A A A K K K
для людей з вадами зору
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

Про найбільш затребувані професії в області розповів директор Черкаського обласного центру зайнятості Григорій Дендемарченко в інтерв’ю журналістам обласного телебачення

Дата: 24.10.2019 10:12
Кількість переглядів: 614

Фото без опису

             Про найбільш затребувані професії в області, очікування від ринку праці на перспективу та конкурентоздатність серед пошукачів роботи розповів директор Черкаського обласного центру зайнятості Григорій Дендемарченко в інтерв’ю журналістам обласного телебачення «UA: ЧЕРКАСИ».

 

             «Протягом останніх років ринок праці Черкаської області демонструє сталу тенденцію до зменшення безробіття в регіоні. Цьому сприяє підвищення економічної активності роботодавців. Так, цьогоріч до служби зайнятості було заявлено понад 33,3 тисячі вакансій. У той час як роботу шукали близько 40 тисяч безробітних. Тобто, навантаження на одне вільне робоче місце, не таке вже й високе – трохи більше однієї особи. Але якщо розглядати в професійному розрізі, то існує певна невідповідність між попитом та пропозицією робочої сили у професійно-кваліфікаційному складі. Так, 56 % вакансій, що заявляють роботодавці, складають вакансії за робітничими професіями. У той час, як серед пошукачів роботи, значну кількість – понад 80 %, становлять люди з вищою та професійно-технічною освітою.

 

            У розрізі професій найбільший попит роботодавців спостерігається на кваліфікованих робітників – це водії, трактористи, швачки, електромонтери, слюсарі, електрогазозварники, токарі, монтери колії, дорожні робітники, муляри та столяри. Також затребувані працівники сфери послуг – продавці, кухарі, охоронники, офіціанти, молодші медичні сестри, пекарі, бармени, перукарі, соціальні робітники.

 

           Залишається високим попит на професіоналів та фахівців з досвідом роботи – бухгалтерів, лікарів, вчителів, юристів, фармацевтів, провізорів, а також інженерів різних галузей.

 

           Ринок праці стрімко змінюється. Швидкість змін у світі зростає шаленими темпами, а складність професійних задач невпинно збільшується.

 

           На початку 2000-х років ми не чули таких слів, як хедхантер (фахівець з пошуку та підбору персоналу), менеджер соціальних мереж, СЕО-оптимізатор (спеціаліст з рекламування сайтів) тощо. Проте зараз, це одні із найбільш необхідних спеціалістів, без яких не "живе" жоден бізнес.

 

            І от знову, так само як і 20 років тому, ми чуємо нові, майже фантастичні слова та спеціальності, проте, ще не зовсім розуміємо слова з приставками софт- та хард скіллз, без яких не стати ані спеціалістом нової професії, ані просто професіоналом, який знатиме свою справу від А до Я та й матиме справді високий гонорар.

 

            Уже в найближчі 15-20 років і в Україні, і в світі, будуть затребувані зовсім нові спеціалісти, які не лише розбиратимуться у своїй галузі, а й матимуть крос-галузеву спеціалізацію (суміжну).

 

            До нас часто звертаються батьки і діти, перед якими стоїть завдання визначитися із майбутньою професією. Утім дуже часто вони не можуть чітко обрати єдиний напрямок.

 

            Сучасні діти опановують безліч додаткових навичок, відвідуючи позашкільні гуртки. Тому іноді ми радимо, не фокусуватися на одній професії, а розглядати одразу декілька і обрати спеціалізацію, саме на перехресті галузей, тому що за цим майбутнє.

 

            Також завжди бути затребуваним спеціалістом, здійснювати перехід між різними галузями та підвищувати власну продуктивність та ефективність, дозволить володіння надпрофесійними уміннями та навичками, а саме:

 

 - системне мислення;

 

 - мультимовність, володіння кількома іноземними мовами;

 

 - уміння знаходити спільну мову і працювати із колективом, окремими людьми та групами;

 

 - робота зі штучним інтелектом та вміння керувати складними автоматизованими комплексами;

 

 - уміння керувати проєктами і процесами, ставити задачі собі самостійно, без вказівок від вищого керівництва;

 

 - клієнтоорієнтованість;

 

 - стресостійкість, або вміння працювати у режимі швидкої зміни умов задач;

 

 - уміння швидко приймати рішення, керувати та розподіляти свій час та ресурси;

 

 - здатність до креативу, розуміння сучасних трендів.

 

            Своїм клієнтам ми радимо вивчати іноземні мови та сфокусуватися на підборі декількох професій, які найбільше відповідають талантам та здібностям.

 

            Варто спробувати себе в різних професіях, до того як братися за спеціалізоване навчання, допоможуть в цьому стажування та волонтерство, а також доречно буде скористатися безкоштовними онлайн курсами.

 

            Головне не форсувати події та дати спокійно подумати і прийняти правильне рішення, від якого залежатиме подальша професійна успішність».

 

                                                                              

 

                                                                               За поданням Чорнобаївської  районної філії Черкаського   обласного центру зайнятості


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь