A A A K K K
для людей з вадами зору
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

На Чорнобаївщині відвідали колишнього в’язня нацистського концентраційного табору Освенцим

Дата: 11.04.2019 16:40
Кількість переглядів: 775

  Фото без опису

  Щороку, 11 квітня, в День визволення в’язнів фашистських концтаборів Варвара Федорівна Кривошея, якій цого року виповниться 94 роки, чекає і зустрічає гостей. Вона єдина на сьогодні у Чорнобаївському районі колишня ув’язнена фашистських концтаборів.

   Очільник району Сергій Джоболда спільно із селищним головою Аллою Мірошніченко та головою районної організації ветеранів Віталієм Момотом  відвідав оселю Варвари Федорівни, аби поспілкуватись та подякувати їй за сміливість і силу духу.

Фото без опису

    - Вам довелося пережити тяжкі часи воєнного лихоліття, післявоєнної відбудови, голодомору, пізнати гіркоту втрат, але  всупереч випробуванням  зберегти щиру, звернену до людей, щедру душу.  Нехай підтримка  і любов рідних зігрівають Ваші поважні літа,  - звернувся Сергій Миколайович, побажав здоров’я та вручив подарунки, квіти та грошову допомогу.

   Все своє життя Варвара Кривошея пропрацювала медпрацівником в лікарні в Малих Канівцях та Чорнобаївській районній лікарні.

  В 1943 році вісімнадцятирічною дівчиною вона була вивезена фашистами в Польщу на насильницьку працю на заводі. За неодноразові спроби втечі Варвару Кривошею було відправлено до нацистського концентраційного табору Освенциму (жіноча частина Аушвіц-Біркенау).

    Як розповідала  Варвара Федорівна, в 1945 році в’язнів концтабору повантажили у вагони потягу для вивезення до місця страти, але, дякуючи долі,  їх звільнили військові…     

   До речі, зі слів польського міністра закордонних справ Ґжеґожа Схетини в інтерв’ю «Польському радіо» відомо, що табір смерті в Освенцимі визволяли солдати Першого українського фронту, а танком, який зніс браму концтабору «Аушвіц-Біркенау», командував українець Ігор Побірченко.   Подвиг танкіста Івана Побірченка, який став по війні визначним ученим і помер 2012 року, був засвідчений ще у радянські часи й офіційно визнаний як Україною, так і Польщею.

                                         За інформацією відділу організаційної роботи, інформаційної діяльності                                               та звернень громадян апарату РДА

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь