A A A K K K
для людей з вадами зору
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

Про стан роботи щодо попередження смертності дітей першого року життя говорили на нараді в райдержадміністрації

Дата: 20.08.2018 16:52
Кількість переглядів: 860

Фото без опису

    За інформацією головного лікаря комунального некомерційного підприємства «Чорнобаївський ЦПМСД» Любові Тарасенко медики району детально розглянули та проаналізували кожен випадок дитячої смертності.

    Показник малюкової смертності за 2017 рік в районі становив 9,4% (по області 8,0 і по Україні 7,6). Померло  в 2017  році  3 немовлят. Причини смерті: одна дитина в пологовому відділенні Чорнобаївської ЦРЛ -  множинні вади розвитку, друга в перинатальному центрі із двійні – глибока недоношеність, третя від нещасного випадку на дому – отруєння чадним газом.

    Смертності дітей старшого віку в 2017 році не зареєстровано.  За 7 місяців 2018 року  випадків малюкової смертності в районі не було, але померла дитина старшого віку від нещасного випадку – утоплення.

    Загалом, під наглядом медичних працівників району знаходиться  6069 дітей у віці від 0 до 17 років, із них до року 262 дитини. За 6 міс 2018 року в РАГЦ зареєстровано120  новонароджених  дітей (за аналогічний період 2017 року 150). Взагалі в 2017 році народилось 320 дітей, що на 27 дітей менше ніж в 2016 році, в 2018 році народжуваність ще зменшиться.

    Всі випадки малюкової смертності в обов’язковому порядку розглядаються комісією, що затверджується протоколом.

    Медична  допомога дітям  надається 4 лікарями педіатрами  та 2 лікарями педіатрами сумісниками. Лікарі педіатри працюють в 2-х амбулаторіях (Чорнобаївська,  Іркліївська). На селах нагляд за дітьми здійснюють також сімейні лікарі, дільничі терапевти, середні медичні працівники. Основне навантаження в наданні допомоги дитячому населенню району лягає на плечі педіатрів Чорнобаївської амбулаторії ПМСД.

    Із пологового будинку всі діти виписуються на дільницю тільки при наявності довідки від медичного працівника про те, що він знає про виписку новонародженої дитини. Нагляд за дітьми 1-го року життя на дільницях виконується згідно вимог наказу Міністерства охорони здоров’я України від 20.03.2008 року №149 «Про затвердження клінічного протоколу медичного догляду за здоровою дитиною віком до 3-х років».  Перше відвідування новонародженої дитини проводиться лікарем або патронажною медсестрою на дому   в перші 2 дні після виписки із пологового будинку. При цьому проводиться сан-просвіт робота з питань щодо попередження асфіксій, правил догляду, харчування. Серед молодих мам проводиться пропаганда грудного вигодовування та підтримки його 12 принципів, що дає можливість знизити рівень захворюваності серед дітей першого року життя.

    Спостереження за хворими дітьми  та  дітьми із соціально неблагополучних  сімей  проводиться в особливому режимі. Також діти, які народились від ВІЛ інфікованих жінок (на даний час їх 4) отримують безкоштовно суміші для годування.  

    – Запорукою народження здорової дитини являється правильне виношування вагітності, – говорить головний лікар комунального некомерційного підприємства «Чорнобаївський ЦПМСД» Любов Тарасенко. – Вагітні жінки перебувають на обліку в жіночій консультації Чорнобаївської ЦРЛ,  а також в  акушерки амбулаторії або фельдшерського пункту ЦПМСД. Вагітні обстежуються лабораторно і проходять 3 разову УЗ діагностику, що дозволяє запідозрити аномалію розвитку плоду в тому числі несумісну з життям  на ранній стадії.  Жінки проходять обстеження на наявність ВІЛ, ТОРЧ інфекції, яка приводить до розвитку вроджених вад новонародженої дитини, консультуються при необхідності з генетиком.  За результатами обстеження планується  подальше виношування вагітності.  

    Хворі вагітні жінки  консультуються спеціалістами,  їм проводиться необхідне лікування і спостереження.

     Всі  хворі діти до року знаходяться на контролі медпрацівників. Діти до року з температурою або іншими проявами захворювань  підлягають госпіталізації. Якщо дитина залишається вдома,  то щоденно спостерігається медичним працівником до повного одужання.

     При виникненні проблем у соціально неблагополучних сім’ях, де є діти і особливо діти  до року життя, ПМСД співпрацює з соціальними працівниками та відділом РДА в справах дітей.

    Також Любов Тарасенко зазначила, що проблемним питанням залишається кадрове забезпечення. На даний час 3 амбулаторії працюють без лікаря і 1 ФП не має фельдшера, а це  ускладнює роботу, як з вагітними жінками так і з дітьми.

Фото без опису

    – Щоб залучити до роботи молодих спеціалістів, у районі прийняті Програма забезпечення медичних працівників службовим житлом на 2014-2018 роки  та Програма по підтримці молодих лікарів галузі охорони здоров’я Чорнобаївського району на 2017-2021 роки. Молодим лікарям встановлено доплату до  заробітної плати в розмірі 50 відсотків посадового окладу, яку  в 2017 році отримали шість медпрацівників у сумі близько 43 тис. грн, за 8 місяців 2018 року – 5 медпрацівників на суму 50,7 тис. грн.  У 2017 році з ініціативи Чорнобаївської районної державної адміністрації за підтримки районної ради було куплено дві квартири для молодих спеціалістів. Надіємося, що з прийняттям медичної реформи лікарні та ФАПи будуть додатково технічно та кадрово підсилені, таким чином вирішаться всі проблемні питання, – зазначила Валентина Стилик.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь