A A A K K K
для людей з вадами зору
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

Чорнобаївський районний центр соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді інформує про сімейні форми виховання дітей

Дата: 28.01.2020 14:23
Кількість переглядів: 471

Фото без опису

 

Сімейні форми виховання дітей-сиріт

З метою належного захисту прав дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, Сімейний кодекс України регулює питання влаштування цієї категорії дітей, зокрема шляхом усиновлення, встановлення опіки чи піклування.

Одним із напрямів вирішення проблем соціального сирітства в країні є створення інститутів сімейного влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування: прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу як альтернативних  інтернатним закладам форм виховання.

 

Усиновлення

Усиновлення - це прийняття усиновлювачем у свою сім`ю дитини на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду. Усиновлення провадиться в інтересах дитини для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

 

Опіка та піклування над дітьми

Встановлення опіки та піклування – це влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, у сім`ї громадян України, які перебувають, переважно, у сімейних, родинних відносинах з цими дітьми-сиротами або дітьми, позбавленими батьківського піклування, з метою забезпечення їх виховання, освіти, розвитку і захисту їх прав та інтересів.

 Опіка та піклування встановлюються над дітьми, які залишилися без батьківського піклування: опіка – над малолітньою дитиною, яка не досягла 14 років, а піклування – над неповнолітньою дитиною у віці від 14 до 18 років.

 

Якщо Ви виявили бажання взяти на виховання в свою сім’ю дитину, яка не перебуває з Вами у родинних відносинах – законодавство України може запропонувати Вам оформити іншу форму сімейного виховання – прийомну сім’ю або дитячий будинок сімейного типу.

 

Прийомна сім`я

 Прийомна сім`я – це сім`я або окрема особа, яка не перебуває у шлюбі, що добровільно взяла із закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, від одного до чотирьох дітей на виховання та спільне проживання. 

Діти, уражені ВІЛ-інфекцією, можуть влаштовуватися для виховання та спільного проживання у прийомній сім'ї за наявності відповідних висновків органів опіки та піклування і закладів охорони здоров'я, а їх загальна кількість не повинна перевищувати чотирьох осіб.  

 

Дитячий будинок сімейного типу

Дитячий будинок сімейного типу (далі – ДБСТ) – це окрема сім`я, яка створюється за бажанням подружжя або окремої особи (батьки-вихователі), які беруть на виховання та спільне проживання не менш як 5 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

 

Хто може бути прийомними батьками, батьками – вихователями? 

Прийомними батьками можуть бути особи, які перебувають у шлюбі, і бажають взяти на виховання дитину – сироту або дитину, позбавлену батьківського піклування. 

Батьки – вихователі – це особи, які беруть на виховання та спільне проживання дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Вони є особами, які заміняють батьків, законними представниками своїх вихованців і захищають їхні права та інтереси на підприємствах, в установах, організаціях, в органах державної влади, у тому числі судових, несуть персональну відповідальність за життя, здоров`я, фізичний  і психічний розвиток дітей. Проте ці повноваження не можуть користуватися всупереч інтересам дитини.

 

Підготовка прийомних батьків та батьків-вихователів

 Кандидати на створення прийомної сім`ї та ДБСТ в обов’язковому порядку мають пройти навчання, спрямоване на формування усвідомленого ставлення батьків до соціальної ролі вихователів дитини-сироти. Організація та проведення навчання покладається на спеціалістів обласних центрів соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді із залученням спеціалістів з питань психології, педагогіки, медицини тощо.

За результатами підготовки батьки отримують довідку про проходження навчання, що є однією з обов’язкових умов юридичного оформлення прийомних сімей та ДБСТ.

 

Які документи необхідно підготувати кандидатам

у прийомні батьки, батьки-вихователі?

Кандидати у прийомні батьки подають до міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді такі документи:

- заява кандидатів у прийомні батьки про утворення прийомної сім’ї;

- копії паспортів кандидатів у прийомні батьки;

- довідка про склад сім’ї;

- копія свідоцтва про шлюб;

- довідка про стан здоров’я кандидатів у прийомні батьки та членів сім’ї, які проживають разом із ними (довідка про відсутність хронічних захворювань, обстеження нарколога, венеролога, психіатра);

- довідка про доходи потенційної прийомної сім’ї;

- довідка про проходження навчання кандидатів у прийомні батьки;

- письмова згода всіх повнолітніх членів сім’ї, які проживають разом із кандидатами у прийомні батьки, на утворення прийомної сім’ї, засвідчена нотаріально;

- рекомендація центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді щодо включення їх у банк даних про сім'ї потенційних усиновителів, опікунів, піклувальників, прийомних батьків, батьків-вихователів; 

 

 Чи мають діти, влаштовані у прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу, право на спілкування з біологічними батьками?

 При влаштуванні дітей у прийомні родини, дитячі будинки сімейного типу сімейних правовідносин не виникає. Прийомні діти та діти-вихованці мають право підтримувати особисті контакти з біологічними батьками та іншими родичами, якщо таке спілкування не суперечить інтересам дитини і не заборонено рішенням суду. Форми таких стосунків визначаються органами опіки та піклування на підставі аналізу існуючих взаємин і причин, через які дитина втратила батьківську опіку, за погодженням із прийомними батьками чи батьками – вихователями та за участю центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. 

 

 

Чи передбачено матеріальне забезпечення утримання дітей у прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу?

 Особливістю діяльності дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей є державне фінансування такої родини на утримання прийомних дітей та дітей – вихованців. Щомісяця виділяються кошти на харчування прийомних дітей, придбання для них одягу, взуття, м’якого інвентарю, лікарських засобів, предметів особистої гігієни, іграшок, книжок тощо відповідно до норм, визначених законодавством для утримання дітей – сиріт і  дітей, позбавлених батьківського піклування. 

 

Соціальний супровід сімейних форм виховання

 Особливістю функціонування прийомної сім’ї та дитячого будинку сімейного типу є наявність державної соціальної підтримки, що реалізується у формі соціального супроводження. Соціальне супроводження здійснюється стосовно дітей, які перебувають на вихованні у прийомних сім’ях, дитячих будинках сімейного типу. Соціальне  супроводження  прийомних  сімей  та   дитячих будинків сімейного типу це робота, що передбачає здійснення фахівцем  (або  групою  фахівців)  центру соціальних  служб  для  сім'ї,  дітей  та  молоді заходів,  спрямованих на забезпечення належних умов функціонування прийомної сім'ї,  дитячого будинку сімейного типу, зокрема надання соціальних послуг.  

До вирішення проблем сім'ї в ході здійснення соціального супроводження  можуть залучатися за їх згодою спеціалісти з різних сфер  діяльності,  які  є  працівниками  служб  у  справах  дітей, відділів  охорони здоров'я, освіти, праці та соціального захисту населення, інших підприємств, установ, організацій тощо (лікарі, юристи, психологи та ін.) 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь