A A A K K K
для людей з вадами зору
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

Пристрасті по Ірклієву: що ж насправді відбувається в медзакладах району

Дата: 02.06.2020 08:14
Кількість переглядів: 1455

Коштів не вистачить навіть на зарплату: чому в селі Іркліїв ...

Минулого тижня в Іркліївській громаді вирували пристрасті. Причина – скорочення ліжкового фонду та поліклінічного відділення і, відповідно, частини працівників об’єднаного відділення терапевтичного профілю в селі Іркліїв. Засоби масової інформації рясніли заголовками про закриття та скорочення «Іркліївської лікарні». То що ж в Ірклієві відбувається насправді?    

 

Лікарні вже давно немає

Більшість жителів району, а особливо Іркліївської ОТГ, знають, що такої установи як Іркліївська лікарня, у районі вже давно немає. Ще рішенням районної ради від 5 листопада 2013 року №27-І/VI «Про реорганізацію закладів охорони здоров’я Чорнобаївського району» було проведено реорганізацію Іркліївської районної лікарні в лікарську амбулаторію та припинено діяльність лікарні як юридичної особи. Іркліївська амбулаторія входить у структуру Чорнобаївського Центру ПМСД та почала свою діяльність з 8 січня 2014 року.

Рішенням районної ради від 30 грудня 2013 року №30-3/VI «Про передачу майна районної комунальної власності» приміщення та майно Іркліївської районної лікарні було передано на баланс Чорнобаївської ЦРЛ. Відповідно до Статуту Чорнобаївської ЦРЛ структуру закладу, порядок внутрішньої організації та сфери діяльності структурних підрозділів закладу затверджує  головний лікар. Наказом головного лікаря від 6 січня 2014 року «Про затвердження організаційної структури Чорнобавської ЦРЛ» було затверджено структуру ЦРЛ, відповідно до якої в Ірклієві функціонувало об’єднане відділення терапевтичного профілю ( а це 30 ліжок терапевтичного відділення, 10 ліжок дитячого відділення та 15 ліжок інфекційного відділення) Чорнобаївської ЦРЛ.

Після утворення Іркліївської ОТГ  майновий комплекс об’єднаного відділення терапевтичного профілю, що перебував на балансі райлікарні,  було передано до комунальної власності Іркліївської об’єднаної територіальної громади.   Відповідно до рішення районної ради від 16 травня 2018 року №24-3/VIІ Про реорганізацію комунального закладу «Чорнобаївська центральна районна лікарня» в комунальне некомерційне підприємство «Чорнобаївська багатопрофільна лікарня Чорнобаївської районної ради»» було припинено діяльність Чорнобаївської ЦРЛ шляхом перетворення у комунальне некомерційне підприємство «Чорнобаївська багатопрофільна лікарня Чорнобаївської районної ради».  На даний час Іркліївське   об’єднане відділення терапевтичного профілю функціонує  у складі   10 ліжок  інфекційного відділення, 10    ліжок  відділення відновного лікування.

 

 

Медичної субвенції на медицину не вистачало завжди

Як відомо, у попередні роки утримання Чорнобаївської районної лікарні проводилось за кошти медичної субвенції, яка виділялась із державного бюджету з розрахунку на кількість жителів району та жителів ОТГ. Медична субвенція надходила  безпосередньо до районного бюджету та спрямовувалась на утримання закладів охорони здоровя району. Медична субвенція, яка надходила до  бюджету Іркліївської ОТГ з розрахунку на кількість їх жителів, Іркліївською ОТГ через відсутність власних закладів охорони здоровя  не могла бути використана і направлена на інші цілі.  Тому відповідно до бюджетного законодавства зазначені кошти передавались до районного бюджету на утримання закладів охорони здоровя,які надавали послуги жителям Іркліївської ОТГ.

 Усі чудово пам’ятають, що коштів субвенції не вистачало на повноцінне функціонування  лікарні, тому із року в рік із районного бюджету та бюджетів усіх громад району виділялися додаткові кошти на її утримання.

 Так, у 2018 році з державного до районного бюджету надійшло 23 млн 310,4 тис грн медичної субвенції, з районного бюджету додатково було виділено 11 млн 721,9 тис. грн власних коштів. Із бюджету Іркліївської ОТГ до районного бюджету перераховано  медичної субвенції 3млн 274,7 тис. грн та виділено додатково 1 млн 200 тис. грн  за рахунок  власних коштів. У 2019 році було отримано 24 млн 528,9 тис. грн. медичної субвенції, додатково виділено з районного бюджету 17 млн 136,5 тис. грн власних коштів. Із бюджету Іркліївської ОТГ до районного бюджету було перераховано 3 млн 582,9 тис. грн медичної субвенції та виділено додатково 222 тис. грн за рахунок  власних коштів.

У І кварталі  2020 року було  отримано 6 млн 440,5 тис грн медичної субвенції. Із бюджету  Іркліївської ОТГ отримано медичної субвенції  –  956,9 тис. грн. На 2020 рік із районного бюджету додатково виділено кошти на утримання закладу у сумі 9 млн 863 тис. грн. Із бюджету Іркліївської ОТГ виділено- 137,0 тис. грн.  ( у т. ч. 115 тис. грн – на здійснення заходів із запобіганню поширенню COVID-19 ). При тому, що з початку року у відділенні в Ірклієві пролікували лише 136 пацієнтів. А витратили за цей період півтора мільйони гривень.   Для порівняння: у Чорнобаївській лікарні за цей же період пролікували близько 2 тисяч пацієнтів, а в терапевтичному відділенні на 40 ліжок – близько 700 осіб!

 

Нові реалії

У зв’язку з необхідністю постійного дофінансування, ще 16 жовтня 2019 року депутати районної ради прийняли рішення                                                                                  № 38-5/VІІ «Про якість надання медичних послуг комунальним некомерційним підприємством «Чорнобаївська багатопрофільна лікарня Чорнобаївської районної ради», яким доручили директору КНП до 01.01.2020 привести кількість ліжок до норм.

Та вже 1 квітня 2020 року стартувала реформа вторинної ланки меддопомоги, відповідно до якої медичні заклади фінансуються у відповідності до наданих послуг згідно з пакетами медичних послуг, які може надавати та чи інша лікарня. Що стосується Чорнобаївської багатопрофільної лікарні, то на сьогодні вона заключила з НСЗУ договори на фінансування 10 пакетів послуг, у рамках яких фінансуються терапевтичне, неврологічне, дитяче, хірургічне, травматологічне, гінекологічне, пологове та поліклінічне відділення,  а також кабінет «Довіра» та психолога. А таких послуг, як стоматологія чи фізіотерапевтичні кабінети взагалі немає у переліку тих, що можуть фінансуватися з держбюджету.

 Тож у зв’язку з переходом на нову систему Чорнобаївська багатопрофільна лікарня отримала дефіцит фінансування до 50%. Незабезпеченість у  коштах до кінця року на утримання лікарні   становить 9 млн 932  тис. грн, у тому числі відділень, які знаходяться в с. Іркліїв, – 3 млн 047 тис. грн. Це і призвело до нагальної необхідності провести скорочення штатної чисельності працівників підприємства задля подальшої змоги забезпечувати на належному рівні надання послуг з медичного обслуговування населення району. І скорочення проходитиме не тільки в Ірклієві, а і в Чорнобаї та Васютинцях.

Звісно, питання доступності та якості медичних послуг, що надаються в районі, – одне із головних. І те, що районний бюджет та сільські ради кожного року дофінансовували медзаклади, говорить про те, що це питання завжди було серед пріоритетних. Як буде далі – залежить насамперед від громад. Відповідно до Бюджетного кодексу України, місцеві ради, у тому числі і ОТГ, можуть і далі дофінансовувати медичні заклади. Спільним листом Черкаської обласної ради та Черкаської обласної  державної адміністрації від 05.12.2019 р. №19328/01/01-57/011-76/1861 було рекомендовано районним державним адміністраціям та об’єднаним територіальним громадам   підготувати та винести на розгляд місцевих рад відповідні місцеві програми щодо спільного утримання районних лікарень.       Рішенням районної ради від  23.04.2020 №45-2/VII  програму щодо підтримки та розвитку Чорнобаївської багатопрофільної лікарні на 2020-2021 роки було прийнято. А от Іркліївською сільською радою відповідна програма не затверджувалася.

 

Чорнобаївська районна рада                                                                                                                           

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь