A A A K K K
для людей з вадами зору
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

У акції "Первоцвіти" участь може брати кожний

Дата: 05.03.2020 15:20
Кількість переглядів: 468

Коли на полях чи в лісах починає танути сніг, приходить час перших весняних квітів. Вони мають загальну назву «первоцвіти».

Перші квіти після тривалої зими приносять величезну втіху для душі.

Але не поспішайте рвати це чудо!

Зірвали стеблину з трьома первоцвітами, а це означає, що загинуло 45-60 насінин. І як наслідок- відсутність нових рослин.

Фото без опису

Останніми роками кількість первоцвітів в Україні значно скоротилася.      Рослини, які віщують нам прихід весни, за останні десятиліття опинилися на межі зникнення. Це відбувається внаслідок господарського освоєння місць зростання первоцвітів, намагання окремих людей перетворити їх на засіб заробітку. Рослини  опинились в тенетах людської жорстокості. І саме з вини людей зазнають бездушного винищення.

Більшість з них занесені до Червоної книги, а саме: підсніжник звичайний, шафран Гейфелів (крокус), цибуля ведмежа (черемша) та багато інших. Ці рослини підлягають суворій охороні.

Частина первоцвітів до Червоної книги не занесені. Це проліски, рясти, анемони, первоцвіти та інші. Поки що ці рослини не є рідкісними. Але масове зривання їх може привести до того, що і ці види опиняться на межі зникнення. Порушення порядку придбання, збуту чи розповсюдження об’єктів рослинного світу тягне за собою накладення штрафу на громадян від тридцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510 – 1700 грн). Ті самі дії, вчинені щодо об’єктів рослинного світу, які перебували в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України, тягнуть за собою накладення штрафу від ста до двохсот п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700 – 3655 грн) з конфіскацією об’єктів рослинного світу.

Фото без опису

Не купуйте і не зривайте первоцвіти! Адже помилуватися ними можна і в лісі, не завдаючи при цьому шкоди і надаючи таку можливість іншим.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь