A A A K K K
для людей з вадами зору
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

Чорнобаївщина пам'ятає

Дата: 23.11.2019 06:07
Кількість переглядів: 631

Фото без опису                               

 

  Шановні земляки!

Минає 86 років однієї з найстрашніших трагедій в історії українського народу - Голодомору 1932-1933 років, який торкнувся майже кожної української родини. Голодомор, що прокотився Україною, забрав тисячі й тисячі життів українців, став масштабною національною трагедією, яку підсилили переселення, тюрми, табори.

Правда про ці трагічні сторінки вітчизняної історії, про небачений масштаб злочину проти українського народу довгий час старанно приховувалася. Сьогодні державні інституції відверто заявляють про Голодомор як ретельно спланований, свідомий акт геноциду проти української нації.

За даними краєзнавців, на Чорнобаївщині  від голоду померло 3466 осіб із сучасних 45 населених пунктів району. Найбільше постраждали села Васютинці, Вереміївка, Богодухівка, Кліщинці, Лящівка, Ревбинці. Встановлено імена 3318 померлих. Лише в 8-ми селах району не було випадків смертей, спричинених голодом, - Веселому Хуторі, Великій Бурімці, Жовтневому Промені (нині Журавлине), Михайлівці, Першотравневому, Комінтерні (нині Привітне), Новоселиці та Веселому Подолі. Вимирали цілі сім'ї – осиротілими пустками стояли селянські хати. Це не історична минувшина, а відчутна фізична і духовна рана, що жагучим болем пронизує нашу історичну пам'ять.

Нехай ця трагічна сторінка історії України, буде скорботним нагадуванням про страшне винищення української нації  і пересторогою майбутнім поколінням, щоб  лихолітні тридцяті роки минулого століття, які були  Голгофою України, ніколи не повторились.

Наш обов’язок сьогодні – зберегти пам'ять про всіх, хто не дожив, недолюбив, пам'ять про живих і ненароджених. На знак вшанування пам’яті невинних жертв Голодомору приєднуйтесь до всеукраїнської акції «Запали свічку пам’яті!». Цей вогник символізуватиме нашу скорботу і пам’ять про мільйони загублених життів наших співвітчизників, які на собі перенесли цей жахливий біль.

Із повагою  - перший заступник голови районної державної адміністрації                 Валентина Стилик

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь