровчих закладах, - 275,5 тис.грн. Для харчування дітей в літніх школах, таборах праці і відпочинку були використані спонсорські кошти та кошти батьків. В половині таборів праці і відпочинку для дітей було організоване одноразове харчування за рахунок господарств, підприємців, батьків.

    В 12 ЗЗСО працювали літні мовні школи, в яких були задіяні 216 учнів. В 8 школах (67%) для учнів мовних шкіл було організоване харчування.

    Організованим відпочинком в пришкільних таборах було охоплено 820 категорійних дітей.

    Перспективне меню на осінньо-зимовий період погоджене з Держпродспоживслужбою району.

    Харчування більшості школярів одноразове, для учнів ГПД та підвізних дітей – дворазове, для першокласників, які навчаються на базі ДНЗ та вихованців ДНЗ – триразове.

    Діти учасників АТО та потерпілих від Чорнобильської катастрофи охоплені харчуванням 100-відсотково і харчуються безкоштовно.

    Відділ освіти проводить роботу по збільшенню відсотка охоплення гарячим харчуванням школярів Чорнобаївської гімназії, Чорнобаївської № 1, ЗОШ І-ІІІ ступенів, Лукашівського, Москаленківського НВК.

    Районним бюджетом на 2018 рік на харчування учнів виділено 3101,7 тис.грн (100% до потреби), дітей дошкільного віку – 1000,4 тис. грн.

    Учні 8 ЗЗСО (Васютинського, Веселохутірського ім. Володимира Лук’янця, Красенівського, Лихолітського, Степівського, Новожиттівського, Франківського НВК, Староковрайської ЗОШ І-ІІІ ступенів), діти дошкільного віку 3 ДНЗ (Франківського НВК, Мирного, Староковрайського ДНЗ) харчуються безкоштовно за рахунок місцевих сільськогосподарських підприємств.

    – Питання організації харчування учнів у навчальних закладах району залишається одним з найбільш важливих та заслуговує на особливу увагу через те, що від якісного харчування залежить здоров'я наших дітей, – зазначила Валентина Стилик. – Найближчим часом необхідно проаналізувати відсоток школярів, які харчуються, і максимально охопити гарячим харчуванням учнів 5-11 класів.

    Начальник районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Черкаській області Василь Катеруша звернув увагу на калорійність меню в навчальних закладах.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь