A A A K K K
для людей з вадами зору
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

ДОПОМОГА ПО ЧАСТКОВОМУ БЕЗРОБІТТЮ: СЛУЖБА ЗАЙНЯТОСТІ ІНФОРМУЄ РОБОТОДАВЦІВ

Дата: 06.05.2020 12:16
Кількість переглядів: 670

Фото без опису

Відповіді на актуальні питання щодо отримання допомоги по частковому безробіттю:

Як можна отримати допомогу з часткового безробіття на період карантину?

Ця допомога надаватиметься роботодавцям з числа суб'єктів малого та середнього підприємництва, які зупинили (скоротили) діяльність за період карантину, для покриття витрат на зарплату робітникам, яким був скорочений робочий час. Далі роботодавець буде переказувати ці кошти своїм працівникам. Право на допомогу мають застраховані особи, з якими роботодавець оформив трудовий договір (крім осіб, які отримують пенсію, та осіб, які працюють за сумісництвом). Допомога не надаватиметься в разі наявності у роботодавця заборгованості з виплати заробітної плати та сплати єдиного внеску.

Які підприємства зможуть отримати допомогу з часткового безробіття?

Мова йде про малі та середні компанії (в розумінні статті 55 Господарського кодексу України), які зупинили (скоротили) діяльність на період карантину, сплачували єдиний внесок за загальнообов'язкове державне соціальне страхування протягом шести місяців, що передували даті зупинення діяльності.

Куди звертатися роботодавцю для отримання допомоги з часткового безробіття і які документи подавати?

Роботодавець протягом 30 днів з дня зупинення (скорочення) діяльності звертається до центру зайнятості за місцем його реєстрації як платника єдиного внеску і подає чотири документи: заяву на отримання допомоги в довільній формі, копію наказу із зазначенням дати початку зупинення (скорочення) діяльності; відомості про працівників, у яких виникло право на допомогу; довідку, видану ДПС про сплату єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за останні 6 місяців.

Яким буде обмеження щодо допомоги з часткового безробіття?

Допомога встановлюється за кожну годину, на яку працівникові було скорочено тривалість робочого часу, з розрахунку двох третин тарифної ставки (окладу), встановленої працівникові. Її розмір за місяць не може перевищувати розмір мінімальної заробітної плати – 4 723 грн.

Коли роботодавці зможуть звертатися з цього питання?

Подавати заяви роботодавці можуть з 28 квітня.

Рішення про надання допомоги ухвалює регіональний центр зайнятості протягом трьох робочих днів з дня подання роботодавцем документів.

Коли працівник отримає ці гроші від роботодавця?

У разі ухвалення позитивного рішення між центром зайнятості та роботодавцем буде укладено відповідний договір. Переказ роботодавцю коштів для подальшої їх виплати працівникам здійснюватиметься на підставі відомостей про осіб, які підпадають під умови отримання такої допомоги, щомісяця протягом трьох робочих днів після зарахування коштів на рахунок відповідного центру зайнятості. Далі роботодавець протягом трьох робочих днів переказує кошти працівникам.

На який період надаватиметься допомога з часткового безробіття?

Допомога надається на строк зупинення (скорочення) діяльності компанії, а також протягом 30 календарних днів після завершення карантину.

Що може стати причиною відмови в наданні допомоги?

Якщо підприємство подало не всі документи або не підпадає під вимоги 55-ї статті Господарського кодексу. Крім того, допомога не надаватиметься працівникам, які отримують оплату часу простою, та в разі освоєння нового виробництва відповідно до статті 113 Кодексу законів про працю України.

Яке покарання передбачене для роботодавців, які намагатимуться отримати допомогу на "мертві душі"?

Роботодавець особисто відповідає за достовірність поданих документів та цільове використання коштів, зокрема, щодо їх переказу на рахунки працівників. У разі подання роботодавцем недостовірних відомостей кошти будуть з нього стягнені.

Чи очікувати роботодавцям перевірок щодо отримання цих коштів?

Центри зайнятості контролюватимуть цільове використання коштів, що переказуються роботодавцю для виплати працівникам допомоги з часткового безробіття. Перевірки можуть здійснюватися протягом 90 календарних днів після останньої виплати такої допомоги працівникам. Центр зайнятості має право отримувати від роботодавця необхідні пояснення, зокрема й письмові.

                З детальною інформацією можна ознайомитися на сайті Черкаського обласного центру зайнятості за посиланням https://chk.dcz.gov.ua/node/6933 або за телефоном Чорнобаївської районної філії Черкаського обласного центру зайнятості 2-33-82.

 

За поданням Чорнобаївської районної філії

Черкаського обласного центру зайнятості

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь