A A A K K K
для людей з вадами зору
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

На щотижневій нараді в Чорнобаїській РДА обговорили розвиток музейної справи в районі

Дата: 17.09.2019 08:50
Кількість переглядів: 451

Фото без опису

  16 вересня на щотижневій   нараді  у першого заступника голови  РДА Валентини Стилик було детально розглянуто питання розвитку музейної справи в районі

  Начальник відділу культури і туризму РДА Світлана Шаповал повідомила, що  в Чорнобаївському районі зареєстровано сім музейних закладів: Чорнобаївський районний краєзнавчий музей; Богодухівський народний історико-краєзнавчий музей; Великобурімський історико-краєзнавчий музей; Кліщинський літературно – меморіальний музей ім. М.П. Старицького; Красенівський музей історії села ім. І.М. Піддубного; Крутьківський народний музей ім. Бориса Кіппи; Васютинський історико-краєзнавчий музей.

    Сільські музеї утримуються коштом  сільських рад. Працюють на повну ставку музейний працівник у Красенівському музеї історії села ім. І.М. Піддубного,  на 0,25 ставки сумісником у Крутьківському народному музеї ім. Бориса Кіппи. Наразі вільні місця  музейних працівників у Богодухівському, Великобурімському, Кліщинському, Васютинському.

    Чорнобаївський районний краєзнавчий музей утримується за кошти районного бюджету. В музеї працює директор та молодший науковий співробітник. Наразі проходить оновлення експозиції музею та 28 жовтня  планується його відкриття.

  • Необхідно  в найкоротші терміни облаштувати оновлені експозиції районного краєзнавчого музею та як найшвидше відродити його роботу для відвідувачів, адже  що може бути в сільській місцевості цікавішим, крім музеїв, де можна дізнатися про особливості традицій і культури, про те, що  відбувалося протягом століть на території нашого краю,  – звернула увагу перший заступник голови РДА, - про майбутнє таких  музеїв в районі потрібно думати вже зараз,  щоб не втратити ті надбання музейних експонатів, які зберігались попередніми поколіннями. Було б добре, щоб наші музеї та музейні працівники були якомога більш відкритими й адаптованими для роботи з відвідувачами, планували проведення цікавих екскурсій не тільки для учнівської молоді, а й для туристичної аудиторії.  

   Також було дано доручення рекомендувати селищній  та сільським радам при  формуванні бюджетів на 2020 рік передбачати кошти  на оновлення експозицій в сільських музеях та на їх утримання.

Фото без опису

    Під час наради було розглянуто  ще одне актуальне питання – це працевлаштування й подальше навчання  випускників 9-х та 11- х  класів 2019 року випуску.

    Як доповів головний спеціаліст відділу освіти РДА Микола Командіренко, із 302 випускників 9-х класів 2019 року 302 здобувачі освіти охоплені навчанням для здобуття повної загальної середньої освіти, що становить 100 %. В 10-х класах навчаються 230 випускників, в ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації – 35, в ПТНЗ – 37.

    Із 168  випускників 11-х класів 2019 року навчаються 158, що становить 94% Продовжують навчання в ВНЗ ІІІ-ІV рівнів акредитації 119, в ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації – 17, в ПТНЗ – 21, працюють 6 випускників, 2 планують   навчатись  на курсах для подальшого працевлаштування, 2–  не працюють за станом здоров'я. 

   Під час наради  Валентина Стилик наголосила на продовженні  здійснення моніторингу та подальшому коригуванні професійних намірів випускників загальноосвітніх шкіл відповідно до потреб і вимог ринку праці.

    Далі, в порядку контролю було розглянуто виконання заходів щодо забезпечення доступності маломобільних верств населення до об’єктів соціальної інфраструктури, про що прозвітував начальник управління з питань праці і соціального захисту населення РДА Олександр Юрковський.

     Як зазначив доповідач, на даний час в районі проживає 3794 осіб з  інвалідністю різних категорій, у тому числі 3295 осіб з інвалідністю загального захворювання, 191 особа з інвалідністю внаслідок  війни, 160  дітей з інвалідністю віком до 18 років, 148 осіб з інвалідністю на візках.

     Особи з інвалідністю різних категорій забезпечуються технічними та іншими засобами реабілітації згідно постанови Кабінету Міністрів України від 5 квітня 2012 р. № 321 “Порядок забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення, виплати грошової компенсації вартості за самостійно придбані технічні засоби реабілітації, переліків таких засобів зі змінами. Станом на 10 вересня виділено кошти  1162566,00 грн. З початку 2019 року укладено 59 договорів. Кріслами колісними забезпечено 20 осіб на суму 270679,00 грн, протезно- ортопедичними виробами забезпечено 14 осіб – 648518,32 грн, ортопедичним взуттям забезпечено 32 особи – 145263,03 грн, засобами реабілітації забезпечено 10 осіб – 31533,00 грн, протезами молочної залози забезпечено 15 осіб – 44548,00 грн, двом особам виплачено компенсацію за самостійно придбаний мобільний телефон в сумі 4751,90 грн.

    Наразі проводиться робота з аптечними закладами щодо встановлення кнопки виклику на приміщеннях, де вони розташовані. На сьогодні аптека «Фармацевтична фірма» Ваше здоров’я» має кнопку виклику, також кнопки виклику встановлені на приміщеннях Центральної районної аптеки № 35 та села Іркліїв, до приміщень аптек в Богодухівці, Великій Бурімці, Лящівці та Вереміївці забезпечено безперешкодний доступ.

   За результатами наради, було надано доручення щодо підвищення результативності роботи структурних підрозділів РДА та розглянуто низку організаційних питань, які стосуються роботи соціальних закладів, підготовки їх до опалювального сезону, а також про стан правоохоронної роботи  в районі.

 

За інформацією відділу організаційної роботи,

інформаційної діяльності та звернень громадян апарату РДА

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь