A A A K K K
для людей з вадами зору
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

У Кліщинцях відбулися заходи до річниці з дня народження Михайла Старицького

Дата: 17.12.2019 12:40
Кількість переглядів: 701

Фото без опису

Фото без опису

 

     13 грудня у селі Кліщинці відбулися заходи з нагоди  річниці  з дня народження відомого українського письменника, театрального і культурного діяча Михайла Петровича Старицького.

Фото без опису

     Аби вкотре згадати й вшанувати пам’ять про нашого земляка, цього дня на його малу батьківщину завітали перший заступник голови Чорнобаївської райдержадміністрації Валентина Стилик, почесний голова Асоціації «Незалежне об’єднання сільськогосподарських підприємств Чорнобаївського району, Черкаської області», ініціатор вручення літературно-мистецької премії ім. М.Старицького Петро Душейко, перший  лауреат у  номінації «за високохудожні твори і сценарії» Михайло Калініченко, доктор філології, професор, дослідник творчості Михайла Старицького Володимир Поліщук,  письменниця і лауреат літературно-мистецької премії ім. М.Старицького Валентина Коваленко, депутат обласної ради Сергій Лихошерст, депутати   районної та місцевих рад, інвестори,  працівники освіти, культури, письменники,  науковці та дослідники творчості Старицького,  місцеві жителі  та інші шанувальники творчості Михайла Старицького.

Фото без опису

Фото без опису

   Вони відвідали Літературно-меморіальний Музей М.П. Старицького та поклали квіти до пам’ятника корифея українського театру.

Фото без опису

- Чимало наших земляків своїми вагомими здобутками прославили Україну на весь світ. Та уродженець Кліщинців Михайло Старицький серед них, мабуть, найбільш багатогранний. Письменник, поет, драматург, організатор знаменитого театру корифеїв, перекладач, видавець і редактор. У всій історії України небагато імен із таким творчим діапазоном. Його театральний колектив їздив по всій Російській імперії, трупа гастролювала у Варшаві, Мінську, Астрахані, Тбілісі… Та Михайло Старицький ніколи не забував, звідки він родом і де його коріння. У Кліщинцях гартувалася його любов до Батьківщини, з Кліщинцями пов’язана перша, хоч і нещаслива любов молодого Старицького до сільської дівчини Степаниди,  у результаті якої народився відомий на весь світ шедевр – «Ніч яка місячна». Гроші від продажу свого родинного маєтку в Кліщинцях стали основою підтримки ним українського театру…

    Сьогодні ж ми, земляки Михайла Старицького, свято бережемо пам'ять про нього. У селі протягом багатьох років працює його музей, щороку проводяться заходи з нагоди дня його народження, започаткована літературно-мистецька премія його імені. Та найкращою даниною шани і поваги від нас буде виконання своєрідного заповіту відданного патріота України, яким стали слова:  « Хай не згасне у ваших серцях любов до України та її народу,яка зігрівала мене все моє життя».  , - зазначила під час літературно-мистецької  зустрічі, що відбулася у місцевому будинку культури, Валентина Стилик. 

Фото без опису

Фото без опису

    За  традицією Валентина Стилик та Петро Душейко вручили літературно-мистецьку премію ім. М.Старицького 2019 року. Її було започатковано ще у 2001 році заради розвитку національної культури, відродження кращих традицій української літератури за ініціативи тодішнього голови Чорнобаївської РДА Душейка Петра Григоровича. Він і зараз є її меценатом.

Тож, дипломами Чорнобаївської районної державної адміністрації та Асоціації «Незалежне об’єднання сільськогосподарських підприємств Чорнобаївського району, Черкаської області» були нагороджені:

Фото без опису

 Ткаченко Олег Петрович, громадський діяч  за дослідження історії рідного краю

в номінації: за високохудожні драматичні твори, сценарії, історико-документальні дослідження життєвого шляху та творчої спадщини М. Старицького;

Фото без опису

Корнійчук Володимир Петрович, письменник за  дослідження й популяризацію творчості корифеїв українського театру, в т.ч. Михайла Старицького, за популяризацію театральної, музичної, хореографічної спадщини України та її визначних представників в номінації: за високохудожні драматичні твори, сценарії, історико-документальні дослідження життєвого шляху та творчої спадщини М. Старицького;

 

Фото без опису

Олексієнко Інна Василівна поетеса за написання авторських  п’єс в номінації: за високохудожні твори місцевих авторів, розкриття теми патріотизму та любові до рідного краю в літературних, музичних творах,  для підтримки розвитку мистецтва на Чорнобаївщині.

 

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Увазі глядачів представили сторінки з біографії Михайла Старицького. Зокрема, його останній приїзд у рідне село, пісенні і танцювальні виступи, декламації віршів.

Фото без опису

А на завершення подяками Чорнобаївської РДА за особливе  ставлення до творчої спадщини Михайла Петровича Старицького, фінансову підтримку в організації літературно-мистецької премії, фінансування дослідницької діяльності творчості Михайла Старицького були нагороджені Петро Душейко, В’ячеслав Джулай та Микола Грановський.

Фото без опису

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь