A A A K K K
для людей з вадами зору
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

Питання стану розрахунків за оренду земельних та майнових паїв розглянули на нараді у РДА

Дата: 26.12.2018 16:55
Кількість переглядів: 1042

 

Фото без опису

    Як зазначає начальник управління агропромислового розвитку райдержадміністрації Алла Бука в 2018 році діяло 23719 договорів оренди з власниками земельних паїв, за умовами яких, останніми було надано в оренду  66,9 тис.га земель. Відповідно було взято зобов’язань виплатити орендну плату на загальну суму 234,4  млн грн, що на  21,2 млн грн, або на  9,9 %  більше порівняно з 2017 роком.

    За оперативними даними сільгосппідприємств станом на 22 грудня 2018 року за користування орендованими земельними ділянками їх власникам було фактично виплачено орендну плату на загальну суму 223 млн грн, що становить майже 95,2 % від загальної суми взятих зобов’язань.

    – На даний час не повністю проведені розрахунки за земельні паї, – зазначає Алла Бука.  – Цей показник щоденно зменшується, оскільки в останні дні грудня активно здійснюються розрахунки з пайовиками в господарствах, де вони ще не завершені. Продовжуються розрахунки в СТОВ «Богодухівське», ТОВ СП «Довіра», ТОВ ім. Шевченка, ТОВ «Лєтол», ПСП «Перлина» с. Жовнино, ПСП «Присулянка» с. Жовнино,  ПП «Кліщинський щедрий лан» с. Кліщинці. Підприємства планують завершити розрахунок до Нового року.

    На даний час середній розмір орендної плати по договорах оренди складає  7,5 %, тоді як в 2017 складав 7,0 % .  Середній розмір земельного паю в районі - 2,8 га. Орендна плата з 1 гектара орендованих земель  - 3501,5 грн, що на 225,5 грн, або + 6,9 відсотка більше проти 2017 року.

    Оскільки вартість землі в 2018 році не змінювалася, орендна плата збільшилася за рахунок підвищення відсотка орендної плати в частині господарств.

    Майже в усіх господарствах спостерігається строкатість у встановленні відсотків орендної плати для власників паїв: чим триваліший термін дії договору, тим вищий відсоток орендної плати.

    Найбільший відсоток орендної плати (10 %) виплачує орендодавцям ТОВ «Богодухівка», ТОВ СП «Довіра». Під  9 % орендної плати  укладена частина договорів в СТОВ «Лящівка»,  ТОВ «Лєтол», Агрофірмі «Маяк».

    Найбільше орендодавців району отримують орендну плату в розмірі 7 %  та 8 % 

    Виплата орендної плати здійснюється переважно  в грошовій формі, а також у відробітковій та  натуральній формах.

    При видачі зерна в рахунок орендної плати за паї Асоціація сільськогосподарських товаровиробників рекомендувала ціни на зерно пшениці не більше, ніж 4800 грн за 1 тонну. При цьому  здійснювався моніторинг цін на зерно пшениці. Практично всі підприємства дотрималися даних рекомендацій та видавали зерно за рекомендованими цінами.

    Щодо оренди майнових паїв, то в 2018 році майно в оренді знаходилося лише в   СТОВ «Першотравневе».  Згідно оперативних даних господарства,  розрахунки за орендоване майно проведені в повному обсязі в грошовій формі.

 

За інформацією відділу організаційної роботи,

інформаційної діяльності та звернень громадян

апарату райдержадміністрації

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь