A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

В закладах освіти Чорнобаївщини посилено контроль за організацією та якістю харчування дітей

Дата: 21.12.2019 11:16
Кількість переглядів: 528

   

   Забезпечення раціонального і безпечного харчування учнів у закладах освіти, своєчасне вжиття заходів для поліпшення його якості, здійснення систематичного контролю за організацією харчування дітей є одним із важливих і пріоритетних напрямків, які щоденно доводиться вирішувати в освітніх закладах району.                                                                                                                                     

    Питання організації безпечного харчування  в закладах освіти неодноразово упродовж останнього часу були предметом обговорення  на щотижневих нарадах в райдержадміністрації під керівництвом першого заступника голови райдержадміністрації Валентини Стилик та на нарадах керівників закладів освіти.

    Зокрема, було акцентовано увагу на відповідальності за невиконання обов’язків на дотриманні законодавства щодо безпечності харчових продуктів, санітарно-гігієнічних та протиепідемічних норм і правил, запровадження лабораторного контролю за якістю сировини та страв, які  готуються на  харчоблоках закладів.

    З цією метою  фахівцями відділу освіти РДА та   районного управління   Держпродспоживслужби  було здійснено планові перевірки харчоблоків навчальних та дошкільних закладів, в  ході яких встановлено, що адміністраціями закладів, в основному, здійснюється належний контроль за організацією харчування дітей, в деяких було виявлено   недоліки в роботі  та надано рекомендації щодо їх усунення.

     На сьогодні розроблено План заходів щодо забезпечення здорового харчування дітей в організованих колективах в Чорнобаївському районі на  2019-2021 роки.

     Районним бюджетом на 2019 рік на харчування учнів виділено  3 113 060 грн (100% до потреби), дітей дошкільного віку – 1 106 160 грн.

     В 2019-2020 навчальному році в районі функціонують  28 їдалень. Більшість їдалень забезпечені холодильно-технологічним обладнанням, холодною, гарячою протічною водою, каналізацією, миючими та дезінфікуючими засобами, кухонним та столовим посудом, 26 (9,7 %) – овочесховищами, 25 (86,2 %) – примусовою витяжною вентиляцією. Всі їдальні укомплектовані кадрами кухонних працівників.

Важливою складовою системи забезпечення якості та безпечності харчування учнів є підтримання в належному технічному стані їдалень, харчоблоків та їх забезпечення матеріально-технічним обладнанням.

       В їдальні закладів освіти придбане нове холодильно-технологічне обладнання, для прикладу,  морозильна камера придбана - в Чорнобаївську ЗОШ № 1, кухонний та столовий посуд - у Придніпровський НВК.

     Проведені тендерні процедури закупівлі продуктів харчування (вершкове масло; продукція борошномельно-круп’яної промисловості (рис, пшоно, хлоп’я вівсяні, крупа ячнева, крупа гречана, крупа пшенична, крупа перлова, крупа манна); молоко; м’ясо (м'ясо свинне, м'ясо птиці (курей); м’ясопродукти (сардельки в/г, тушонка зі свинини, тушонка з курки); сир; хліб; риба) для потреб закладів освіти району.

   Основними продуктами харчування їдальні забезпечують базові господарства та приватні підприємства: ТОВ ЧРПК (вершкове масло, риба); ФОП Стеблина С.В. (крупи, молоко, м’ясопродукти, сир); ФОП Гончар В.І. (м’ясо); ФОП Ярош В.О. (хліб).

   Учні восьми ЗЗСО (Васютинського, Веселохутірського ім. Володимира Лук’янця, Красенівського, Лихолітського, Степівського, Новожиттівського, Франківського НВК, Староковрайської ЗОШ І-ІІІ ступенів), діти дошкільного віку трьох ЗДО (Франківського НВК, Мирного, Староковрайського ЗДО) харчуються безкоштовно за рахунок місцевих сільськогосподарських підприємств, тому для  здешевлення вартості харчування при допомозі базових господарств, батьків проведена заготівля плодоовочевої продукції.

    Середній показник виконання норм харчування у 2019 році в закладах загальної середньої освіти складає 81,9%, закладах дошкільної освіти 79,6%.

     Для поліпшення організації харчування дітей  організованих колективів, створення належних умов харчування дітей, запобігання випадків гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь в організованих дитячих колективах у харчоблоках закладів освіти впроваджується система HACCP  (ХАССП – система аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках).

     З цією метою  у відділ централізованого господарства відділу освіти призначено  технолога з харчування.               

     Для урізноманітнення харчування закладів дошкільної та загальної середньої освіти на осінньо-зимовий період в перспективне  та  щоденне меню внесли  нові страви за збірником українського кулінарного експерта  Євгена Клопотенка, який розробив нові рецепти для шкільних їдалень, чим довів, що для дітей можна готувати смачно і корисно за ті ж самі гроші.

  Такі страви частково введені в щоденне меню у Богодухівському, Красенівському, Новожиттівському, Хрестителівському НВК, Чорнобаївському, Великобурімському, Малобурімському ЗДО.

   Для закладів дошкільної освіти розроблене перспективне меню на осінньо-зимовий період, за основу якого взяте перспективане меню Чорнобаївського закладу дошкільної освіти.

   Проте, як показує аналіз, назріла необхідність у збільшенні вартості харчування дітей, залучення бюджетних коштів для дотримання норм харчування у закладах освіти.  Для цього необхідний  спільний діалог, керівників освітніх закладів, представників влади в громадах та батьківських комітетів для пошуку дійсно дієвих рішень.

  Сподіваємось, що реалізація усіх поставлених завдань  сприятиме поліпшенню системи харчування, яке повинно бути, насамперед, якісним та безпечним. Адже це один з критеріїв здоров’я дошкільнят та учнів.
 

                         За інформацією відділу організаційної роботи, інформаційної діяльності                          та звернень громадян апарату РДА

           

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь