A A A K K K
для людей з вадами зору
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

Тарас Висоцький на телеканалі ВІККА – про урядовий законопроект щодо обігу земель

Дата: 18.10.2019 10:40
Кількість переглядів: 438

Безымянный

Про урядовий законопроект щодо обігу земель сільськогосподарського призначення розповів в ефірі телеканалу ВІККА заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Висоцький. Він зауважив, що дискусія нині відбувається навколо чотирьох напрямків:

– Триває обговорення щодо того, хто може бути покупцем, скільки землі можна купити, як контролювати чи ні концентрацію та що робити з малими й середніми виробниками, їхньою підтримкою.

Що ми передбачаємо?

– покупцями можуть бути громадяни України – фізичні особи, також юридичні особи, зареєстровані згідно із чинним законодавством в Україні, держава та територіальні громади.

– ми говоримо, що має бути обмеження згідно з антимонопольним законодавством, тобто контролюватись кількість гектарів, яка може бути у власності. Існує потреба обмежити на рівні області й на рівні країни, аби була конкуренція та жодної монополії.

– ми хочемо запровадити систему моніторингу, щоб всі ці операції реєструвалися. Щоб власники земель, пайовики розуміли, яка вартість їхнього ресурсу. Щоб ми бачили, хто купує. І суспільство могло за цим слідкувати. Адже ми обмежуємо будь-яку можливість доступу фізичних осіб чи капіталу з країни агресора. Зокрема потрібно моніторити 30-кілометрову зону від кордону стосовно можливості купівлі українських земель.Безымянный

– й останнє – треба також передбачити можливість доступного фінансування. Для того, щоб ті фермери, які нині працюють, що сформували сильний аграрний сектор, могли, у випадку бажання пайовика продати ділянку (а опитування показують, що не більше 5-7% хочуть продати ділянки миттєво, і це правильна позиція, я також звертаюсь до всіх із тим, що не варто продавати, бо це безцінний ресурс, який буде лише дорожчати), врешті мали змогу одержати фінансову підтримку. Держава при цьому буде компенсувати облікову ставку НБУ (3-5 %). І це буде доступно. Вони зможуть стати господарями на землях, які орендували, просто купуючи їх.

Тарас Миколайович також зазначає, що нині через сайт Держгеокадастру кожна людина може побачити інформацію про земельні ділянки в країні, їхню вартість, статус. Планують, між тим, до 1 серпня наступного року максимально доповнити цю базу.

– Тобто через діджиталізацію ми хочемо залучити всіх українців до реалізації реформи, отримавши зворотній зв’язок із громадянами, аби вони допомогли в тому, де вірно, а де ні, йде цей процес. Стартує ринок із 1 жовтня 2020 року. Наразі проводимо масштабну інформаційну роботу, комунікуємо, організовуємо форуми. Ми хочемо спільно зробити поштовх до розвитку аграрного сектору, – наголосив заступник міністра.

Про це дивіться у відео:

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь