A A A K K K
для людей з вадами зору
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

Інтерв’ю  голови районної державної адміністрації Сергія Джоболди , яке не може  бути озвучене по дротовому районному радіомовленню, в зв’язку з пошкодженнями на лініях передач внаслідок стихії 01.07.201

Дата: 10.07.2017 10:29
Кількість переглядів: 962

Фото без опису

     Сергію Миколайовичу, як наразі складається ситуація з ліквідації наслідків буревію, що прокотився Чорнобаївщиною?

     Багато вже говорилось про це стихійне лихо, яке сталось  у районі.    Проте зазначу - такого роду стихії, а для нас це справжній «торнадо» -  бувають вкрай рідко – можливо раз на півстоліття. Передбачити таке в нашому регіоні дуже складно.

    З метою ліквідації наслідків негоди в районі було створено оперативний штаб, відразу  о 23.30 було проведено перше засідання    за участю голови ЧеркаськоїОДА  Юрія Ткаченка та його заступника  Костянтина Омаргалієва, керівників відповідних обланих структур,  на якій  визначено невідкладні, позачергові заходи по ліквідації наслідків стихійного лиха. Відповідно до ситуації владні структури працюють за планом з певними корегуваннями завдань.

    Негода  завдала  значних збитків, як житловому сектору так і закладам соціальної сфери, сільськогосподарським та промисловим підприємствам.

   Якщо говорити про будівлі,  то найбільше в них постраждали покрівлі. Зруйновано в приватному секторі  стовідсотково 127 дахів  в селищі,пошкоджено  85% покрівель всього жилового фонду з різним ступенем пошкоджень. Значно пошкоджено лінії електропередач, водогони,  також газопроводи, вибито вікна. Буревій зламав велику кількість дерев, заблокував рух на дорогах, пошкоджено конструкції мобільного зв'язку.

Ситуація була досить критичною. Ми ще довго, нажаль,  будемо відчувати наслідки негоди. Поряд з цим можу з впевненістю сказати, що вона, завдяки нашим людям, міняється щогодини.

На сьогодні всі дороги місцевого та державного значення розчищені – є можливість доїзду ремонтних бригад до об’єктів електро- ,водо-, газопостачання, водовідведення. І ця робота продовжується.

Скажіть, будь ласка, яким чином надавалась допомога населенню відразу після стихії.

 Ми організували чергування в райдержадміністрації, вивчали масштаби пошкоджень, все це аналізували і зараз маємо узагальнену  інформацію, але ця робота продовжується.

Завдяки співпраці районної влади з комунальними та приватними підприємствами,  закладами було оперативно проведено роботи по розпилці дерев та прибиранню їх з проїзджої частини, частково відновлено електро- та водопостачання. В цьому плані ми покладаємось на РЕМ та комунальників, які діють згідно своїх інструкцій. І хочу, щоб люди зрозуміли, що тут працюють фахівці, які знають як правильно це робити і прагнуть якомога швидше повернути жителям світло і воду.

Сергію Миколайовичу, чи можете ви сказати коли завершиться відновлення подачі електроенергії ?

В результаті стихії було знеструмлено 16 населених пунктів це:  селище Чорнобай, села:  Богодухівка,  Красенівка,  Нове Життя,  Тарасівка,  Франківка, Бакаєве,  Хрестителеве,  Веселий Хутір, Мар’янівка,  Привітне,  Мельники,  Крутьки,  Чехівка,  Іванівка, Савківка та інші.

  Перешкодою для повного відновлення  електропостачання є велика кількість зруйнованих електроопор та відсутність мобільного зв’язку.

     Ліквідація наслідків буревію не припинялась ні на хвилину.  Задіяні всі аварійно-відновлювальні бригади комунальних служб селища та Управління ДСНС в Черкаській області, які працюють в посиленому режимі, з метою оперативного усунення пошкоджень та наслідків стихійного лиха. Роботи на всіх об’єктах перебувають на особисто на моєму  контролі.

     Силами Чорнобаївського РЕМу проводяться роботи по відновленню електропостачання. Тільки протягом  5 липня працювало 11 бригад в складі 65 чоловік та 11 одиниць техніки.

     Загалом по селищу працювало 6 бригад органів виконавчої влади, підприємств, установ та організацій селища в складі 28 осіб та 5 одиниць техніки.

    На ліквідацію наслідків стихії на трасі Чорнобай-Оржиця при вїзді в Чорнобаївський район залучено всі структури органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, курсантів Черкаського інституту пожежної безпеки імені героїв Чорнобиля особовим складом 65 осіб. Було задіяно 14 одиниць техніки. Вже  тиждень на всіх об’єктах з бензопилами працюють працівники всіх підрозділів райдержадміністрації.

     Проведена робота по завезенню за доступною ціною 8-хвильового шиферу, який  реалізується в торгівельній мережі селища по ціні 115 грн/шт.

 6 липня працювало 14 аварійних  бригад енергетиків : 12 лінійних та 2 по обстеженню електромереж.

   7 липня в результаті проведеної роботи впорядковано  частину вулиць селища, часково паркову зону, дороги та обочини місцевого значення, дороги на кладовища, в’їзд в селище зі сторони Золотоноші. Також було  розпиляно та впорядковано пошкоджені дерева, розібрано частини зірваних покрівель, пошкоджених дахів закладів культури, медицини, прибрано територію від гілок, шиферу, металу.

      Аварійні бригади енергетиків продовжують відновлювати енергопостачання в районі. Всього працює 14 бригад: 12 лінійних та 2 по обстеженню електромереж.

     Станом на ранок 10 липня  до електропостачання підключено 99 %  смт Чорнобай, проводяться роботи по  підключенню ліній в селах Богодухівка, Савківка, Тарасівка, Нове Життя.

       За ініціативи голови Черкаської ОДА Юрія Ткаченка та депутатів районних рад 11 районами області буде надано допомогу району коштами в сумі 1,8 млн грн для ліквідації наслідків буревію.

    На об’єктах соціальної сфери, які частково зруйновані під час стихійного лиха продовжують роботи по усуненню незначних руйнувань та підготовчі роботи до проведення капітальних ремонтів знищених покрівель закладів.

     Загалом чи можна обрахувати в цифрах збитки, які завдала негода району?

 На сьогодні вже визначено масштаби та об’єкти руйнації,   заклади соціальної сфери, які потребують першочергової допомоги. Попередньо, підраховані  збитки, завдані негодою та вирішуються механізми компенсації постраждалим.

   Загальна сума збитків нанесених індивідуальному та багатоповерховому житловому фонду становить близько 20 млн грн.

В лікувальних та аптечних закладах на площі 4400 м кв зруйновано покрівлі дахів. Сума завданих збитків становить 3 млн 985  тис  грн.

В закладах освіти зруйновано 5000 м.кв даху, а також 60 м.кв вікон. Сума завданих збитків становить 3 млн  900 тис грн.

В закладах культури зруйновано понад 1000 м.кв даху на загальну суму 3 млн 40 тис грн.

  Промисловим підприємствам району нанесено збитків на загальну суму понад 3 млн  грн., сільськогосподарським - близько 138 млн.

Районні електричні мережі зазнали прямих збитків на суму 360 тис грн, зокрема було відключено 28 населених пунктів району, лінії електропередач 10 кВ довжиною 150 км та 246 електропідстанцій ТП 10/0,4 кВ.

 Минулого тижня відбулась сесія районної ради, на якій прийнято ряд важливих рішень. Найбільше зараз турбує простих людей та керівників чи буде надаватись компенсація, чи допоможе їм держава, область, район. Саме з цього приводу і збирались депутати.

   Наразі актуальним залишається вирішення питання по відшкодуванню збитків населенню.  Районними державними адміністраціями та районними радами Черкаської області районів, які не постраждали від стихійного лиха вже сьогодні приймаються рішення про виділення коштів Чорнобаївському району.

     За поданням районної державної адміністрації депутати Чорнобаївської районної ради спрямували перевиконання доходної частини бюджету в сумі 4 485 тис грн, субвенції сільських рад в сумі 1 065 тис грн на ліквідацію наслідків надзвичайної ситуації в районі, які постраждали від стихії.

    Розпорядникам коштів проведено перерозподіл затверджених призначень в сумі 1 млн. 500 тис грн на капітальні та поточні ремонти закладів соціальної сфери району.

    Також на сесії затверджено порядок використання територіального матеріального резерву (будівельні матеріали, пальне, техніка, технічні засоби), який призначений для проведення невідкладних відновних робіт і заходів, спрямованих на запобігання, ліквідацію надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру та їх наслідків.

   Депутати також затвердили районну програму «Відшкодування збитків та надання матеріальної допомоги для ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій». Прийнято звернення до Верховної ради, Кабміну, обласної та районних рад з проханням надати матеріальну та грошову допомогу постраждалим жителям нашого району та підприємствам, установам, організаціям. Повірте, ми робимо все залежне від нас для відновлення зруйнованих населених пунктів.

    Як буде надаватись допомога населенню по відшкодуванню збитків?

    Чорнобаївською селищною радою та сільськими радами сіл Богодухівка, Красенівка, Привітне, Нове Життя, Хрестителево, Франківка проводяться роботи по підготовці необхідних матеріалів до КМУ по отриманню  компенсаційних виплатах збитків завданих стихійним лихом населенню району.

     На сесії районної ради 5 липня з районного бюджету було виділено 2 млн грн. на надання допомоги населенню по усуненню наслідків стихії   на Чорнобаївську селищну раду  та   населені пункти сільських рад, домоволодіння жителів яких мають суттєві пошкодження. Кошти будуть направлені субвенційно на селищну та сільські ради, які і будуть видавати грошову допомогу. Для проведення виплат наразі в постраждалих населених пунктах селищною та сільськими радами проводяться обстеження житлового  фонду багатоповерхових будинків, індивідуальних житлових будинків, складаються відповідні акти на основі яких складаються  зведені відомості розміру збитків завданих стихією , які в подальшому будуть погоджені районною комісією ТБ НС, після чого буде виплачена грошова допомога в розмірах відповідно до пошкоджень. 9 липня проведено сесію селищної ради, рішенням якої виділено 1 млн 900 тис грн. з селищного бюджету  для надання допомоги населенню по усуненню наслідків стихії . 

  Помітно, що наслідки поступово ліквідовуються і ми вкотре переконуємось наскільки небайдужими є наші люди?

Так, дійсно, біда нас ще більше згуртувала. Переважна більшість трудилась, як на ліквідації пошкоджень своїх домоволодінь, так і  комунального майна.

   Вислів про товариша, який пізнається в біді підтвердили дії бригад з 15 сільських рад, яких оминула  негода. Вже зранку 2 липня  більше 10 сільськогосподарських підприємств надали допомогу   технікою та людськими ресурсами. Щоденно долучається все більше сільськогосподарських підприємств до розчистки складних ділянок.

    На відновленні сумлінно трудились бригади з власною технікою з Васютинець, Москаленок, Бурімки, Новоукраїнки, Першотравневого, Ірклієва, Кліщинець,  Крутьок, Ревбінець, Великих Канівець,Мохнача, ПрАТ ТПК «Еко Ван Компані»,. Чорнобаївського районного сектору Управління ДСНС України у Черкаській області, ДП "Іркліївський розплідник рослиноїдних риб",СТОВ « Кліщинське», СТОВ ім. Чкалова, СТОВ «Україна», СТОВ  « Лящівка»,СТОВ « Агроко», СТОВ « Вереміївка»,СТОВ « Маяк»   Чорнобаївської ЦРЛ, Чорнобаївського РЕМ, управління по експлуатації газового господарства.

    З великою відповідальністю підійшли до справи доброчинності  СТОВ ім. Щорса  с.Ревбинці - керівник Юрій Лихошерст та  СТОВ «Лан» - керівник Іван Орел. Ці керівники особисто координували роботу своїх працівників.

   Особлива вдячність  почесному голові Асоціації "Незалежне об'єднання сільськогосподарських підприємств Чорнобаївського району" Петру Душейку, СТОВ "Красенівське" , яке своїми силами і технікою усуває  наслідки буревію в  селах Красенівка, Привітне, а також СТОВ « Світанок» керівник  Іван Тітаренко за проведені роботи по Хрестителівській сільській раді.

    Для відновлення електропостачання в посиленому режимі працюють ПАТ «Черкасиобленерго», бригада централізованого ремонту повітряних ліній, бригада централізованого ремонту трансформаторних підстанцій, Чорнобаївська, Іркліївська, Тимченківська мережні дільниці та бригада ремонту приладів обліку.

    На ліквідацію наслідків залучено всі структурні підрозділи райдержадміністрації, місцевого самоврядування підприємств, установ, організацій. працівники   навчальних закладів району, закладів культури, охорони здоров’я.       

  Значно допомогли  нам курсанти Черкаського інституту пожежної безпеки імені героїв Чорнобиля, які  5 днів   надавали допомогу по розчистці завалів.

      Тож маючи нагоду хочу особисто та від Чорнобаївської районної державної адміністрації подякувати  всім жителям району за самовідданість  у боротьбі з наслідками стихії. Щире спасибі рятівникам району, області, усім свідомим людям, хто був  з нами в біді, співпереживав нам і реальними діями підтверджував солідарність  з постраждалими.

ЗАПРОШУЮ ВСІХ НЕБАЙДУЖИХ  ВЗЯТИ УЧАСТТЬ В ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ СТИХІЇ.  

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь