A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

27 вересня на Пагорбі Слави в Чорнобаї відбулися заходи присвячені 76-ій річниці визволення Чорнобаївщини від фашистських загарбників

Дата: 27.09.2019 12:05
Кількість переглядів: 542

Віддати шану визволителям краю, ветеранам Другої світової війни, прийшли перший заступник голови районної державної адміністрації Валентина Стилик, керівник секретаріату районної ради Лариса Дражнікова, керівник апарату райдержадміністрації Оксана Брагінець, селищний голова Алла Мірошниченко, трудові колективи установ, організацій району та небайдужі жителі.

 

Хвилиною мовчання присутні  віддали шану пам’яті загиблих у боротьбі з фашистськими окупантами та поклали квіти до Обеліска Слави полеглих у роки Другої світової війни.

На фронтах Другої світової війни проти фашистських загарбників боролися понад 16 тисяч уродженців Чорнобаївщини, з них - 140 жінок. Не повернулось з фронтів 12 тисяч жителів району.

 

За мужність і відвагу 4132 жителі Чорнобаївського району нагороджені орденами і медалями СРСР. 8 Героїв Радянського Союзу, 2 повних кавалери орденів Слави дала Чорнобаївщина.

 

У боях за визволення району загинуло близько 2 тисяч воїнів, які знайшли свій спочинок у 57-ми братських могилах.

 

На теренах Чорнобаївщини діяли партизанські загони під командуванням М.Т. Славського, Д.С. Комашка, а з літа 1943 р. - партизанський загін ім. Щорса, командиром якого був М.Р. Соболєв-Кузьмін.

 

2 роки окупаційного режиму на Чорнобаївщині були тяжким випробуванням для місцевих жителів. 12750 мешканців 4 районів знайшли свою смерть в Золотоніському концтаборі. На каторжні роботи до Німеччини з Чорнобаївського району було вивезено 6009 осіб. Закатовано на місці, розстріляно і спалено 500 осіб.

 

У вересні 1943 року прийшло жадане визволення: 23 вересня було визволене  селище Чорнобай, 21–27 вересня – весь Чорнобаївський район.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь