A A A K K K
для людей з вадами зору
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

Відбулася семінар-нарада щодо підвищення орендної плати за використання земель

Дата: 07.10.2019 13:01
Кількість переглядів: 652

Фото без опису

3 жовтня в малому залі райдержадміністрації під головуванням першого заступника РДА Валентини Стилик відбулася семінар-нарада щодо підвищення орендної плати за використання земель державної власності, земельних паїв та обговорення законопроекту № 2178 « Про внесення змін до діючих законних актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення».

 

У ній взяли участь почесний голова асоціації «Незалежне об’єднання сільськогосподарських підприємств Чорнобаївського району» Петро Душейко, голова асоціації сільськогосподарських товаровиробників, депутат обласної ради   Сергій Лихошерст, застовник СТОВ «Агроко» Ігор Потапенко,  начальник Золотоніського управління ГУ ДПС у Черкаській області Павло Ільченко, начальник Чорнобаївського відділення поліції Золотоніського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Черкаській області Віталій Іванько. Також були запрошені сільські (селищний) голови, голова ОТГ,  керівники сільгосппідприємств, голови фермерських господарств, начальники відділів апарату, самостійних структурних підрозділів райдержадміністрації, керівники територіальних підрозділів  міністерств і відомств у районі тощо.

Фото без опису

Як зазначила на початку наради начальник управління агропромислового розвитку РДА Алла Бука, на території Чорнобаївського району обліковується 93,5 тис. га ріллі. Найбільше її знаходиться  в обробітку підприємств основного кола – 75,8%,  в особистих селянських господарствах –  8,7% ,  одноосібників – 7,7%,  фермерських господарствах-6,6 %, інших користувачів - 1,2%. У сільськогосподарській галузі функціонує 107 суб’єктів господарювання.  В їх обробітку знаходиться близько 10,5 тис. га ріллі державної власності та  60,5 тис. га земельних паїв без ОТГ, враховуючи ОТГ - 67 тис. га.

  • Попередні роки орендна плата за державні землі  зростала. Основним фактором її  збільшення  був ріст відсотка  орендної плати. Але було проведено нормативно-грошову оцінку землі і 2019 році вартість землі зменшилась. Через це – відповідно – зменшилися і надходження до бюджетів. Негативно на них впливає і те, що є підприємства, які  сплачують низькі відсотки орендної плати (при цьому з ними укладено довготермінові договори, тоді як на даний час ті господарства, де термін дії закінчився, укладають їх під 8-12%). Найнижча орендна плата за ріллю сьогодні у приватному історико-етнографічному музеї «Козацькі землі України» (1-1,2%) та ТОВ «Силікат-1» (3%). На тривалий термін (15-49 років)  під 4-4,5% укладено договори на оренду земель державної власності підприємствами в Богодухівській, Вереміївській, Веселохутірській, Великобурімській, Жовнинській, Крутьківській, Кліщинській, Лящівській, Новоукраїнській, Першотравневій, Придніпровській, Тимченківській  сільських  та Чорнобаївській селищній радах. Внести зміни до існуючих договорів можна лише за взаємною згодою, якої на даний час немає, - зазначила Алла Василівна.

Що стосується змін в земельному законодавстві, які вступили в дію з 1 січня 2019 року, то вони дають можливість органам місцевого самоврядування  поповнювати доходну частину своїх бюджетів в частині розпорядження:

 

  • лісосмугами, яких не передано в користування 364 га (Веселохутірська, Жовнинська, Привітненська, Лукашівська, Москаленківська, Новожиттівська, Першотравнева, Франківська, Хрестителівська, Вереміївська, Мохнацька сільські ради);
  • господарськими дворами - близько 100 га (найбільше  Новожиттівська, Веселохутірська ,Хрестителівська сільські ради);
  • проектними та існуючими польовими шляхами 63 га (Вереміївська, Жовнинська, Мохнацька, Першотравнева, Староковрайська, Тимченківська, Франківська, Веселохутірська сільські ради та Чорнобаївська селищна рада (ТОВ «Силікат-1»).  

Джерелом наповнення районного бюджету також є сплата податку на доходи фізичних осіб одноосібниками. За 2018 рік задекларовано доходів 382  одноосібниками, що складає 17 відсотків  від наявних в районі.          Райдержадміністрація проводить роз’яснювальну роботу з виїздами в сільські ради, проте хотілося б активнішої позиції фіскальних органів.

  • Крім цього, у рай   оні налічується 23,6 тис. власників земельних паїв, які їх здають в оренду. Площа орендованих паїв складає 67 тис. га (без Іркліївської ОТГ - 60,5  тис. га). Варто зазначити, що порівняно з обласними показниками,  за сумарною площею орендованих паїв район посідає друге місце. Протягом останніх років за умови незмінної нормативно-грошової оцінки відсоток орендної плати піднявся з 6 до 8,3 %. В рейтинговій таблиці - це  третій показник знизу по області. Середній відсоток орендної плати по області - 9,6 %. Якщо ж аналізувати показник виплати орендної плати за 1 га в грошовому виразі, то на даний час у районі за 1 га сплачується 3526  грн, по області -  3638 грн. Серед двадцяти районів це восьмий знизу показник, - розповіла Алла Бука.  

Нарахована орендна плата за паї складає 236 млн. грн, що на 2 млн. грн більше порівняно з минулим роком. Щодо ситуації з орендною платою в районі, то в 2019 році вона кардинально  не змінилася, хоча  вартість землі і зменшилася. Практично всі господарства залишили орендну плату на минулорічному рівні, в окремих випадках – її навіть підвищили. Аналіз свідчить, що минулорічна орендна плата 7 % - це в 2019 році, як правило, - 9 % від нової оцінки землі. Наразі, тривають розрахунки з власниками земельних паїв, рівень розрахунків станом на 1 жовтня складає 51 %, виплачено 118,5 млн. грн орендної плати. Але в зв’язку з тим, що поставлено завдання підвищити відсоток орендної плати до 12%, Алла Василівна звернулася з проханням повідомити про загальну вартість орендованих паїв за новою оцінкою, та перспективи підняття орендної плати.

  • Сьогодні ми звертаємося до сільгоспвиробників із проханням проводити роботу по переукладенню договорів оренди земельних паїв та земель державної власності під 12%. Так як рекомендують нам і прем’єр-міністр, і голова ОДА. Що ж стосується органів місцевого самоврядування, то слід приділити більшу увагу декларуванню своїх доходів одноосібниками в органах податкової служби. Адже це теж є одним, хоч і невеликим, але джерелом наповнення місцевих бюджетів. Також щоб Ви проводили роз’яснення щодо вчасної сплати земельного податку у 2019 році, - зазначила Валентина Борисівна.

Наступним питанням, тісно пов’язаним із питанням орендної плати за землі, є питання втрат сільських бюджетів від проведеної нормативно-грошової оцінки земель.

  • Однією із значних проблем на сьогодні у нас у районі є те, що коли сільськими радами приймалися бюджети на 2019 рік, була одна нормативно-грошова оцінка земель. Але вже на початку року вона змінилася – у менший бік, через що і дохідна частина бюджетів – як сільських, так і районного – зменшилася, - зазначила Валентина Стилик.

Детальніше на цьому питанні зупинився начальник фінансового управління  районної державної адміністрації Олександр Таранушенко. Так, за його словами, основними джерелами наповнення сільських бюджетів є плата за землю і єдиний податок, що сплачується сільськогосподарськими виробниками. У деяких сільських радах ці два податки забезпечують 90% усіх надходжень. У середньому по району – 80%. Але вони напряму залежать від вартості землі.

  • Так як у січні місяці Держгеокадастром України була проведена нова нормативно-грошова оцінка земель сільськогосподарського призначення, відповідно до якої вартість земель зменшилася від 20 до 30%, це негативно позначилося на наповнюваності бюджетів. Тільки цього року через це місцеві бюджети буквально за серпень недоотримали 4,5 млн грн. Загалом же до 2020 року втрати будуть у межах 10 млн грн. А це – відповідно, вплине на фінансування усіх сфер життєдіяльності: освіти, медицини, культури, соціальної сфери, – зазначив Олександр Володимирович.

Тож, єдиним шляхом, аби уникнути цього, є підвищення орендної плати за землю до 12%.  На чому наголосив не тільки Олександр Таранушенко, а й начальник Золотоніського управління ГУ ДПС у Черкаській області Павло Ільченко.

 

Найбільше ж питань викликало обговорення законопроекту № 2178 «Про внесення змін до діючих законних актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення». Основні пункти цього законопроекту озвучив керівник відділу у Чорнобаївському районі Головного управління Держгеокадастру Юрій Петренко. До обговорення долучилися Петро Душейко, Сергій Лихошерст, Ігор Потапенко, сільські голови.

Фото без опису

Так, зокрема, Петро Душейко звернув увагу присутніх на те, що нині більшість земельних паїв у районі перебуває в довгостроковій оренді (деякі договори укладені до 2061 року), а зміна власника земельної ділянки не припиняє дії договору, що може ускладнити продаж таких паїв. Також було обговорено питання формування ціни земельної ділянки, процедуру договору купівлі-продажу та дарування земельної ділянки, сплати податків у разі продажу, розміру орендної плати за землю, коли буде ринок землі та багато інших питань.

Фото без опису

 

Користуючись нагодою, Алла Василівна також звернулася до сільських (селищної) рад, сільгосппідприємств і по питанню боротьби  з амброзією полинолистою. Зокрема, при формуванні бюджетів  на 2020 рік передбачати кошти на реалізацію відповідних заходів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь