A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

“Підводні камені" нелегального працевлаштування

Дата: 27.08.2020 10:04
Кількість переглядів: 358

64 Фото до матеріалу ТЕРМІНОВО.png

Питання легалізації трудових відносин є актуальним питанням сьогодення. Від офіційно нарахованої заробітної плати та відповідно від сплачених соціальних внесків залежить набуття людиною страхового стажу.

       

        Страховий стаж – це період, протягом якого працівник підлягає загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню та за який сплачені щомісячні страхові внески в сумі, яка не може бути меншою, ніж мінімальний страховий внесок.

        

        З 01.01.2020 року мінімальна заробітна плата становить 4 723 грн, а отже мінімальний страховий внесок – 1 039,06 грн (22% від мінімальної з/п). Якщо ж сума нарахованої заробітної плати, з якої сплачені внески, менша за мінімальний рівень, страховий стаж становить неповний місяць і обчислюється пропорційно до заробітної плати.

       

        На жаль, є випадки, коли роботодавець не сплачує страхові внески за своїх найманих працівників, тобто платить заробітну плату “в конвертах”, а отже, ці періоди не враховуються до страхового стажу людини та не включаються як заробіток для розрахунку розміру пенсії.

       

        Фізичні особи-підприємці, зокрема й ті, які обрали спрощену систему оподаткування; особи, які провадять незалежну професійну діяльність; члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах не є виключенням і теж повинні сплачувати єдиний соціальний внесок не менше мінімального розміру (1039,06 грн).

       

        Як свідчить практика, вищезазначені категорії громадян зазвичай не звертають уваги на існуючі проблеми й дізнаються про них тільки при виході не пенсію. Тож, звертаємо увагу, що громадяни України мають право на призначення пенсії за віком у 2020 році за наявності страхового стажу не менше 27 років.

       

        З 2000 року в Україні діє система персоніфікованого обліку, яка надає можливість кожній застрахованій особі безоплатно отримувати особисту інформацію, а саме: з якої суми заробітної плати, скільки та за який період сплачено за неї внесків до Пенсійного фонду. Отримати ці відомості можна на порталі ПФУ. Також звертаємо увагу роботодавців на те, що вони несуть персональну відповідальність за належне оформлення трудових відносин з працівником, а увагу найманих працівників на те, що офіційна заробітна плата є гарантією отримання соціальних виплат, а в майбутньому – гідної пенсії.

                                                  

                                                               За поданням Чорнобаївської районної філії

                                                                Черкаського обласного центру зайнятості


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь