A A A K K K
для людей з вадами зору
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

Що таке патронатна сім`я і як стати патронатним виховатилем?

Дата: 03.10.2019 16:40
Кількість переглядів: 712

Фото без опису

Чорнобаївський районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, з метою створення найкращих умов для зростання дитини та подолання складних життєвих обставин запрошує до співпраці усі небайдужі родини, які готові поділитися сімейним теплом з дітьми, що мають ризик залишитися без батьківського піклування та потребують тимчасової підтримки.

 

В Україні впроваджена нова форма сімейного виховання в якій передбачено надання комплексу послуг з тимчасового(від 3-х до 6-ти місяців)  догляду та виховання дітей в сім’ї патронатного вихователя на період подолання її батьками складних життєвих обставин.

 

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 16 березня 2017 р. 148 «Деякі питання здійснення патронату над дитиною» регулюється Порядок створення та діяльності сім’ї патронатного вихователя, влаштування, перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя, в якій затверджено Типовий договір про патронат над дитиною та висвітлюється Порядок оплати послуг патронатного вихователя та виплати соціальної допомоги на утримання дитини в сім’ї патронатного вихователя.

Фото без опису

Патронат над дитиною - це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя. До таких сімей можуть бути влаштовані діти, які потрапили в складні життєві обставини, а саме:

 

– новонароджені діти, залишені в пологовому будинку, іншому закладі охорони здоров`я, або яких відмовилися забрати батьки чи інші родичі;

– підкинуті, знайдені, безпритульні діти;

– діти з сімей, в яких існує загроза їхньому життю та здоров’ю;

– діти, які зазнали насильства, жорстокого поводження;

– діти, батьки або особи, які їх заміняють, померли, безвісно відсутні;

– інші діти, які за різних обставин певний час не можуть перебувати у власній сім‘ї або їхні батьки чи особи, які їх заміняють, не можуть піклуватись про них.

 

Одночасно декілька дітей влаштовуються під патронат в одну сім’ю виключно в одному випадку: діти (не залежно від їх кількості) є братами-сестрами або до влаштування під патронат проживали в одній родині. Оптимальний термін перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя визначається відповідно до індивідуальних потреб дитини, виявлених обставин та їх впливу на стан дитини та не повинен перевищувати 3 місяців. В особливих випадках за рішенням органу опіки та піклування термін перебування під патронатом може бути подовжений, однак загалом не повинен бути більшим за 6 місяців. За цей час фахівці із соціальної роботи працюватимуть з батьками дитини для подолання труднощів, через які її було вилучено. У разі неможливості відновити здатність батьків виховувати дитину, їй підшукають іншу форму сімейного виховання.

Фото без опису

Якщо у вас або у ваших знайомих є можливість подарувати частинку сімейного тепла дітям, які цього потребують, просимо звернутися за адресою вул. Центральна, 152, каб.122 тел. 2-39-74 для отримання детальної інформації.

 

Чорнобаївський районний центр

соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь