A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

Перший заступник голови Чорнобаївської РДА провела нараду з керівниками структурних підрозділів РДА, підприємств та організацій району

Дата: 12.11.2019 11:10
Кількість переглядів: 727

     Про стан виплати заробітної плати та її рівень на підприємствах, установах, організаціях всіх форм власності доповів начальник управління з питань праці і соціального захисту населення РДА Олександр Юрковський.

На даний час в різних сферах діяльності району станом на 1 жовтня зайнято близько 8 тисяч чоловік: 3600 працюючих - в сільському господарстві, в установах освіти – 1300,  медицині та соціальному захисті – 1000, промисловості –400, рибному господарстві – 200 працюючих.  Протягом січня – жовтня  2019 року зареєстровано 135 фізичних осіб – підприємців,  скасовано 118 осіб. Чисельність фізичних осіб – підприємців складає 958 осіб.

За оперативними даними за січень - вересень  цього року розмір середньомісячної заробітної плати штатних працівників підприємств, установ, організацій району порівняно з відповідним періодом минулого року збільшився на 17 відсотків і становить  6698 грн: у  сільському господарстві становить 6572 грн, що на 18 % більше у порівнянні до відповідного періоду минулого року.

Розмір середньомісячної заробітної плати в промисловості району складає 8937 грн, що більше на 35,2 % в порівнянні з відповідним  періодом  2018 року.

           На12,5 %  зросла й середньомісячна заробітна плата в  освіті і становить  7294 грн.

Також, доповідач поінформував про боржників – юридичних осіб зі сплати ЄСВ та наповнення бюджету Пенсійного фонду України від погашення заборгованості з обов’язкових платежів перед Пенсійним фондом(пільгові пенсії), а також про  укладання колективних договорів на підприємствах, установах і організаціях незалежно від  форм власності і господарювання, які використовують найману працю.

- Заробітна плата  залишається головним стимулом до праці і не повинна бути меншою за встановлений законодавством мінімум, а тому її своєчасна та повна виплата є обов’язком роботодавців, - акцентувала увагу перший заступник голови РДА та доручила міжвідомчій робочій групі райдержадміністрації з питань забезпечення реалізації рішень спрямованих на підвищення рівня оплати праці та дотримання норм законодавства в частині мінімальної заробітної плати повторно провести  роз’яснювальну роботу серед керівників та головних бухгалтерів підприємств, установ та організацій району щодо дотримання ними вимог чинного законодавства в частині підвищення рівня оплати праці та дотримання норм мінімальної заробітної плати, - необхідно вчасно стежити за  тим, що змінюється в законодавстві і вчасно реагувати на ці зміни.

Окрім того, на нараді було розглянуто ще одне важливе питання, яке стосувалось  національно-патріотичного виховання дітей та молоді в загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладах району.

     -   Враховуючи реалії сьогодення, питання захисту Вітчизни набуває все більшої актуальності, а національно - патріотичне виховання дітей є сьогодні головним пріоритетом виховної роботи відділу освіти РДА, закладів загальної середньої освіти району, позашкільних закладів, - зазначила Валентина Стилик та звернула увагу відділу освіти  на  виконанні районної програми національно - патріотичного виховання дітей та  молоді у Чорнобаївському районі, - необхідно й надалі активно впроваджувати  в  освітній  процес  виховної  системи національно-патріотичного  виховання  «Джура» та «Джура – молодші» із  залученням  дітей  та  молоді  до проведення  масових  дитячо-юнацьких,  військово-патріотичних,  спортивно-масових ігрових форм її реалізації.

Начальник відділу освіти РДА Раїса Піддубна поінформувала, що значна увага приділяється вшануванню учасників АТО та ООС, проводяться зустрічі із  земляками – воїнами, які на прикладі своїх побратимів розповідають як потрібно захищати незалежність та територіальну цілісність України.

          За ініціативи громадської організації «Спілка учасників АТО «Черкащани» Чорнобаївського району» в грудні місяці заплановано провести турнір з кульової стрільби з пневматичної гвинтівки серед учнівської молоді приурочений  Дню Збройних сил України.

      Наразі налагоджено співпрацю з військовою частиною полку спецпризначення м. Кропивницький.  У квітні 2019 року на базі Чорнобаївської ЗОШ №1 проведено триденні навчально-польові збори з юнаками 11-х класів закладів загальної середньої освіти району з метою практичного закріплення знань, умінь і навичок учнів з предмету «Захист Вітчизни» та військово-патріотичного виховання учнівської молоді.

          На базі позашкільного закладу функціонує  районна  учнівська рада  «Лідер», діяльність якої забезпечує участь закладів загальної середньої освіти району в обласних заходах старшокласників та обласному проекті Ліги старшокласників області «Ми-патріоти Черкащини».

         За ініціативи керівника гуртка «Бокс» Олександра Воробйова та за підтримки  районної державної адміністрації щороку на базі Чорнобаївської ЗОШ І-ІІІ №2 проводиться відкритий міжрегіональний турнір з боксу «Патріот».       

   В закладах освіти введено факультативи та курси за вибором  національно – патріотичного виховання,  якими охоплено 275 учнів, працює 46 гуртків, у яких зайнято 612 учнів.

     Важливим фактором патріотичного виховання є шкільні музеї. У 20 освітніх закладах  району відкрито 6 музеїв та 14 музейних кімнат. У кожному закладі освіти виписана історія школи, оформлено стенди «Школа – від витоків до сьогодення».

     Далі в порядку контролю було розглянуто питання якості питної води в районі.  Начальник районного  управління  ГУ Держпродспоживслужби в Черкаській області Василь Катеруша поінформував присутніх про проведення  лабораторних випробувань, вимірювань,  досліджень та експертиз  під час  здійснення  державного нагляду  у сфері санітарного законодавства та про результати мікробіологічного та санітарно-хімічного  досліджень.

 Загалом в поточному році   проведено відбір  66 зразків  питної  води із водопроводів району  на відповідність  вимог  ДСанПІНу 2.2.4. 171-10  «Гігієнічні вимоги до  води  питної, призначеної для споживання  людиною» в  смт Чорнобай та селах: Іркліїв, Старий Коврай, Скородистик.  Питома вага відхилень від гігієнічних нормативів за  санітарно-хімічними показниками  складає 48%, відхилення реєструвалися по забарвленості, каламутності та вмісту  заліза у водопровідній воді комунальних водопроводів смт Чорнобай  та селі Іркліїв. Керівникам підприємств  направлені  рекомендації щодо проведення відповідних заходів, проте,  робота по їх виконанню знаходиться на низькому рівні.                                             

         По закінченні наради відбулось підведення підсумків та дані відповідні доручення щодо проведення перевірки якості водопровідної води комунальних водопроводів смт Чорнобай. 

 

За інформацією відділу організаційної роботи, інформаційної діяльності

та звернень громадян апарату РДА

 

   


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь