A A A K K K
для людей з вадами зору
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

В області продовжують втілювати заходи програми з протидії поширенню амброзії

Дата: 02.10.2019 11:03
Кількість переглядів: 362

Фото без опису

Більше тисячі гектарів амброзії полинолистої знищили механічним та хімічним способами станом на вересень 2019 року. Втім, у зв’язку із несвоєчасністю виявлення і локалізації «вогнищ» амброзії, площі поширення цього бур’яну поступово збільшуються. Про комплекс заходів, які вживають у межах обласної програми з протидії поширенню цього карантинного бур’яну на Черкащині, у ході координаційної наради доповів директор Департаменту агропромислового розвитку ОДА Ігор Колодка.

– Аграрії Черкащини щороку підтверджують статус аграрної області своїми досягненнями, – констатує посадовець. – На сьогодні Черкащина посідає перше місце в Україні за урожайністю зернових та зернобобових культур. Прикро те, що розповсюдження карантинного бур’яну амброзії знижує показники урожайності та завдає економічних втрат господарствам області. Саме з цих причин була розроблена та затверджена рішенням сесії обласної ради обласна Програма боротьби з амброзією полинолистою на 2017-2021 роки. Документ передбачає комплекс заходів спрямованих на локалізацію та ліквідацію вогнищ небезпечного карантинного бур’яну. Загалом Програму боротьби з амброзією прийняли в сімнадцяти районах області. Фінансування заходів передбачено за рахунок коштів державного та  місцевих бюджетів, сільськогосподарськими товаровиробниками та з інших джерел не заборонених чинним законодавством.

За його словами, несвоєчасність вжиття заходів з локалізації вогнищ амброзії полинолистої приводить до поступового розширення площ цього бур’яну. Станом на початок 2017 року поширення амброзії полинолистої у Черкаській області становило 3315,19 га, а на початок нинішнього року карантинний режим наклали на площі 3349,7 га.

Фото без опису

– У зв’язку з виявленням нових вогнищ амброзії полинолистої площа зараження збільшилась на 10 га, – відзначив Ігор Колодка. – Зокрема в Маньківському районі – 2 га, Тальнівському районі – 8 га. Розпорядженнями райдержадміністрацій тут був запроваджений карантинний режим. З бюджетів ОТГ та сільських, селищних рад на заходи з протидії поширенню бур’яну виділили 827 тис. грн, сільгосптоваровиробники спрямували 643 тис. гр., а з інших джерел фінансування надійшло 67,8 тис. грн. Зі свого боку ми ініціювали та вже проводимо міжрайонні інформаційно-роз’яснювальні наради із залученням представників сільгосптоваровиробників, фермерських господарств, кооперативів, голів ОТГ, сільських селищних рад. Такі зустрічі відбулися в Умані та Звенигородці. Наступна – у Черкасах.

У свою чергу Головне управління Держпродспоживслужби в Черкаській області провело 59 планових перевірок щодо дотримання суб’єктами господарювання вимог чинного законодавства у сфері карантину рослин. Виявлено 12 порушень та накладено штраф за ст. 105 КУпАП в розмірі 1190 грн. (від 17 грн  до 120 грн).

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь