A A A K K K
для людей з вадами зору
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

На Чорнобаївщині вшанували воїнів-інтернаціоналістів

Дата: 15.02.2019 16:21
Кількість переглядів: 1101

Фото без опису

Фото без опису

15 лютого на Пагорбі слави відбулися заходи з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на територіях інших держав та 30-ої річниця виведення  військ з Афганістану. Вшанувати воїнів-інтернаціоналістів біля пам’ятного знака зібралася районна і селищна влада, представники установ і підприємств та небайдужі чорнобаївці.

Фото без опису

Фото без опису

 

Чехословаччина, Югославія, Ангола, Лівія, Корея, В’єтнам – далеко не повний перелік країн, в яких обірвалося не одне життя наших солдат. Але за всіма трагічними  показниками  цей  список  очолює – Афганістан. 30 років відділяє нас від вогняних років афганської війни. Але час не підвладний викреслити з нашої пам’яті героїчні подвиги, приклади мужності і вірності військовому обов’язку, які продемонстрували тисячі відданих синів і дочок України, відправлених в «країну духів», де на них чекала чужа війна.

Фото без опису

  • У ці дні минає 30 років, як останній БТР перетнув афгансько-узбецький кордон, майже десятилітня афганська війна, як її називають у народі, скінчилася. Майже 150 тисяч українців пройшло через пекло цієї війни, більше 3 тисяч повернулися на батьківщину у цинкових гробах, 80 громадян України і досі перебувають у розшуку. Сьогодні ми зібралися тут, аби схилити голову перед загиблими та віддати шану живим. Ми маємо пам’ятати кожного з тих, хто  у свої 18-20 років став свідком і учасником тієї війни, - звертаючись до присутніх, зазначив голова Чорнобаївської РДА Сергій Джоболда.

У збройних конфліктах на території інших держав брали участь 198 жителів району, які гідно виконали свій обов’язок і проявили особистий героїзм, толерантність і милосердя.

  • Ви завжди для всіх нас були і прикладом мужності і відваги, зразком людей, для яких обов’язок – це не просто слово, а норма поведінки, суть життя. В тій війні народилося бойове братерство, і це не просто гучні слова. Воїни-афганці району одними з перших відреагували на події в Криму і в березні 2014 року супроводжували гуманітарну допомогу від жителів Чорнобаївщини на блокпости у Херсонську область. А в 2015 році у складі будівельної бригади 6 ветеранів-афганців брали активну участь у будівництві фортифікаційних споруд у Донецькій області. Беруть активну участь у вихованні шкільної молоді та їх фізичному загартуванні Воробйов Олександр Трохимович, Рамазанов Юрій Абдулаєвич, Черненко В’ячеслав Григорович, Бурган Михайло Аркадійович, Радченко Іван Іванович, Чіков  Володимир Миколайович.  Сьогодні нащадки воїнів-афганців виконують обов’язок перед своєю батьківщиною. Так, сини трьох наших земляків стали на захист України у зоні АТО, а нині Операції об’єднаних сил. У 2016 році – Сергій Левандовський, син Олексія Вікторовича Левандовського з Мохнача, у 2015 році Донецький аеропорт захищав Сергій Назаров, син воїна-афганця Віктора Олексійовича Назарова з Чорнобаю, та Станіслав Черненко – син В’ячеслава Івановича Черненка із Васютинець, - зазначив Сергій Миколайович.

  • Фото без опису

П’ять воїнів із нашого району загинули в Афганістані. Це Віталій Михайлович Дяченко, Володимир Іванович Мироненко,  Анатолій Михайлович Прітченко, Борис Джалілійович Гриценко та Олександр Борисович Татаровський. Ми зазнали втрат і в інших збройних конфліктах. Так, уродженець села Малі Канівці, прапорщик Григорій Іванович Скакун отримав смертельні поранення в Анголі і помер у 1979 році. За 10 років до цього пішли з життя наші земляки-прикордонники – уродженці сіл Хрестителеве полковник Микола Павлович Подрига і Васютинці підполковник медичної служби Петро Якович Демченко. Це був час збройного зіткнення СРСР з Китаєм. Сьогодні ми вшановуємо і світлу пам'ять 24 воїнів-інтернаціоналістів, яких не стало вже після повернення додому.

  • Я хочу з вдячністю звернутися до вас, шановні земляки. Над вашими головами свистіли кулі, кожна хвилина могла стати останньою. Але доля дарувала вам щастя повернутися до рідної домівки. Ми засвідчуємо вам свою повагу за вашу мужність. Ви залишаєтеся зразком справжньої вірності обов’язку, зразком братерства та самовідданості для молодих поколінь. Бажаю кожному з вас, вашим родинам добробуту, щоб на нашій Україні скінчилася неоголошена війна і щоб наші хлопці більше не брали участь ні в яких збройних конфліктах. Я дякую вам за виконаний обов’язок. Слава Україні, - звернувся до присутніх голова РДА. 

 

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

 

У знак нашої глибокої поваги 163 воїни-інтернаціоналісти отримали Знак народної пошани «Обов’язок виконано з честю».

Фото без опису

Голова Чорнобаївської районної Спілки ветеранів Афганістану Юрій Батурін побажав, аби нашим землякам більше ніколи не довелося брати участь у війні та подякував усім, хто береже пам'ять про воїнів-інтернаціоналістів.

Фото без опису

А голова Асоціації „Незалежне об'єднання сільськогосподарських підприємств Чорнобаївського району” Петро Душейко нагадав, що ми повинні пам’ятати  та берегти спогади про учасників та жертв усіх збройних конфліктів.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Усі присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих і померлих воїнів-афганців та на знак поваги і шани поклали квіти до пам’ятного знаку.

Опісля відбулася панахида, на якій пом’янули у молитві всіх воїнів, які загинули на полі бою, виконуючи військовий обов’язок, а також тих ветеранів, які померли за ці роки, та поминальний обід.

Фото без опису

Цього ж дня голова РДА Сергій Джоболда, перший заступник голови райдержадміністрації Валентина Стилик та сільський голова Степового Анатолій Писаренко відвідали матір загиблого афганця Олександру Йосипівну Дяченко, аби висловити щиру подяку та низько вклонитись їй  за виховання сина-героя, який з честю виконав свій військовий та  громадянський  обов'язок. Віталій Дяченко посмертно удостоєний ордена Червоної Зірки за мужність і героїзм, проявлений під час виконання інтернаціонального обов’язку. В армії проходив службу у частинах авіаційно-технічного забезпечення, в автотранспортній  роті, у спецзагоні. Загинув 15 квітня 1981 року, коли його автоколона потрапила під обстріл. Зі слів Олександри Йосипівни, її син не дожив 5 днів до звільнення в запас. Відтоді минуло 38  років, але серце матері болить і нині.

-        Жодна війна не має виправдання. Не можна передати словами біль і розпач матерів, які втратили на війні своїх дітей. Сьогодні ми вшановуємо пам’ять вашого сина Віталія та всіх загиблих воїнів-інтернаціоналістів. Минуло 30 років з дня виведення військ з Афганістану,  але час не підвладний викреслити з нашої пам’яті героїчні подвиги, патріотизм, приклади вірності громадянському обов’язку, що продемонстрували мужні сини України, яким довелося нести нелегку військову службу за межами Батьківщини. Наші діти і майбутнє покоління завжди будуть  пам’ятати  і свято оберігати своє історичне минуле,  - зазначив Сергій Миколайович  та передав матері нагрудний знак сина «Гідність та честь Афгану», на якому викарбовано слова «Обов’язок виконано з честю», матеріальну допомогу та продуктові набори.

Також матері героя було вручено матеріальну допомогу від СТОВ  «Дніпро» та квіти від сільської ради. У свою чергу Олександра Йосипівна подякувала всім за увагу та закликала пам’ятати усіх синів і дочок,  хто поклав своє життя під час всіх воєн.

З ініціативи голови райдержадміністрації та відповідно до рішення районної ради у рамках фінансування програми «Турбота» було виділено та виплачено по 1 тис. грн усім воїнам-інтернаціоналістам та по 2600 грн 14 учасникам бойових дій, які потребують допомоги в зв’язку з хворобою. Також протягом 2018 року було оздоровлено 8 осіб, проліковано в госпіталях - 34 особи, зубопротезовано – 4 осіб.

Висловлюємо вдячність спонсорам за надані для продуктових наборів товари, а саме: ТОВ «М'ясорибторг», ПП «Імперіал-плюс» та ТОВ «Чорнобай-птиця», а також СТОВ «Лан»,  ПСП «Веселий Хутір», ТОВ «Чорнобайпродсервіс» та основному меценату Петру Душейку за організацію поминального обіду.

                                        За інформацією відділу організаційної роботи, інформаційної діяльності                                                та звернень громадян апарату райдержадміністрації

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь