A A A K K K
для людей з вадами зору
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

Відбулась нарада у першого заступника голови Чорнобаївської РДА Валентини Стилик з актуальних питань

Дата: 22.10.2019 17:11
Кількість переглядів: 633

Фото без опису

    21 жовтня першим заступником голови РДА Валентиною Стилик проведено чергову нараду  із керівниками структурних підрозділів, територіальних органів міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, організацій та установ району.

  Під час наради головний лікар комунального некомерційного підприємства Чорнобаївський центр  первинної медико-санітарної допомоги» Чорнобаївської районної ради Іван Чижик доповів про стан виявлення онкологічних захворювань в районі.

   Він повідомив, що за 9 місяців поточного року зареєстровано 79 випадків онкопатології, це на 17 випадків менше минулого року.. Занедбаних випадків раку також зменшилось до 16 проти 21. Хворі виявлені на різних стадіях: І-ІІ ст – 49 осіб; ІІІ ст – 14 осіб; ІV ст – 16 осіб.   

    Підлягало онкоогляду 15306 жінок, оглянуто – 7083. З метою раннього виявлення онкопатології серед чоловіків в районній поліклініці працює кабінет онкоогляду чоловіків. За 9 місяців поточного року оглянуто 730 осіб, виявлено підозрілих на онкопатологію – 15, які направлені в КНП Черкаський обласний онкодиспансер для подальшого обстеження та лікування.

Проводиться також флюорографічне обстеження, пройшли флюорографію – 2683 особи.

  • Проблема онкологічної захворюваності населення є надзвичайно актуальною, тому що вона займає провідні місця серед причин смертності та стійкої втрати працездатності, - зазначила Валентина Стилик.  - З вищевикладеного можна зробити висновок, що, наразі,  відмічається незначний спад хворих, але проблемними все ж залишаються питання  пізньої  діагностики злоякісних новоутворень,  низьке охоплення якісним диспансерним наглядом хворих з онкологічними захворюваннями та  неповний обсяг обстежень.

Валентина Борисівна звернула увагу керівників закладів медичної сфери щодо покращення проведення  онкооглядів в сільських медичних закладах, а також при проведенні профоглядів на базі поліклінічного відділення КНП «Чорнобаївської БПЛ» та наголосила на  активізації  подвірних обходів та  забезпеченні  широкої інформаційно-роз’яснювальної роботи серед жителів району.

  • Необхідно максимально охопити флюорографічним, маммографічним обстеженням населення району та залучити,  по можливості, пересувний флюорограф з іншого району  для  забезпечення обстеження категорійних та маломобільних груп населення.
  • Фото без опису

   Далі про хід виконання комплексного плану профілактики та боротьби зі сказом в Чорнобаївському районі поінформувала головний спеціаліст районного управління  ГУ Держпродспоживслужби в Черкаській області Раїса Корнієнко.  Доповідач зазначила, що в 2019 році на території району було виявлено 3 неблагополучних пункти по захворюванню тварин на сказ – це село Красенівка, МТФ СТОВ ім. Щорса, МТФ СТОВ «Надія» - село Франківка.                    

      На території неблагополучних пунктів та прилеглих угідь рішенням ДНПК було накладено карантинні обмеження, розроблено комплексні плани по ліквідації захворювання. Як показує аналіз спалахів сказу  2018 року, переважає саме міський тип вірусу. Захворіли на сказ в основному домашні тварини, які не були щеплені проти сказу. Дана ситуація є тим більше небезпечною, що завдяки вірусу міського типу формуються зони стійкого неблагополуччя. Спеціалістами держветустанов району було щеплено проти сказу 8825 гол. - собак, 5639 гол. котів, ВРХ-4801 гол, свині – 3 гол, ДРХ-28гол. На даний час епізоотична ситуація щодо сказу стабільна, неблагополучні пункти відсутні.

- Одні зусилля ветеринарної служби не дають змоги забезпечити стійке епізоотичне благополуччя щодо боротьби зі сказом на території району, тож необхідно співпрацювати з виконкомами селищної та сільських рад щодо надання інформативної підтримки  та супроводу при подвірних обходах спеціалістів ветеринарних служб, з метою проведення  профілактичних заходів проти небезпечної для людей хвороби, - зазначила Валентина Стилик та рекомендувала районному управлінню  надати заявку до Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області щодо можливості проведення в 2019 році пероральної імунізації проти сказу диких м’ясоїдних тварин, особливо територій прилеглих до смт Чорнобай.

Фото без опису

                                                            

   Не залишились без уваги Валентини Борисівни  і стан виконання доручень попередніх нарад. Зокрема, про організацію харчування дітей в дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах району в 2019-2020 навчальному році, про що  доповіла начальник відділу освіти РДА Раїса Піддубна. - Важливою складовою системи забезпечення якості та безпечності харчування учнів є підтримання в належному технічному стані їдалень та харчоблоків.  Проведено косметичні та поточні ремонти їдалень та харчоблоків закладів освіти, придбане нове холодильно-технологічне обладнання:  морозильна камера (в ЗДО Великоканівецького НВК), кухонний та столовий посуд (у Васютинський НВК).

     Проведені тендерні процедури закупівлі продуктів харчування (вершкове масло; продукція борошномельно-круп’яної промисловості (рис, пшоно, хлоп’я вівсяні, крупа ячнева, крупа гречана, крупа пшенична, крупа перлова, крупа манна); молоко; м’ясо (м'ясо свинне, м'ясо птиці (курей); м’ясопродукти (сардельки в/г, тушонка зі свинини, тушонка з куриці); сир; хліб; риба) для потреб закладів освіти району.

   Основними продуктами харчування їдальні забезпечують базові господарства та приватні підприємства ТОВ ЧРПК (вершкове масло, риба); ФОП Стеблина С.В. (крупи, молоко, м’ясопродукти, сир); ФОП Гончар В.І. (м’ясо); ФОП Ярош В.О. (хліб). Харчові продукти, що постачаються до закладів освіти району, мають обов’язкові супровідні документи, сертифікати якості. Здійснено забезпечення  закладів освіти відповідними продуктами на 75 %.  

   З метою здешевлення вартості харчування при допомозі базових господарств, батьків проведена заготівля плодоовочевої продукції. Частина заготовленої продукції вирощена на пришкільних навчально-дослідних ділянках та в шкільних садах. Всього заготовлено: картоплі – 15т, огірків – 2т, помідорів та соку томатного – 2,6т, компотів і варення – 2т, капусти – 2т, цибулі – 1,5т, моркви – 2т, столового буряка – 1,5т та багато іншої продукції.  Плодоовочева продукція заготовлена на 85% від потреби.

  Аналіз харчування школярів за 2018-2019 навчальний рік показав, що натуральні норми харчування виконані на 94,8 відсотків.

 Перспективне меню на осінньо-зимовий період погоджене з Держпродспоживслужбою району.

    Харчування більшості школярів одноразове, для учнів ГПД та підвізних дітей – дворазове, для першокласників, які навчаються на базі ЗДО та вихованців ЗДО – триразове.

   Забезпечені харчуванням за рахунок бюджетних коштів: учні 1-4 класів, учні групи продовженого дня та учні 5-11 класів окремих пільгових категорій.

Вартість харчування дітей дошкільного віку становить 22 грн, батьківська плата 30 % від встановленої вартості харчування на день.

     Розмір  плати за харчування дітей у закладах дошкільної освіти для батьків, у сім'ях яких виховується троє і більше дітей віком від 3 до 18 років -   50% від встановленої вартості батьківської плати за харчування на день.   

       Районним бюджетом на 2019 рік на харчування учнів виділено  3 113 060 грн (100% до потреби), дітей дошкільного віку – 1 106 160 грн.

     Учні 8 ЗЗСО (Васютинського, Веселохутірського ім. Володимира Лук’янця, Красенівського, Лихолітського, Степівського, Новожиттівського, Франківського НВК, Староковрайської ЗОШ І-ІІІ ступенів), діти дошкільного віку трьох ЗДО (Франківського НВК, Мирного ЗДО, Староковрайського ЗДО) харчуються безкоштовно за рахунок місцевих сільськогосподарських підприємств.

   Валентина Стилик звернула увагу керівника відділу освіти РДА на постійному контролі питання організації харчування в закладах дошкільної, загальної середньої освіти району, зокрема: здійснення державних закупівель, дотримання санітарного стану харчоблоків, дотримання чинного законодавства при проведенні тендерних процедур.

    За результатами наради перший заступник голови РДА дала відповідні доручення керівникам структурних підрозділів РДА та установ району, а їх виконання взяла під особистий контроль.

 

За інформацією відділу організаційної роботи, інформаційної діяльності  та звернень громадян апарату РДА

   


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь