A A A K K K
для людей з вадами зору
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

На часі профілактика туберкульозу

Дата: 23.07.2018 16:00
Кількість переглядів: 566

Фото без опису

    На сьогоднішній день захворюваність на туберкульоз залишається  актуальною проблемою. Своєчасна діагностика, ізоляція хворих на туберкульоз  з бактеріовиділенням,  організація та проведення лікування є основним елементом первинної профілактики туберкульозу, яка спрямована на попередження інфікування мікобактеріями здорових  осіб.

    Як зазначає головний лікар комунального некомерційного підприємства  «Чорнобаївський ЦПМСД»  Любов Тарасенко за І півріччя 2018 року на обліку перебуває 47 осіб, як із активними формами та із закритими формами туберкульозу. Захворюваність становить за 6 місяців 2018 року 11,6 на 100 000 населення (на облік взято 5 осіб), за аналогічний період 2017 року – 16,9 (на облік було взято 8 осіб). За 6 місяців всього захворіло 12 осіб: 5осіб - вперше діагностований туберкульоз, 5 випадків – рецидиви хвороби, 2 це інші випадки туберкульозу. Із 10 осіб – 7 з деструктивними формами.  При флюорографічному обстежені виявлено - 3 хворих, 1 із них з розпадом. Виявлені хворі обов’язково до обстежуються для встановлення заключного діагнозу. Всього  обстежено флюорографічно 7630 хворих, що становить 36,8% (в 2017 році обстеженню  6548 осіб). Флюорографи працюють в Чорнобаївській поліклініці і в поліклініці с. Іркліїв. Багато хворих обстежуються на цифровому рентген апараті. Направляється мокрота на аналіз на КСБ, як із туб кабінету так і від лікарів амбулаторій. Обстеження  мокротиння проводиться тільки в Чорнобаївській ЦРЛ.

    За 2017 рік також померлих не було, в 2016 –2, в 2015 – 7 осіб.  

    – Як бачимо показники покращились, але менше виявлених хворих  не завжди добре, обстеження проводиться й надалі, – зазначила Любов Тарасенко. – Випадків захворювання на туберкульоз серед дітей немає. Останнім часом часто зустрічаємо ВІЛ-асоційований туберкульоз. На даний час виявлено 1 такий хворий, в 2017  таких хворих не було. На сьогоднішній день він отримує і антиретровірусну терапію, знаходиться під супроводом благодійної  організації «Від серця до серця».

    Всі хворі на туберкульоз перебувають на обліку в тубкабінеті і отримують безкоштовне лікування. На контролі також контактні. У сім’ях, де хворі з активною формою туберкульозу, контактні отримують хіміопрепарати безкоштовно. Сімейні лікарі контролюють умови в яких проживає хворий, при необхідності в госпіталізації і відмові хворого підключаються органи місцевого самоврядування. Отримують амбулаторне лікування  19 осіб, 5 із них на сьогодні лікування закінчили.

    – Особливу увагу необхідно звернути на забезпечення проведення флюорографічного обстеження соціально незахищених верств населення, а саме людей пенсійного віку, людей, які тимчасово не працюють, а також переселенців, – наголосила Валентина Стилик.

    Найбільш ефективною профілактикою туберкульозу серед дитячого населення є вакцинація. Вакцинації  підлягають новонароджені  на 3-й день життя і діти 7 років.  В  2017 році і І півріччі 2018 року перебоїв в надходженні вакцини БЦЖ не було. В пологовому відділенні діти щеплені на 97,5%. Із 120 новонароджених  привито 117, 2 відмовники і 1 дитина  з проти показом. Після 1 річного віку не щеплено БЦЖ - 3 дітей по протипоказах. Діти 7 річного віку щеплені на 18,8%, по плану вакцинація буде проведена в вересні-жовтні, до кінця року будуть щеплені всі, вакцини достатньо.  З діагностичною ціллю серед дитячого населення, починаючи з 4-річного віку, проводиться проба Манту.  Як в минулому, так і в цьому році  туберкулін був закуплений за кошти місцевого бюджету, використана сума становить 42 077 грн (за 2017 закуплено на суму 61 308).  Охоплено  обстеженням за 6 місяців 2018 року – 46,25% дитячого,  діти шкільного віку підлягають обстеження в основному на вересень-жовтеньЗа 2017 рік проведена туберкулінодіагностика  майже на 100%. Виявлені діти з віражем туберкулінових проб направляються обов’язково до фтизіатра, де проходять обстеження, при необхідності направляються до обласного дитячого фтизіатра, який вирішує питання потреби в лікуванні дитини. Працює обласний дитячий санаторій «Руська Поляна», серед хворих на туберкульоз також оздоровлюються і діти, які часто і тривало хворіють простудними захворюваннями. За 6 місяців оздоровлено  14 дітей (за такий же період 2017 році – 12 дітей).

    – Основне завдання – 100-відсотково охопити оздоровленням дітей із груп ризику по туберкульозу в санаторії «Руська Поляна»,– звернулася до головного лікаря «Чорнобаївський ЦПМСД» Любові Тарасенко та в.о. головного лікаря Чорнобаївської ЦРЛ Сергій Чуба Валентина Стилик.

 

За інформацією відділу організаційної роботи,

інформаційної діяльності та звернень громадян

апарату райдержадміністрації

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь