A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

Відповідає на запитання жителів району перший заступник голови Чорнобаївської районної державної адміністрації Валентина Стилик

Дата: 07.04.2020 13:46
Кількість переглядів: 2026

РОЗПОРЯДЖЕННЯ МІСЬКОГО ГОЛОВИ - КВІТЕНЬ, 2019 - Обухівська міська рада

На сьогодні на Чорнобаївщині не виявлено жодного хворого на коронавірусну інфекцію COVID-2019, та підготовка до запобігання її  поширенню, як то кажуть, ведеться  по всіх фронтах.

 

Відповідає на запитання жителів району перший заступник голови Чорнобаївської районної державної адміністрації Валентина Стилик:

 

Чи проводиться  тестування?

  • Так, методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) в обласному лабораторному центрі протестовано 11 осіб. Із них шестеро – хворі на пневмонію, що лікуються в Чорнобаївській БПЛ (2 дітей та 4 дорослих), ще п’ятеро – особи, що недавно повернулися з країн, де зафіксовано спалах захворювання. Усі результати тестів – негативні. Крім того, було проведено кілька експрес-тестів, зокрема вагітній жінці, в якої днями піднялася температура, вони теж негативні.

 

Найбільша група ризику – це люди, які повернулися з-за кордону. Чи ведеться робота з ними?

  • Станом на 06.04.2020  обліковано 146 осіб, які прибули на території району починаючи з 01.02.2020, в тому числі з 01.03.2020 прибуло 129 осіб. Всього на режимі самоізоляції перебуває 40 осіб. За ними постійно ведеться нагляд як сімейними лікарями, так і представниками органів місцевого самоврядування та поліції. Так, сімейні лікарі слідкують за станом їхнього здоров’я, а представники поліції – за тим, щоб не порушувався режим самоізоляції.

 

А як стосовно підготовки медичних закладів?

  • Медичні заклади району працюють у штатному режимі, однак, відповідно до розпорядження обласної комісії ТЕБ і НС, нині частково обмежено прийом відвідувачів.  У КНП «Чорнобаївська БПЛ» підготовлений наказ про перепрофілізацію на період епідемії в інфекційні ліжка терапевтичного, неврологічного та дитячого відділення.

На даний час на оснащенні в КНП «Чорнобаївська БПЛ» є 11 концентраторів кисню (заплановано придбати ще два) та п’ять апаратів штучної вентиляції легень. На сьогодні лікарня забезпечена ургентним запасом медикаментів для надання медичної допомоги хворим на COVID-19 на перші 10 діб для 10 осіб. Фінансовий ресурс наявний, тож при потребі ліки будуть докуплятися.

Загалом на заходи по боротьбі з коронавірусом, придбання медичних засобів та препаратів акумульовано 1 млн. 41 тис. грн. Серед них – кошти, які з резервного фонду на останній позачерговій сесії виділили депутати районної ради. Це 300 тисяч грн на багатопрофільну лікарню і 39 тис. грн. на відділ культури,молоді та спорту   транспортом якого забезпечено підвезення медичних працівників до лікувальних закладів району по 5 напрямках. 442 тис виділено для Центру ПМСД. З районного бюджету також виділено  3 жителям району кошти для відшкодування витрат на під’їзд до лікувального закладу для отримання послуги гемодіалізу.

 

 

У зв’язку з тим, що серед хворих на коронавірус в області – 5 медичних працівників, жителів району неабияк турбує забезпечення їх засобами індивідуального захисту. Адже відомо, що медики сьогодні перебувають на передових позиціях боротьби з інфекцією.

  • На даний час працівники КНП «Чорнобаївська багатопрофільна лікарня ЧРР» та КНП «Чорнобаївський ЦПМСД» забезпечені.  Дуже приємно, що крім централізованого забезпечення за бюджетні  кошти різних рівнів, до цієї справи долучаються і небайдужі підприємці району. Висловлюємо вдячність Почесному голові асоціації «Незалежне об’єднання сільськогосподарських підприємств Чорнобаївського району» Душейку П.Г, голові асоціації сільськогосподарських виробників Чорнобаївського району, депутату обласної ради Лихошерсту С.В. , керівникам сільськогосподарських підприємств району, які вже допомогли та продовжують допомагати, а також всім небайдужим жителям району, хто долучився до цієї справи.   Так, асоціацією сільськогосподарських виробників Чорнобаївського району надано благодійну допомогу не грошовими коштами в об’ємі 100 захисних костюмів для КНП «Чорнобаївська БПЛ ЧРР» на суму 7600 грн, 100 респіраторів з клапаном, 500 медичних захисних масок та інші засоби захисту та дезінфекції для служб життєзабезпечення району на загальну суму 41080 грн. Асоціацією «Незалежне об’єднання сільськогосподарських підприємств Чорнобаївського району» також надано благодійну допомогу не грошовими коштами. Надано медичні захисні маски на суму 40000 грн та захисні костюми на суму 112500 грн.  Станом на 06.04.2020 КНП  «Чорнобаївська багатопрофільна лікарня Чорнобаївської районної ради»  отримано благодійну допомогу у вигляді 20 комплектів одягу протиепідемічного. Постачальник «Черкаський шовковий комбінат» на кошти ТОВ «Чорнобайм'ясо». Також отримано благодійну допомогу у вигляді 1500 медичних масок багаторазового використання, які передав  Благочинний Чорнобаївського району отець Валерій. Засоби індивідуального захисту та деззасоби також передано Лівобережній станції швидкої медичної допомоги, Чорнобаївському відділенню поліції, районному сектору ДСНС у Чорнобаївському районі

 

На сьогодні райони Черкащини, які межують з іншими областями, встановлюють КПП. Як у вас на Чорнобавщині з цим?

  • У селі Мохнач бетонними блоками закрито виїзди від села в напрямку Полтавської областіСільськими головами с. Хрестителеве та Кліщинці спільно з керівниками місцевих господарств завершено облаштування на в’їздах і виїздах на/з території району на автомобільній дорозі Т-2417 село Мар’янівка та автомобільній дорозі Н-08 кордон Черкаської та Полтавської області контрольно- пропускних пунктів. Там облаштовано місця для обігріву, туалети. Чергування на КПП здійснюють працівники поліції та  ДСНС. Організовано моніторинг стану здоров’я подорожуючих шляхом безконтактного вимірювання температури.

Для здійснення роботи КПП надано спиртовмісні засоби для обробки рук, медичні маски, респіратори, одноразові комбінезони.

Здійснюються й інші заходи з недопущення поширення коронавірусу в районі. Зокрема, проводяться рейди по закладах торгівлі з метою перевірки дотримання санітарно-гігієнічних умов та правил дезінфекції. Також власникам закладів торгівлі, які працюють в період карантину, рекомендовано встановити режим роботи, яким передбачити обслуговування громадян віком старше 65 років щоденно з 8 до 9 години ранку з обов’язковою дезінфекцією торгового приміщення для даної категорії громадян.

Територіальним центром соціального обслуговування (надання соціальних послуг) спільно з селищною та сільськими радами проводиться робота з надання допомоги особам з інвалідністю, особам похилого віку та іншим мало захищеним верствам населення щодо отримання ними пенсій, оплати комунальних послуг, доставки продуктів харчування та предметів першої необхідності.

Та хотілося б зазначити, що ніякі заходи не допоможуть, якщо кожен із нас не буде дотримуватися елементарної безпеки! Організуймо себедотримуватися правил, передбачених карантином,піклуватися про осіб похилого віку, користуватися засобами індивідуального захисту, мінімізувати час перебування на вулиці та не піддаватися паніці.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь