A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

Перевірте правильність перерахування податків з орендної плати за земельну ділянку (пай) у 2018-2019рр.!

Дата: 11.04.2019 16:56
Кількість переглядів: 578

       

    Звертаємо увагу платників на особливості перерахування податку на доходи фізичних осіб від орендної плати за земельну ділянку сільськогосподарського призначення, земельної частки (паю), майнового паю.

    Оподаткування доходів фізичних осіб регламентується розд. IV Податкового кодексу України, відповідно до п.п. 164.2.5 п. 164.2 ст. 164 якого до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається дохід від надання майна в лізинг, оренду або суборенду (строкове володіння та/або користування), визначений у порядку, встановленому п. 170.1 ст. 170 Кодексу.
       Податковим агентом платника податку – орендодавця щодо його доходу від надання в оренду (емфітевзис) земельної ділянки сільськогосподарського призначення, земельної частки (паю), майнового паю є орендар ( п.п. 170.1.1 п. 170.1 ст. 170 Кодексу).

       При цьому об’єкт оподаткування визначається виходячи з розміру орендної плати, зазначеної в договорі оренди, але не менше ніж мінімальна сума орендного платежу, встановлена законодавством з питань оренди землі.

   Звертаємо увагу – податкові агенти зобов’язані подавати щокварталу податковий розрахунок за ф. 1ДФ  до ДФС за місцем свого розташування (п.п. «б» п. 176.2 ст. 176 Кодексу). Також вони підлягають взяттю на облік в ДФС за своїм місцезнаходженням а також в ДФС за місцем розташування зокрема нерухомого майна, об’єктів оподаткування або об’єктів, які пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (неосновне місце обліку) у порядку, встановленому наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 №1588 «Про затвердження Порядку обліку платників податків і зборів» (у редакції наказу Мінфіну від 22.04.2014 №462). При цьому податковий розрахунок за ф. 1ДФ подається у вигляді окремої порції до ДФС за своїм місцезнаходженням (основне місце обліку) та надсилається копія такого розрахунку до контролюючого органу за місцезнаходженням об’єктів оренди (суборенди, емфітевзису) земельних ділянок, земельних часток (паїв) (неосновне місце обліку).

   Водночас, якщо орендар є фізичною особою, яка не є суб’єктом господарювання, особою, відповідальною за нарахування та сплату (перерахування) податку до бюджету, є платник податку – орендодавець (п.п. 170.1.5 п. 170.1 ст. 170 Податкового кодексу).  У такому випадку орендодавець самостійно нараховує та сплачує податок на доходи фізичних осіб до бюджету протягом 40 календарних днів, після останнього дня звітного (податкового) кварталу, сума отриманого доходу, сума сплаченого протягом звітного податкового року податку та податкового зобов’язання за результатами року відображаються у річній податковій декларації про майновий стан і доходи (п.п. «а» п.п. 170.1.5 п. 170.1 ст. 170 Кодексу).

 

       Які особливості перерахування ПДФО та військового збору за 2018 рік   

1) Якщо орендну плату фізичній особі – власнику земельної ділянки, частки (паю) виплачувала за минулий рік податковий агент – юридична особа, то при виплаті доходів (орендної плати) орендодавцю вона утримала 18% ПДФО та 1,5% військового збору; перерахувала ПДФО до бюджету за своїм місцезнаходженням (основним місцем обліку) та подала до ДФС за своїм місцезнаходженням (основним місцем обліку) податковий розрахунок за ф. 1ДФ з ознакою доходу «106».

2) Якщо орендну плату фізичній особі – власнику земельної ділянки, частки (паю) виплачував 2018 року за 2018 рік відокремлений підрозділ юридичної особи, то при виплаті доходів орендодавцю він утримав 18% ПДФО та 1,5% військового збору; перерахував ПДФО до бюджету за своїм місцезнаходженням (розташуванням) та подав до ДФС за основним місцем обліку податковий розрахунок за ф. 1ДФ з ознакою доходу «106». У разі якщо підрозділ не уповноважений нараховувати/сплачувати податок – розрахунок за ф. 1ДФ подає податковий агент до ДФС за своїм місцезнаходженням (основним місцем обліку) та за місцезнаходженням (розташуванням) відокремленого підрозділу, ознака доходу «106».

3)  Якщо орендну плату фізичній особі – власнику земельної ділянки, частки (паю) сплатило представництво нерезидента –   юридичної особи, при виплаті доходів орендодавцю воно утримало 18% ПДФО та 1,5% військового збору; перерахувало ПДФО до бюджету за своїм місцезнаходженням (основним місцем обліку) та подало до ДФС за своїм місцезнаходженням (основним місцем обліку) податковий розрахунок за ф. 1ДФ, ознака доходу «106».

4) Якщо орендну плату фізичній особі – власнику земельної ділянки, частки (паю) виплачувала за минулий рік податковий агент – фізична особа – підприємець, то при виплаті доходів (орендної плати) орендодавцю вона утримала 18% ПДФО та 1,5% військового збору; перерахувала ПДФО до бюджету за місцем реєстрації ФОП та подала до ДФС за місцем реєстрації ФОП податковий розрахунок за ф. 1ДФ, ознака доходу «106».

       В усіх перелічених випадках (якщо податковий агент при виплаті доходів утримав і перерахував до бюджету податок та збір)  орендодавець – фізична особа – власник земельної ділянки, частки (паю) не подає декларацію про доходи за 2018 рік та не сплачує ПДФО та збору.

       Втім, якщо фізична особа – власник земельної ділянки, частки (паю) надає її в оренду іншій фізичній особі, яка не є податковим агентом, то її дії після отримання орендної плати за 2018 рік наступні. Щокварталу протягом минулого року вона самостійно нараховувала і сплачувала ПДФО і військовий збір до бюджету за своєю податковою адресою (прописка); за результатами 2018 року вона зобов’язана подати по строку 2 травня 2019 року до ДФС за своєю податковою адресою (прописка) річну податкову декларацію про майновий стан і доходи та визначити  зобов’язання з ПДФО і військового збору за звітний 2018 рік. По строку 31 липня 2019 року власник земельної ділянки, частки (паю) зобов’язаний сплатити визначені в декларації ПДФО та збір до бюджету за своєю податковою адресою (прописка). При сплаті зобов’язань власник земельної ділянки, частки (паю) обов’язково зазначає  коди: «11010500» – «податок на доходи фізичних осіб, що сплачується фізичними особами за результатами річного декларування»; «11011001» – «військовий збір, що сплачується за результатами декларування».

 

      Які особливості перерахування ПДФО та військового збору за 2019 рік   

1) Якщо орендну плату фізичній особі – власнику земельної ділянки, частки (паю) виплачує за 2019 рік податковий агент – юридична особа, то при виплаті доходів (орендної плати) орендодавцю вона утримує 18% ПДФО та 1,5% військового збору та перераховує ПДФО до відповідного бюджету за місцезнаходженням об’єктів оренди. Від цього року податковий агент, який територіально знаходиться в іншому ніж об’єкт оренди місці, зобов’язаний стати на облік за неосновним місцем обліку в ДФС, де знаходиться об’єкт оренди. Податковий розрахунок за ф. 1ДФ, ознака доходу «106» тепер податковий агент подає у вигляді окремої порції до ДФС за своїм місцезнаходженням (основним місцем обліку) та надсилає копію до ДФС за місцезнаходженням об’єктів оренди (неосновне місце обліку).

2) Якщо орендну плату фізичній особі – власнику земельної ділянки, частки (паю) виплачує за 2019 рік відокремлений підрозділ юридичної особи, то при виплаті доходів орендодавцю він утримує 18% ПДФО та 1,5% військового збору та перераховує ПДФО до відповідного бюджету за місцезнаходженням об’єктів оренди. Такий підрозділ зобов’язаний стати на облік за неосновним місцем обліку у ДФС, де знаходиться об’єкт оренди. Податковий розрахунок за ф. 1ДФ з ознакою доходу «106» йому слід подавати у вигляді окремої порції до ДФС за своїм місцезнаходженням (основним місцем обліку) та копію – надіслати до ДФС за місцезнаходженням об’єктів оренди (неосновне місце обліку). Якщо підрозділ не уповноважений нараховувати/сплачувати податок – розрахунок за ф. 1ДФ подає власне юридична особа – податковий агент. У даному випадку вона подає розрахунок до ДФС за своїм місцезнаходженням (основним місцем обліку) та за місцезнаходженням об’єктів оренди (неосновне місце обліку), ознака доходу як і минулоріч «106».

3)  Якщо орендну плату фізичній особі – власнику земельної ділянки, частки (паю) сплачує представництво нерезидента – юридичної особи, при виплаті доходів орендодавцю воно утримує 18% ПДФО та 1,5% військового збору та перераховує ПДФО до відповідного бюджету за місцезнаходженням об’єктів оренди. Таке представництво зобов’язане стати на облік за неосновним місцем обліку у ДФС, де знаходиться об’єкт оренди. Податковий розрахунок за ф. 1ДФ, ознака доходу «106» подаватиме у вигляді окремої порції до ДФС за своїм місцезнаходженням (основним місцем обліку) та копія – надсилатиме до ДФС за місцезнаходженням об’єктів оренди (неосновне місце обліку).

4) Якщо орендну плату фізичній особі – власнику земельної ділянки, частки (паю) виплачує за 2019 рік податковий агент – фізична особа – підприємець, то при виплаті доходів (орендної плати) орендодавцю він утримує 18% ПДФО та 1,5% військового збору та перераховує ПДФО до відповідного бюджету за місцезнаходженням об’єктів оренди. Від цього року ФОП – податковий агент, який зареєстрований в іншому ніж об’єкт оренди місці, зобов’язаний стати на облік за неосновним місцем обліку у ДФС, де знаходиться об’єкт оренди. Щодо  податкового розрахунку за ф. 1ДФ, то він подається ФОП з ознакою доходу «106» у вигляді окремої порції до ДФС за основним місцем обліку та копію – надсилається до ДФС за місцезнаходженням об’єктів оренди (неосновне місце обліку).

       В усіх перелічених випадках (якщо податковий агент при виплаті доходів утримав і перерахував до бюджету податок та збір)  орендодавець – фізична особа – власник земельної ділянки, частки (паю) не декларує доходів та не сплачує ПДФО та збору.

       Втім, якщо фізична особа – власник земельної ділянки, частки (паю) надає її в оренду іншій фізичній особі, яка не є податковим агентом, то після отримання орендної плати за 2019 рік її дії наступні. Щокварталу протягом поточного року власник земельної ділянки самостійно нараховує і сплачує ПДФО і військовий збір до відповідного бюджету за місцезнаходженням земельної ділянки/земельної частки (паю). За результатами 2019 року подає  по строку 30 квітня 2020 року до ДФС за своєю податковою адресою (прописка) річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, визначає зобов’язання  з ПДФО і військового збору. По строку 31 липня 2020 року сплачує визначені в декларації ПДФО та збір до відповідного бюджету за місцезнаходженням земельної ділянки/земельної частки (паю). При сплаті зобов’язань як щокварталу, так і за результатами декларування (!) обов’язково зазначає  коди:

«11010500» – «податок на доходи фізичних осіб, що сплачується фізичними особами за результатами річного декларування»;

«11011001» – «військовий збір, що сплачується за результатами декларування».

 

Прочитати попередній коментар «Власникам паїв – про декларування доходів за 2018 рік та особливості сплати податку на доходи фізичних осіб»: goo.gl/ZajRLM

Завантажити корисну табличку про порядок сплати ПДФО та військового збору з доходів фізичних осіб від надання в оренду (суборенду, емфітевзис) земельної ділянки/земельної частки (паю) та декларування власником таких доходів за 2018-2019 рр.: goo.gl/9L71x5

Переглянути відео з відповідями на запитання землевласників


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь