A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

Особливості нарахування єдиного внеску на суму зарплати осіб з інвалідністю – 6 актуальних прикладів

Дата: 16.10.2019 12:27
Кількість переглядів: 389

    У зв’язку із запитаннями платників єдиного внеску головне управління ДПС у Черкаській області звертає увагу на особливості нарахування єдиного внеску на заробітну плату найманих працівників - осіб з інвалідністю у 2018 – 2019 рр. та наводить приклади.

  Приклад 1. Роботодавець – юридична особа нарахувала за повний відпрацьований місяць – листопад 2018 року – працівнику – особі з інвалідністю заробітну плату у розмірі 3723 грн. (мінімальна). Відповідно до  ч. першої ст. 7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (Закон №2464) платники єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування – роботодавці нараховують єдиний внесок на суми нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, що включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі у натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці». Для підприємств, установ та організацій, інших юридичних осіб, в яких працюють особи з інвалідністю, ЄСВ встановлений у розмірі 8,41 відс. визначеної п. 1 ч. першої ст. 7 Закону №2464 бази нарахування внеску для працюючих осіб з інвалідністю . тринадцята ст. 8 Закону №2464).

Отже нарахований за листопад минулого року роботодавцем – підприємством, установою, організацією, ін. юридичною особою (крім підприємств, організацій, громадських організацій осіб з інвалідністю, для яких встановлено ставки ЄСВ у 5,3 відс. та 5,5 відс.) на заробітну плату найманого працівника – особи з інвалідністю внесок становить 313,10 грн. (3723 Х 8,41%).

 Приклад 2. Роботодавець – юридична особа нарахувала за повний відпрацьований місяць листопад 2018 року – працівнику – особі з інвалідністю заробітну плату 2650 грн. (меншу за мінімальну). Варто враховувати, якщо розмір заробітної плати працівника – особи з інвалідністю, який працював на підприємстві, в установі або організації, де застосовуються ставки 8,41 відс. не перевищувала розміру мінімальної заробітної плати, то нарахування внеску здійснюється роботодавцем на суму фактично нарахованої заробітної плати. Отже нарахований за листопад минулого року роботодавцем – підприємством, установою, організацією, ін. юридичною особою (крім підприємств, організацій, громадських організацій осіб з інвалідністю, для яких встановлено ставки ЄСВ у 5,3 відс. та 5,5 відс.) на фактичну заробітну плату найманого працівника – особи з інвалідністю внесок становить 222,87 грн. (2650 Х 8,41%).

  Приклад 3. Роботодавець – фізична особа – підприємець нарахувала за повний відпрацьований місяць – листопад 2018 року – працівнику – особі з інвалідністю заробітну плату у розмірі 3723 грн. (мінімальна). Згідно з ч. тринадцятою ст. 8 Закону №2464 ставка у 8,41 відс. діяла у 2018 році виключно для підприємств, установ і організацій, де працюють особи з інвалідністю. ФОП нараховували торік ЄСВ за ставкою 22 відс. Отже нарахований за листопад минулого року роботодавцем – ФОП на заробітну плату найманого працівника – особи з інвалідністю внесок становить 819,06 грн. (3723 Х 22%).

   Приклад 4. Роботодавець – фізична особа – підприємець нарахувала за повний відпрацьований місяць листопад 2018 року – працівнику – особі з інвалідністю заробітну плату у розмірі 2650 грн. (меншу за мінімальну). Оскільки ставка у 8,41 відс. та особливості нарахування єдиного внеску діяли у 2018 році виключно для підприємств, установ і організацій, де працюють особи з інвалідністю, ФОП нараховували торік ЄСВ на доходи працівників – осіб з інвалідністю за ставкою 22 відс. до бази нарахування єдиного внеску. Отже нарахований за листопад минулого року роботодавцем – ФОП на фактичну заробітну плату найманого працівника – особи з інвалідністю внесок становить 819,06 грн.

   Приклад 5. Роботодавець – юридична особа або ФОП нарахував за повний відпрацьований місяць – березень 2019 року – працівнику – особі з інвалідністю заробітну плату у розмірі 4173 грн. (мінімальна). Законом України від 23 листопада 2018 року №2628-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів» скасовано обмеження щодо нарахування ЄСВ  для фізичних осіб – підприємців, у тому числі тих, які обрали спрощену систему оподаткування, у яких працюють особи з інвалідністю. Отже нарахований за березень поточного року роботодавцем – підприємством, установою, організацією, ін. юридичною особою (крім підприємств, організацій, громадських організацій осіб з інвалідністю, для яких встановлено ставки ЄСВ у 5,3 відс. та 5,5 відс.) та ФОП на заробітну плату найманого працівника – особи з інвалідністю внесок становить 350,95 грн. (4173 Х 8,41%).

Втім при нарахуванні єдиного внеску до доходів найманих працівників у осіб, які провадять незалежну професійну дільність, застосовується ставка 22 відс. – законодавчі зміни стосувалися виключно ФОП.

    Приклад 6. Роботодавець – юридична особа або ФОП нарахував за повний відпрацьований місяць – березень 2019 року – працівнику – особі з інвалідністю заробітну плату 3860 грн. (меншу за мінімальну). Варто враховувати, якщо розмір заробітної плати працівника – особи з інвалідністю, який працював на підприємстві, в установі або організації, у ФОП, де застосовуються ставки 8,41 відс. не перевищувала розміру мінімальної заробітної плати, то нарахування внеску здійснюється роботодавцем на суму фактично нарахованої заробітної плати.

Отже нарахований за березень поточного року роботодавцем – підприємством, установою, організацією, ін. юридичною особою або ФОП на фактичну заробітну плату найманого працівника – особи з інвалідністю внесок становить 324,63 грн. (3860 Х 8,41%).

  Наголошуємо, що вказана норма для ФОП у яких працюють особи з інвалідністю, діє починаючи з 1 січня 2019 року.

 Звертаємо увагу, що нарахування роботодавцем єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у розмірі 8,41 відс. на заробітну плату працюючим інвалідам проводиться від моменту встановлення відповідним працівникам групи інвалідності, але не раніше одержання роботодавцем від працівника відповідного документу – завіреної копії довідки з акту огляду в медико-соціальній експертній комісії про встановлення групи інвалідності.

При нарахуванні єдиного внеску до доходів найманих працівників у осіб, які провадять незалежну професійну дільність, застосовується ставка 22 відс. – законодавчі зміни стосувалися виключно ФОП.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь