A A A K K K
для людей з вадами зору
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

На апаратній нараді розглянули стан готовності тваринницької галузі району до зимово-стійлового періоду в 2018 році

Дата: 16.10.2018 16:34
Кількість переглядів: 628

     Фото без опису

   За інформацією начальника управління агропромислового розвитку Алли Буки на початок жовтня місяця в  19 господарствах району утримувалось  22,4 тисячі голів ВРХ, в тім числі 9,2 тисяч корів, 85 тисяч голів птиці та інше.

    Незважаючи на те , що  через захворювання свиней на африканську чуму   в СТОВ «Світанок» знищено 1242 голови та вивезено поголів’я   зі  СТОВ             «Богодухівське», все ж чисельність  свинопоголів’я в районі  зростає за рахунок ТОВ  «Чорнобай-м'ясо» і  станом  на 1 жовтня його чисельність в господарствах  становила  38,8   тисяч голів.

    До того ж, і ті підприємства, які  скинули поголів’я  на перспективу хочуть його відновлювати.

    В період    захворювання  в районі  свиней на африканську чуму закупівельна ціна на свинину значно  впала, особливо в населення, та й окремі господарства  реалізовували маловагові свині  по занижених цінах.

    За 9 місяців в районі  вироблено 49,2   тисяч тонн молока та 7,9  тисяч тонн м´яса, тож для успішного ведення галузі  необхідно організовано і в строки проводити  заготівлю кормів.

     Цього року площі кормових культур склали 9,2 тис. га (12 % в структурі посівних площ),  до минулого року посіяно менше майже на 2,0 тис. га. Це пов’язано із зменшенням поголів’я ВРХ.

      Господарствами району заготовлено силосу - 149,3 тис. тонн, сінажу – 22,7 тис. тонн, сіна - 3,4 тис. тон. Цього  вистачить для забезпечення тварин кормами.

     Високобілкові концентровані корма такі як шрот соєвий та соняшниковий, макуха та інші білково-вітамінно-мінеральні добавки сільгосппідприємствами закуповуються на постійній основі.

     По причині фінансової нестабільності по цінах на продукцію, корми  в поточному році господарствами майже не проводилась заміна застарілого та установка нового обладнання чи значні капітальні ремонти  тваринницьких  та підсобних приміщень. Але, як завжди, придбавало техніку «Агроко», мають бажання придбати техніку для тваринницьких ферм і  в СТОВ   «Богодухівське». В СТОВ «Придніпровське» запущено теновий телятник та капітально відремонтовано інше тваринницьке приміщення для вирощування теличок. Постійно проводяться ремонтні роботи на ПраТ«Чорнобай-птиця».

     Всі підприємства без виключення займались  підготовкою до успішного проведення зимово-стійлового періоду худоби, зокрема ремонти  та  утеплення  тваринницьких приміщень, вікон, отворів транспортерів, в’їзних  тамбурів, поступове оновлення вікон на металопластикові,   поточні ремонти ясел, стін,   підлоги, водопровідних систем,    побілка та дезінфекція  приміщень зсередини та знадвору, вакцинація худоби, вітамінізація маточного поголів’я .

     Ремонтувались  табори  для цілорічного утримання  худоби, молочні блоки, склади.  Вже не перший рік в деяких підприємствах молодняк ВРХ зимуватиме в  пристосованих  таборах з навісами та глибокою підстилкою, підведеною не замерзаючою водою,  проте слід відмітити, що на досягнення бажаної продуктивності треба  більші  затрати  кормів.

   В цілому підприємства готові до проведення зимово-стійлового періоду.

     Великою проблемою в  роботі тваринницької галузі  є забезпечення підприємств робітничими кадрами , зокрема операторами машинного доїння.

       Цього року  з Державного бюджету надходила  фінансова підтримка  тваринницької галузі.

       Сільськогосподарські підприємства  в   першому півріччі  отримали державної підтримки на поголів’я  корів,  яке    утримується  - 6,4 млн. грн.

       До 1 жовтня господарства ще направили документи на державну підтримку.        

       Фізичні особи, які мають право на отримання дотації за молодняк, станом на 1 вересня 2018 року  направили документи з  23 сільських рад та ОТГ  на  загальну суму 121900 грн, на 200 голів ВРХ.

          Сільгосппідприємства  скористаються і іншими  програмами державної підтримки, зокрема   компенсацією за придбану  спермопродукцію, компенсацією вартості проведеної  реконструкції тваринницьких приміщень, компенсацією відсотка ставки за кредитами,  компенсацією коштів  на придбання  техніки вітчизняного виробництва.

        Працівниками управління агропромислового розвитку райдержадміністрації надані  роз’яснення в засобах масової інформації, особисто доведено до суб’єктів господарювання  перелік державних дотацій  та порядок  їх отримання. 

      Перший заступник голови райдержадміністрації Валентина Стилик наголосила,  що всі господарники повинні  володіти  необхідною інформацію  про те, як отримати дотацію з Державного бюджету.

                                                                                                За інформацією відділу організаційної роботи, інформаційної роботи та                                                                                             звернень громадян апарату райдержадміністрації

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь