A A A K K K
для людей з вадами зору
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

Яка психологічна підтримка потрібна дітям під час пандемії коронавірусної інфекції COVID-19?

Дата: 31.03.2020 10:34
Кількість переглядів: 479

Фото без опису

Не секрет, що діти є найбільш психологічно вразливими до стресовихситуацій, і навіть якщо вони не завжди про це кажуть, то точно відчувають зміни в поведінці дорослих. Особливо це стосується дітей, які перебувають в закладах інституційного догляду та виховання, більшість яких не мають в кого запитати поради, не мають поруч дорослого, якому вони довіряють, не відчувають такої необхідної підтримки і, як результат, досить часто піддаються тривозі та стресу.

Саме тому сьогодні дорослим як ніколи важливо бути поруч з дітьми, говорити з ними, навчати їх справлятися зі стресами та долати їхні наслідки.

Як правильно підтримати дитину в ситуації, коли відусюди говорять пандемію коронавірусу?

По-перше, з дітьми потрібно розмовляти та пояснювати. Ви можете стати для них надійним джерелом інформації. Спокійна розмова про коронавірусне захворювання, а також про важливу роль, яку діти можуть відігравати у підтримці свого здоров’я, зменшать побоювання дітей .

По-друге – слухайте дітей. Дізнайтеся, що саме діти вже знають. Поясніть, що деяка інформація в інтернеті та соцмережах про коронавірус не є точною і краще довіряти експертам. Використовуйте мову, відповідну віку, спостерігайте за реакцією і будьте чутливі до рівня тривоги дітей. Якщо ви не можете відповісти на їхні запитання, не намагайтеся вигадати правильну відповідь. Використовуйте це як можливість разом ознайомитися з інформацією. Її надійними джерелами є офіційні сайти МОЗ України https://moz.gov.ua, Центру громадського здоров'я МОЗ України https://phc.org.ua, вебсайти міжнародних організацій, наприклад, Всесвітньої організації охорони здоров’я https://www.who.int.

По-третє, розкажіть їм, як захистити себе. Нагадайте дітям, що є багато ефективних речей, які ми можемо робити, щоб захистити себе та інших людей, і при цьому краще контролювати обставини: часто мити руки, не чіпати обличчя та підтримувати дистанцію з іншими людьми.

По-четверте, опишіть їм симптоми коронавірусної хвороби. Про прояви COVID-19 краще розповісти, провівши аналогію із звичайною застудою, якою діти хворіли раніше. Попросіть їх говорити вам, якщо вони починають відчувати, що у них лихоманка, кашель або ускладнене дихання. Але запевніть, що все буде добре.

Наостанок, продемонструйте дітям свою підтримку. Підкресліть, що дорослі роблять все можливе, щоб їх захистити. Будьте відкритими з дітьми і говоріть про проблему стільки, скільки їм необхідно, щоб відчути себе у безпеці.

Чорнобаївський районний центр

соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь