A A A K K K
для людей з вадами зору
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

Відбулося засідання районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій

Дата: 06.02.2020 15:12
Кількість переглядів: 448

Фото без опису

 

6 лютого перший заступник голови райдержадміністрації Валентина Стилик провела засідання районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, під час якого обговорили низку важливих для району питань у сфері забезпечення безпеки населення у разі виникнення надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру. Участь у засіданні комісії взяли члени комісії та запрошені балансоутримувачі захисних споруд цивільного захисту, що розміщені на території району.

На порядок денний засідання винесли три питання, які зокрема стосувалися  забезпечення пожежної безпеки закладів, установ та організацій з масовим перебуванням людей – дитячих садочків, шкіл, професійно-технічних навчальних закладів, гуртожитків, установ охорони здоров’я та соціального захисту, державних об’єктів критичної і транспортної інфраструктури на території Чорнобаївського району, вжиття заходів щодо зменшення загибелі людей на пожежах на території Чорнобаївського району та утримання і експлуатації захисних споруд цивільного захисту.

Як зазначила Валентина Стилик, розпочинаючи розгляд питань порядку денного, забезпечення пожежної безпеки закладів, установ та організацій з масовим перебуванням людей – дитячих садочків, шкіл, професійно-технічних навчальних закладів, гуртожитків, установ охорони здоров’я та соціального захисту, державних об’єктів критичної і транспортної інфраструктури і недопущення виникнення надзвичайних ситуацій на них, завжди є одним з найважливіших  в роботі районної комісії з питань ТЕБ і НС.

“Ще більшої актуальності це питання набуває в світлі подій, що трапились в місті Одеса в грудні минулого року, де на пожежі в коледжі економіки, права та готельного бізнесу загинуло 16 осіб. Щороку це питання розглядається на засіданнях комісії. Разом з тим, окремі керівники ігнорують ці вимоги та виявляють безвідповідальне ставлення до своїх обов’язків, що може призвести до аналогічних непоправних наслідків,” – зауважила Валентина Борисівна.

Вона зауважила, що спостерігається непоодиноке невиконання вимог пожежної безпеки. Валентина Стилик наголосила, що такий стан справ є неприпустимим, а тому мають бути вжиті усі можливі заходи, аби мешканці району були у безпеці, перебуваючи чи то у закладі освіти, чи в лікарні та ін..

З детальною інформацією про те, що зроблено в області з цього питання виступив Володимир Головня, головний інспектор районного сектору управління ДСНС в області. Як зазначив посадовець, на території Чорнобаївського району знаходиться на обліку 34 загальноосвітніх заклади, 8 дошкільних навчальних закладів, 3 заклади охорони здоров’я із стаціонарним лікуванням та 4 заклади соціального захисту.

На виконання доручення Прем’єр-міністра України від 11.12.2019 №44205/1/1-19 та у відповідності до листа Президента України від 05.12.2019 року №01-01/1018, з метою здійснення контролю за виконанням Кодексу цивільного захисту України, здійснено позапланові заходи державного нагляду (контролю) за додержанням вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки закладів, установ та організацій з масовим перебуванням людей на території Чорнобаївського району.

В результаті перевірок встановлено, що ряд об’єктів знаходяться у неналежному протипожежному стані.

Головний інспектор навів ряд недоліків, які було виявлено в закладах освіти, охорони здоровя та соціального захисту. Також були наведені можливі шляхи вирішення даних проблем.

Підсумовуючи питання, перший заступник голови адміністрації ще раз наголосила на необхідності проведення комплексних заходів по усуненню недоліків в забезпеченні протипожежного захисту, та передбачення в бюджетах всіх рівнів коштів для реалізації відповідних заходів.

Наступним на засіданні розглянули питання щодо вжиття заходів щодо зменшення загибелі людей на пожежах на території Чорнобаївського району. Володимир Головня повідомив, що в Черкаській області загострилася обстановка з пожежами. Так, з початку 2020 року в області сталося 70 пожеж, з них значна кількість пожеж у житловому секторі. На місці пожеж виявлено тіла 13 загиблих. Пошкодження отримали 2 громадян. Занепокоєння викликають пожежі у житловому секторі. Переважна більшість загиблих втратили життя у власному помешканні. Нерідко на пожежах гинуть люди, і що найболючіше – діти. В окремих випадках за декілька хвилин безконтрольний вогонь перетворює у попіл майно, що наживалося впродовж усього життя.

Винуватці цих всіх бід є люди, які злочинно-зневажливо ставляться до вимог пожежної безпеки, проявляють недбалість у відношенні до вогню. Лише висока культура поводження з вогнем, дотримання правил пожежної безпеки позбавить вас від бід та страждань, що приносять пожежі.

Ситуація в Чорнобаївському районі з пожежами залишається складною. Станом на 06.02.2020 року на території Чорнобаївського району виникло 6 пожеж, на пожежах три особи загинули. Прямі збитки від пожеж складають 380 тис. грн., побічні збитки від пожеж склали  605,4 тис. грн.

Під час опалювального сезону, часу, коли здійснюється інтенсивне використання усіх можливих обігрівальних приладів, небезпека виникнення пожеж набирає загрозливих масштабів.

Основним причинами пожеж залишаються порушення правил експлуатації електрообігрівальних приладів та пічного опалення, перевантаження внутрішньої електромережі, необережне поводження з вогнем осіб в нетверезому стані. Трагічні випадки частіше виникають там, де діти залишаються вдома одні, без нагляду дорослих в закритих квартирах або будинках, де топляться печі або ввімкнені в електромережу електропобутові прилади.

“Ми всі розуміємо – зимові аномалії завжди приносять чимало клопоту. Сніг, низькі температури, аварії на системах життєзабезпечення – неповний перелік того, що ускладнює нормальні умови життя населення, – зауважила Валентина Стилик, підсумовуючи питання. – Тому селищному та сільським головам необхідно в даних умовах приділити посилену увагу стану проживання малозахищених, багатодітних та одиноких людей похилого віку, акцентувавши увагу громадян на дотримання правил пожежної безпеки у побуті, зокрема під час використання пічного опалення та електрообігрівачів. Залучати до проведення роз’яснювальної роботи серед населення волонтерські організації.

Перший заступник голови акцентувала на необхідності виготовлення та розповсюдження рекламної друкованої продукції, що сприяє підвищенню рівня обізнаності населення з питань забезпечення безпеки життєдіяльності, цивільного захисту населення, попередження травмування та загибелі людей на пожежах.

Наступним учасники заходу обговорили питання утримання та експлуатації захисних споруд цивільного захисту. Доповідала фахівець районного сектору УДСНС України в області Олена Залізняк.

Вона доповіла, що для укриття населення смт Чорнобай та Чорнобаївського району від надзвичайних ситуацій техногенного, природного та воєнного характеру створено фонд захисних споруд цивільного захисту, який включає сховища цивільного захисту та укриття та налічує в собі 18 захисних споруд цивільного захисту.

На виконання доручення Прем’єр-міністра України від 11.12.2019 року №44205/1/1-19, працівниками Чорнобаївського районного сектору УДСНС, співробітниками сектору з питань оборонної роботи, цивільного захисту та взаємодії з правоохоронними органами районної державної адміністрації та балансоутримувачами, було проведено перевірку стану готовності захисних споруд з метою підвищення готовності органів управління та сил цивільного захисту до реагування на надзвичайні ситуації в мирний час та особливий період. За результатами обстежень було встановлено, що стан 18 захисних споруд оцінюється як обмежено готовий до використання за призначенням, керівникам об’єктів були вручені акти та приписи комплексних перевірок (спеціального огляду) з вказаними недоліками та термінами виконання.

За останні роки значно погіршився технічний стан захисних споруд знизилась їх готовність до прийому осіб, що укриваються. Технічний стан споруд погіршується не тільки під впливом природних катаклізмів, старіння споруд - амортизаційного зносу, але й від фінансово-економічного стану підприємств - власників споруд, їх неспроможності в придбанні або небажанні проведення технічного обслуговування та ремонту обладнання і систем, внаслідок чого, воно стає не придатним для роботи або взагалі відсутнє, а споруди втрачають захисні властивості та неготові до використання за призначенням.

Посадовець наголосила, що відповідно до п. 8 статті 32 Кодексу ЦЗ, наказу Міністерства внутрішніх справ України 09 липня 2018 року № 579 утримання захисних споруд цивільного захисту у готовності до використання за призначенням здійснюється суб'єктами господарювання, на балансі яких вони перебувають за рахунок власних коштів.

Підсумовуючи вищесказане Валентина Стилик рекомендувала керівникам підприємств, установ і організацій на балансі яких знаходяться захисні споруди приділити увагу питанням ремонту та приведення даних споруд в належний стан.

Селищному, сільським головам, голові ОТГ також рекомендовано провести роботу щодо обліку та приведенню найпростіших укриттів (підвалів, погребів, внутрішніх цокольних приміщень житлових будинків, шкіл, будинків культури, кафе і ін.) до належного стану.

На завершення розглядалося нагальне питання невідкладних заходів щодо запобігання поширення респіраторних захворювань та грипу серед населення району. Висвітлював дане питання головний лікар лабораторного відділення ДУ «Черкаський ОЛЦ МОЗ України» Іван Коренюк.

Доповідач зауважив на тому, що з початку епідемічного сезону (з 01.10.2019 року) в районі на гострі респіраторні інфекції (далі ГРІ) та грип захворіло 6,5% від загальної кількості населення,.

З початку лютого в районі спостерігається загострення ситуації із захворювання на грип та ГРВІ і знаходиться на межі епідемічного порогу. За тиждень (з 25.01 по 31.01) поточного року захворіло в районі 218 осіб, з них 120 дітей (78 учнів). Загальна захворюваність впродовж тижня зросла на 30%. Через високий рівень захворюваності з 3 лютого припинено навчально-виховний процес в ряді шкіл району.

Перший заступник голови районної адміністрації Валентина Стилик підсумувала, що з метою зменшення інтенсивності епідемічного розповсюдження гострих респіраторних інфекцій, рішенням комісії з питань ТЕБ та НС пропонується введення обмежувальних протиепідемічних заходів, зокрема призупинення навчального процесу в навчальних закладах району при перевищенні епідемічного порогу захворюваності дітей в кожному окремому закладі, та тимчасове призупинення проведення культурно-масових заходів за участю дітей, та інші.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь