A A A K K K
для людей з вадами зору
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

10.03.2020 проведено апаратну нараду райдержадміністрації

Дата: 10.03.2020 16:06
Кількість переглядів: 501

На черговій нараді першого заступника голови районної державної адміністрації Валентини Стилик  з керівниками структурних підрозділів райдержадміністрації, організацій , установ району, яка пройшла 10 березня 2020 року розглянули питання : «Про роботу комунального закладу «Інклюзивно-ресурсний центр з відділенням денного перебування дітей з особливимио світніми потребами» Чорнобаївської районної ради за 2019 рік» та «Про виконання заходів щодо забезпечення доступності маломобільних верств населення до об’єктів соціальної інфраструктури».

По першому питанню доповіла Алла Гуназа -директор комунального закладу «Інклюзивно-ресурсний центр з відділенням денного перебування дітей з особливими освітніми потребами» Чорнобаївської районної ради»

Фото без опису

 

В доповіді зазначила, що рішенням сесії районної ради від 16.05.2018 №24-18/VII створено Комунальний заклад «Інклюзивно-ресурсний центр з відділенням денного перебування дітей з особливими освітніми потребами» Чорнобаївської районної ради для забезпечення права дітей з особливими освітніми потребами віком від 2 до 18 років на здобуття дошкільної та загальної середньої освіти, в тому числі у закладах професійної (професійно-технічної) освіти та інших закладах освіти, які забезпечують здобуття загальної середньої освіти, шляхом проведення комплексної психолого-педагогічної оцінки розвитку дитини, надання психолого-педагогічних, корекційно-розвиткових послуг та забезпечення їх системного кваліфікованого супроводу.

Рішенням сесії районної ради  від 21.12.2018 №31-8/ VII затверджено районну програму  розвитку і підтримки інклюзивної освіти в Чорнобаївському районі на 2019-2023 роки.

Підписано договір оренди на частину приміщення громадського будинку районної  бібліотеки, площа орендованої частини складає - 321,4 кв. метри.

За підтримки районної державної адміністрації, депутатів Чорнобаївської районної ради було профінансовано програму розвитку і підтримки інклюзивної освіти в Чорнобаївському районі на 2019-2023 роки тавиділено кошти на реконструкцію орендованого приміщення під ІРЦ,  з бюджету сіл - 660 тис грн, загальна сума витрат на реконструкцію ІРЦ та придбання меблів з районного бюджету становить 1 млн 709 тис.грн.

До кошторисного розрахунку на утримання ІРЦ ввійшли і інші витрати, а саме оплата теплопостачання, електроенергії, водопостачання,  придбання канцтоварів, медикаментів послуги зв’язку та Інтернет близько 200 тис.грн. Також передбачені кошти на харчування дітей, які відвідують денне відділення у розмірі 10 тис.грн

Загалом утримання ІРЦ у 2019 р. районному бюджету коштувало 2млн.530тис.650 грн,  державних коштів– 653676,00 тис.грн. 

З державного бюджету на облаштування ІРЦ було виділено 103 тис. які було використано на комп’ютерне обладнання  для центру.

Штатним розписом ІРЦ передбачено 11 штатних одиниць: директор - 1 , вчитель-логопед - 1, вчитель-дефектолог - 1, практичний психолог - 1, вчитель-реабілітолог – 1, вихователь – 1, асистент вихователя – 1, медична сестра - 1, головний бухгалтера – 1,  прибиральниця -1.

Всі педагогічні працівники мають відповідну спеціальну педагогічну освіту.   Вакантною педагогічною посадою в ІРЦ є: вчитель-реабілітолог – 1.

Заробітну плату спеціальні педагоги (директор, логопед, дефектолог, практичний психолог) отримують з освітньої субвенції у 2019 році цих коштів було виділено 653676,00 тис.грн. Заробітна плата інших працівників фінансується з районного бюджету - 446149,00 тис.грн

Основним завданням команди фахівців ІРЦ – є проведення комплексної оцінки з метою визначення особливих освітніх потреб дитини, в тому числі коефіцієнта її інтелекту. Відповідно до заяв та необхідного пакету документів від батьків у 2019 році ,зареєстровано 39 дітей, які пройшли комплексну оцінку  розвитку дитини. Таким чином, з 1 вересня 2019 року відповідно отриманих висновків інклюзивно-ресурсного центру:

- організовано інклюзивне навчання для 15 дітей з особливими освітніми потребами у десяти закладах освіти, (7 у ДНЗ та 8 у ЗОШ - Богодухівський НВК - 2, ДНЗ «Вишенька» - 1, Красенівський НВК- 2, Вереміївський НВК – 2, Тимченківський НВК – 1, Новоукраїнський НВК - 2, Веселохутірський НВК – 1, Лукашівський НВК – 1, Новожиттівський НВК – 1, Великобурімська ЗОШ – 1.

- 12 дітей з особливими освітніми потребами здобувають освіту за індивідуальною формою навчання (скоригована програма);

-  4 дітей з ООП навчаються в спеціальних школах-інтернатах.

Фахівці ІРЦ знайомлять батьків та педагогів з прийомами і методами корекційної роботи, надають консультації. Також надається  методична допомога педагогам, які працюють з особливими дітьми в умовах інклюзії, щодо розвитку дітей  та проведення демонстраційних корекційно-розвиткових занять з дітьми, батьки яких бажають самостійно займатися з дітьми щодо виправлення мовленнєвих вад. Всього за рік було зареєстровано 2000 звернень батьків та педагогів, яким були надані необхідні рекомендації та консультації.

 Всі послуги в ІРЦ надаються безкоштовно. На заняття до спеціальних педагогів в ІРЦ  діти та їхні батьки (законні представники) можуть потрапити скориставшись соціальним таксі, яке здійснює підвіз  дітей з особливими освітніми потребами з найвіддаленіших куточків району. На сьогодні ним користуються  - 20 дітей.

На даний час 39 дітей з особливими освітніми потребами отримують  психолого-педагогічні та корекційно-розвиткові послуги в ІРЦ. Заняття проходять в окремих кімнатах. У центрі 10 кабінетів: кабінети фахівців, сенсорна кімната, ігрова кімната, спортивна, кімната для відпочинку. Крім того в центрі функціонує група денного перебування дітей з особливими освітніми потребами, які за станом здоров’я не можуть відвідувати заклади освіти.

Розроблено та постійно оновлюється сторінка на фейсбуці  де  можна відстежити новини інклюзивно-ресурсного центру та знайти багато корисного матеріалу, щодо розвитку дітей.

Записатися  для  узгодження  дати  візиту в ІРЦ можна за телефоном 0989271070 або на порталі ІСУО. Всі послуги  в ІРЦ надаються безкоштовно.

На закінчення, дозвольте подякувати всім вам і тим, хто причетний до роботи  нашого інклюзивно-ресурсного центру, хто небайдуже ставиться до проблем дітей, які мають  особливі освітні проблеми та розуміє важливість корекційної допомоги.

Потребуємо матеріальної підтримки на  придбання засобів для сенсорної кімнати – це чарівна казка, в якій все дзюрчить, звучить, переливається, манить, допомагає  забути страхи та заспокоює. Спеціальнео бладнання встановлене в темній сенсорній кімнаті, а саме: для сухого  басейну  систему підсвітки, фіброоптичне  волокно «Світловий дощ», світлові бульбашкові колони з рибками, звуки природи, що впливають на всі органи чуття дитини, що підвищують ефективність навчання на основі корекційно-розвиткової роботи,  сенсорної стимуляції, емоційного розвантаження та інтерактивну підлогу.  

Перший заступник наголосила що буде ініціювати перед депутатами районної ради виділення коштів на облаштування території, адже особливі діти потребують особливих умов перебування, навіть на вулиці.

 

Потім в порядку контролю по другому питанню доповів Олександр Юрковський–начальник управління соціального захисту населення райдержадміністрації.

Фото без опису

Він озвучив, що в районі проживає 3956 осіб з інвалідністю різних категорій, у тому числі 3479 осіб з інвалідністю загального захворювання, 182особи з інвалідністю внаслідок  війни,163 дитини з інвалідністю віком до 18 років, 132 особи з інвалідністю на візках.

Управлінням соціального захисту населення райдержадміністрації проводиться робота по наповненню Централізованого банку даних з проблем інвалідності, обліку осіб, які мають право на забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації, що дає можливість по кожній особі з інвалідністю визначитись з напрямками соціальної, медичної, професійної реабілітації.  В цьому напрямку налагоджена робота по наданню МСЕКами індивідуальних програм реабілітації. За 2 місяці 2020 року в ЦБІ занесено 410 індивідуальних програм.

Проводиться обстеження людей з інвалідністю, які потребують технічних та інших засобів реабілітації. Ведеться розяснювальна робота з селищною, сільськими радами, соціальними працівниками по забезпеченню людей з інвалідністю різними засобами реабілітації.

Особи з інвалідністю різних категорій забезпечуються технічними та іншими засобами реабілітації згідно постанови Кабінету Міністрів України від 5 квітня 2012 р. № 321 “Порядок забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення, виплати грошової компенсації вартості за самостійно придбані технічні засоби реабілітації, переліків таких засобів зі змінами. Станом на 04.03.2020 року виділено коштів 2235855,29 грн. З початку 2020 року укладено 122 договори. Кріслами колісними забезпечено 42 особи на суму 872764, 00 грн., протезно-ортопедичними виробами забезпечено 24 особи – 1181165,00  грн., ортопедичним взуттям забезпечено 117 осіб – 609060,00 грн., засобами реабілітації забезпечено 48 осіб – 179489,00 грн.; протезами молочної залози забезпечено 23 особи – 65289,00 грн., 5 особам виплачено компенсацію за самостійно придбаний мобільний телефон в сумі 9649,00 грн.; здійснено ремонт коляски – 15600 грн.

 В засобах масової інформації, на стендах управління висвітлюється порядок  забезпечення осіб з інвалідністю технічними та іншими засобами реабілітації.

Проводиться робота з аптечними закладами що до встановлення кнопки виклику на приміщеннях де вони розташовані. Станом на 2020 рік  кнопки виклику встановлені на приміщеннях Центральної районної аптеки № 35 за адресами смт. Чорнобай вул.. Центральна 212, та с. Іркліїв. На приміщеннях  аптек в селах Богодухівці, Великій Бурімці, Лящівці та Вереміївці кнопок викликів немає, так як забезпечено безперешкодний доступ. Також аптека «Фармацевтична фірма» Ваше здоров’я»,  яка розташована за адресою смт. Чорнобай вул. Центральна, 81 має кнопку виклику.

Валентина Стилик підсумувала, що постійно приділяється увага людям з особливими потребами і ці питання перебувають на контролі.

Потім перейшли до обговорення питань про стан  виконання бюджетів і заходів фінансово-бюджетної дисципліни, про стан функціонування медичних, освітніх закладів району, стан епізоотичної ситуації, про надзвичайні випадки в районі.

 

Валентина Стилик поцікавилася яка робота проводиться щодо створення ЦПМСД в Іркліївській ОТГ та наголосила  про  продовження заборони на проведення масових заходів серед учнів шкіл.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь