A A A K K K
для людей з вадами зору
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

Коронавірус: не панікуйте, але про безпеку дбайте

Дата: 17.03.2020 15:25
Кількість переглядів: 1283

Фото без опису

 

На Черкащині триває тритижневий карантин. Він розпочався 12 березня і триватиме по всій території України до 3 квітня. Нині в Україні зафіксовано вже  сім випадків зараження на COVID-19. В районі, як і в області загалом, поки що немає жодного хворого. 

 

Карантинні обмеження

Відповідно до постанов Кабінету Міністрів України, у межах карантинних заходів, із 12 березня припинено навчання у дошкільних, шкільних навчальних закладах та закладах вищої освіти. Із 17 березня заборонено проведення всіх масових (культурних, розважальних, спортивних, соціальних, релігійних, рекламних та інших) заходів, у яких бере участь понад 10 осіб. Дозволено лише заходи, необхідні для забезпечення роботи органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Із 17 березня заклади громадського харчування (ресторани, кафе), торговельно-розважальні центри, інші заклади розважальної діяльності, фітнес-центри, заклади культури повинні тимчасово припинити свою роботу. Дозволяється торгівля продуктами харчування, пальним, засобами гігієни, лікарськими засобами та виробами медичного призначення. Також можна здійснювати банківську та страхову діяльність. Із 18 березня Кабмін обмежив пасажирські перевезення на території України. Окрім того, у лікарнях тимчасово припинено планову госпіталізацію та планові операції, крім невідкладних та термінових.

Вірус передається повітряно-крапельним шляхом та через брудні руки. Якщо подбати про особисту гігієну може кожен, то мета карантинних заходів – обмежити імовірність передачі вірусу від людини до людини. Так, не зручно, але це вимушені кроки задля того, аби вберегти здоров’я громадян.

До прикладу, на масових заходах у закритому приміщенні найбільш імовірний повітряно-крапельний шлях передачі інфекції. Інфікована людина чи та, яка перебуває в інкубаційному періоді, приміром, починає кашляти чи чхати, вірус потрапляє у повітря і таким чином зростає вірогідність зараження великої кількості людей. Тому логічно обмежити проведення таких заходів.

 

Чи готовий до розповсюдження вірусу район?

Для попередження та подолання розповсюдження інфекції на даний час із резервного фонду районного бюджету можливо використати 339 тис.грн.  По видатках   КНП «Чорнобаївська БПЛ» перерозподілено 160 тис. грн. на придбання 4 кисневих концентраторів і   315 тис. грн на придбання медикаментів та засобів індивідуального захисту медичних працівників. Рішенням сесії районної ради 27 лютого 2020 року виділено  КНП «Чорнобаївський центр ПМСД» 440 тис. грн  для придбання захисних костюмів, масок і респіраторів для індивідуального захисту медичних працівників , а також медикаментів та дезінфікуючих засобів.

У КНП «Чорнобаївська БПЛ» підготовлений наказ про перепрофілізацію в інфекційні ліжка терапевтичного відділення на 30 ліжок, неврологічного відділення на 20 ліжок, дитячого відділення на 20 ліжок, проведено семінар у лікарів та середнього і молодшого медичного персоналу по наданню медичної допомоги та запобіганню поширення в разі виникнення захворювання на COVID-19 інфекцію.

На оснащенні в КНП «Чорнобаївська БПЛ» є 11 концентраторів кисню,   5 апаратів штучної вентиляції легень. Станом на 16.03.2020 р. в КНП «Чорнобаївська БПЛ» в терапевтичному відділенні лікується 2 хворих з гострою пневмонією, в інфекційному відділенні (с. Іркліїв) 9 хворих з ГРЗ та бронхітом, у дитячому відділенні 15 хворих з ГРЗ та бронхітом.

На даний час КНП «Чорнобаївська БПЛ» забезпечена ургентним запасом медикаментів для надання медичної допомоги хворим на COVID-19. Всі заклади охорони здоров’я забезпечені дезінфікуючими засобами терміном роботи до 10 днів. Однак захисні одноразові противірусні костюми в лікарні відсутні. Нині проводяться заходи по негайній закупівлі, також проводиться робота по закупівлі кисневих концентраторів. Медичні працівники ознайомлені з алгоритмом дій при виявленні хворого на коронавірус.

Медичні працівники КНП «Чорнобаївський центр ПМСД» мають для роботи маски, запасу яких теж вистачить для роботи до 10 днів. В кожному закладі для термометрії є ртутні термометри, безконтактні термометри є в 7 амбулаторіях і має 1 ФАП. В усіх закладах є необхідні медикаменти для невідкладної допомоги. Препаратом «Таміфлю» забезпечена Чорнобаївська АПМСД та ФАП с. Степове. В 7 амбулаторіях є пульсоксиметри та на 2-х ФАПах. Замовлені та найближчим часом будуть отримані захисні костюми багаторазового використання в кількості 50 шт, маски для індивідуального захисту медичних працівників і респіратори. Проблемним питанням наразі залишається   відсутність  у продажу масок для індивідуального захисту.   

 

Як вберегтися?

          Селищній та сільським радам, керівникам підприємств, установ та організацій не залежно від форми власності доручено проводити дезінфекційні заходи в місцях можливого масового перебування людей, забезпечити першочергове проведення дезінфекції закладів з обслуговування населення. В адміністративних будівлях, приміщеннях, торгівельних закладах, приміщеннях прийому громадян, тощо запроваджується вхідний санітарний контроль зі встановленням в закладах з масовим перебуванням населення засоби для дезінфекції рук.

Керівникам підприємств, установ організацій доручено забезпечити недопущення до роботи працівників з ознаками інфекційного захворювання. У разі виявлення хворого з ознаками респіраторного захворювання вони мають вжити заходів для його ізоляції від здорових осіб та негайно повідомити про цей випадок відповідний заклад охорони здоров'я. Відділом культури молоді та спорту районної державної адміністрації та управлінням Держпродспоживслужби в Чорнобаївському районі проведена робота з головами релігійних установ району щодо припинення проведення масових богослужінь та попередження розповсюдження нової коронавірусної інфекції (COVID-19) на території району і встановлення вхідного санітарного контролю.

Також з метою ведення обліку осіб, які прибули на територію району з епідемічно небезпечних територій, запроваджено моніторинг прибуття громадян селищним та сільськими головами.

Не зайвим буде нагадати про заходи особистої гігієни. Йдеться про етику чхання або кашлю. Треба прикриватися серветкою або ліктем, уникати контакту з хворими людьми, тримати дистанцію у 1-1,5 метри. Обов’язково ретельно мити руки! Хворим також краще побути вдома, відпочити, пролікуватися. У зв’язку з нинішньою епідемічною ситуацією та поширенням COVID-19 в світі, жителям району рекомендують утриматися від здійснення та організації подорожей.

 

 Додаткову  інформацію пропонуємо отримувати:

Telegram-бот для оперативної відповіді на ваші запитання щодо коронавірусу в Україні: https://bit.ly/3cOyccp

Telegram-канал «Коронавірус_інфо» з оперативною та поточною інформацією щодо ситуації з вірусом COVID-19 в Україні: https://bit.ly/39DEYQm

Телеграм-канал для лікарів: https://bit.ly/2Q4zVkn

Сторінка Міністерства охорони здоров’я України: https://bit.ly/2Q5UHQu

Сторінка Центру громадського здоров’я України: https://bit.ly/2IAGyXm


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь