A A A K K K
для людей з вадами зору
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

Про медичний огляд працівників певних категорій

Дата: 10.02.2020 16:17
Кількість переглядів: 1395

Фото без опису

 

Метою будь-якого медичного огляду працівника є визначення стану його здоров’я, зокрема, можливості виконання ним певних трудових обов’язків, своєчасного виявлення гострих чи хронічних професійних захворювань, встановлення у разі необхідності медичних протипоказань щодо здійснення окремих видів робіт, а також попередження виникненню та розповсюдженню інфекційних хвороб. Звісно, далеко не всі працівники повинні проходити медичні обстеження — у чинному законодавстві України чітко визначено категорії працівників, наведено перелік професій, видів діяльності, виробництв і організацій, співробітники яких підлягають обов’язковим медичним оглядам.

Відповідно до ст. 169 Кодексу законів про працю України та ст. 17 Закону України «Про охорону праці» роботодавець зобов’язаний за свої кошти організувати проведення попереднього (при прийнятті на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах зі шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, а також щорічного обов’язкового медичного огляду осіб віком до 21 року.

Процедуру проведення попереднього (під час прийняття на роботу) та періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці, або таких де є потреба у професійному доборі, щорічному обов’язковому медичному огляду осіб віком до 21 року визначено «Порядком проведення медичних оглядів працівників певних категорій» (далі –Порядок), затвердженим наказом Міністерства охорони здоров’я України № 246 від 21.05.2007 р.

З врахуванням внесених змін до чинного законодавства України з питань гігієни праці та передачею повноважень Держсанепідемслужби до Державної Служби України з питань праці  розглянемо покроково порядок організації медоглядів працівників на підприємстві.

Крок 1. Роботодавець організовує лабораторні дослідження умов праці з визначенням шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища і трудового процесу на конкретних робочих місцях працівників відповідно до гігієнічної класифікації праці за показникам шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості і напруженості трудового процесу.

Крок 2. Роботодавець подає в Управління Держпраці у Черкаській області (далі – Управління Держпраці) заявку для визначення категорії працівників, які підлягають попередньому (періодичним) медичному огляду, та  дані лабораторних досліджень умов праці.

Крок 3. Комісія у складі роботодавця (його представника), представника первинної профспілкової організації або уповноваженої працівниками особи та фахівця відділу з питань гігієни праці Управління Держпраці визначає категорії працівників, які підлягають попередньому (періодичним) медичному огляду та до 01 грудня складають Акт визначення категорії працівників, які підлягають медогляду за встановленою формою (зазначеною у додатку 1 до пункту 2.2 Порядку).

Крок 4. Роботодавець на підставі Акта визначення категорій працівників  складає протягом 1 місяця у 4-х примірниках поіменні списки працівників, які підлягають медогляду за встановленою формою (зазначеною у додатку 2 до пункту 2.3 Порядку)на паперовому та електронних носіях.

Крок 5. Роботодавець узгоджує поіменні списки працівників в Управлінні Держпраці.

Крок 6. Один примірник списку залишається на підприємстві (у відповідальної за організацію  медогляду особи),  другий  - надсилається до закладу охорони здоров’я, в якому працівники підприємства будуть проходити медогляд відповідно до укладеної угоди, третій – в Управління Держпраці, четвертий – до робочого органу виконавчої дирекції Фонду.

Крок 7. Роботодавець укладає (або вчасно поновлює) договір із закладом охорони здоров’я та надає йому узгоджений  з Управлінням  Держпраці список працівників, які підлягають медогляду.

Крок 8. Заклад охорони здоров’я на підставі узгодженого списку працівників, які підлягають періодичним медоглядам, складає  план-графік їх проведення, погоджує його з роботодавцем і Управлінням Держпраці.

Крок 9. Роботодавець забезпечує своєчасну та організовану явку працівників на обстеження та медичний огляд. Видає наказ, яким визначає відповідальну особу за забезпечення явки працівників у заклад охорони здоров’я для проходження медогляду згідно    з  планом-графіком. 

Крок 10. Комісією видається працівнику медична довідка про проходження медогляду ( за формою,зазначеною у додатку 8 до пункту 2.16 Порядку).

Крок 11. Роботодавець здійснює контроль за проведенням медоглядів у строки, погоджені із закладом охорони здоров’я, призначає відповідальних осіб за організацію медогляду.

Крок 12. Комісія закладів охорони здоровя’я протягом місяця після їх закінчення оформляє Заключний акт (далі – Заключний акт) за результатами періодичного медичного огляду працівників за встановленою формою (зазначеною у додатку 9 до пункту 2.17 Порядку проведення медоглядів у 6 -ти примірниках).

Один примірник Заключного акта надається :

- роботодавцю,

- представнику профспілкової організації або вповноваженій працівниками особі,

- профпатологу,

- Управлінню Держпраці у Черкаській області,

- робочому органу виконавчої дирекції Фонду.

Крок 13. Роботодавець забезпечує проведення відповідних оздоровчих заходів Заключного акта у повному обсязі та усуває причини, що призводять до професійних захворювань.

Крок 14. Роботодавець забезпечує за свій рахунок позачерговий медичний огляд працівників:

за заявкою працівника, якщо він вважає, що погіршення стану здоров’я пов’язане з умовами праці;

за своєю ініціативою, якщо стан здоров’я працівника не дає змоги йому виконувати свої трудові обов’язки.

Отже, послідовно здійснивши всі перелічені кроки, Ви успішно вирішите питання проведення медичного огляду працівників свого підприємства у відповідності до «Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій».

 

За інформацією 

Золотоніського відділення 

управління виконавчої дирекції

Фонду соціального страхування України

у Черкаській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь