A A A K K K
для людей з вадами зору
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

Про зниження рівня захворюваності і смертності від ВІЛ-інфекції/СНІДу, надання якісних і доступних послуг з профілактики та діагностики ВІЛ-інфекції

Дата: 09.09.2019 16:25
Кількість переглядів: 424

Фото без опису

Сьогодні на щотижневій нараді у першого заступника голови РДА Валентини Стилик розглядали  питання про зниження рівня захворюваності і смертності від ВІЛ-інфекції/СНІДу, надання якісних і доступних послуг з профілактики та діагностики ВІЛ-інфекції. З доповіддю щодо підсумків роботи в цьому напрямку виступив в.о. директора КНП«Чорнобаївська багатопрофільна лікарня» Чорнобаївської районної ради Сергій Чуба.

 

Він зазначив, що станом на 1вересня  в районі на «Д» обліку перебуває 65осіб з діагнозом ВІЛ-інфекція, з них 16 осіб зі СНІДом. Антиретровірусну терапію на базі кабінету «Довіра» отримує 60 осіб. За рахунок державного бюджету APT її отримує 46 осіб, Глобального фонду X раунд - 9 осіб, PEPFAR - 5 осіб. 

 

Для вагітних та членів їх сімей проводяться заняття з профілактики ВІЛ-і нфекції. При виявленні ВІЛ-інфікованих вагітних, проводиться APT згідно протоколу № 1674/205. Народжені діти від ВІЛ-інфікованих матерів теж отримують профілактичне лікування, 28 днів з першого дня. Здійснюється закупівля молочних сумішей для штучного вигодовування немовлят у пологовому відділенні та після пологів.

 

Посилено контроль за виконанням заходів, направлених на попередження передачі ВІЛ інфекції від матері до дитини.

 

Кабінет «Довіра» та маніпуляційний кабінет 100% оснащений необхідною апаратурою. Прийом ВІЛ-інфікованих пацієнтів ведеться безпосередньо в кабінеті «Довіра». Вчасно проводиться видача антиретровірусних препаратів та лабораторний моніторинг ефективності лікування таких пацієнтів (вірусне навантаження, С04 лімфоцити, опортуністичні інфекції). Активно використовується в роботі медична інформаційна система МІС-В1Л.

 

 

Також під час наради було розглянуто питання організації харчування дітей  в дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах району в 2019-2020 навчальному році. Як повідомила начальник відділу освіти РДА Раїса Піддубна, в ЗЗСО району самостійно функціонують  29 їдалень, які, в основному, забезпечені холодильно-технологічним обладнанням, холодною та гарячою протічною водою, каналізацією, миючими та дезінфікуючими засобами, кухонним та столовим посудом, 26 (9,7 %) – овочесховищами, 25 (86,2 %) – примусовою витяжною вентиляцією. Всі їдальні укомплектовані кадрами кухонних працівників, які вчасно пройшли медогляди.

 

Доповідач також  звернула увагу присутніх на те, що  для належного  функціонування закладів освіти було  проведено косметичні та поточні ремонти їдалень та харчоблоків, придбане нове холодильно-технологічне обладнання.  Для прикладу:  в Староковрайську ЗОШ І-ІІІ ступенів придбано морозильну камеру, у  Васютинський НВК та Великобурімський  ЗДО «Лісова казка» - по холодильнику, кухонний та столовий посуд закуплено для Тимченківського НВК, Васютинського НВК, Малобурімської ЗОШ І-ІІІ ступенів та Великобурімського  ЗДО «Лісова казка», м'ясорубки  - в їдальні Васютинського НВК та Староковрайської ЗОШ І-ІІІ ступенів.  Придбані меблі в їдальню Великобурімського  ЗДО «Лісова казка» та електроплити на харчоблок Бакаївського НВК.

 

Крім того, проведені тендерні процедури закупівлі продуктів харчування для потреб закладів освіти району. Основними продуктами харчування їдальні забезпечують базові господарства та приватні підприємства ТОВ ЧРПК; ФОП Стеблина С.В. ; ФОП Гончар В.І.; ФОП Ярош В.О. .

 

З метою здешевлення вартості харчування при допомозі базових господарств та батьків була  проведена заготівля плодоовочевої продукції. Частина заготовленої продукції вирощена на пришкільних навчально-дослідних ділянках та в шкільних садах.

 

Під час наради начальник освіти РДА розповіла про харчування дітей в пришкільних літніх оздоровчих таборах,  зазначивши, що на відпочинкову кампанію було виділено 482 408  грн із районного бюджету на харчування учнів 1- 4 класів та 279 500 грн – на оздоровлення 43 дітей сиріт та позбавлених батьківського піклування.

 

В процесі навчального року 2019-2020 харчування більшості школярів буде одноразове, для учнів ГПД та підвізних дітей – дворазове, для першокласників, які навчаються на базі ЗДО та для вихованців ЗДО – триразове.

 

За рахунок бюджетних коштів будуть забезпечені харчуванням: учні 1-4 класів; учні групи продовженого дня та учнів 5-11 класів окремих пільгових категорій.

 

Вартість харчування дітей дошкільного віку становить 22 грн, батьківська плата 30 % від встановленої вартості харчування на день.

 

Розмір  плати за харчування дітей у закладах дошкільної освіти для батьків, у сім'ях яких виховується троє і більше дітей віком від 3 до 18 років -   50% від встановленої вартості батьківської плати за харчування на день.    

 

Нагадаємо, що районним бюджетом на 2019 рік на харчування учнів виділено  3 113 060 грн (100% до потреби), дітей дошкільного віку – 1 106 160 грн.

 

Учні 8 ЗЗСО (Васютинського, Веселохутірського ім. Володимира Лук’янця, Красенівського, Лихолітського, Степівського, Новожиттівського, Франківського НВК, Староковрайської ЗОШ І-ІІІ ступенів), діти дошкільного віку 3 ДНЗ (Франківського НВК, Мирного, Староковрайського ДНЗ) харчуються безкоштовно за рахунок місцевих сільськогосподарських підприємств.

Також в порядку контролю було розглянуто виконання заходів щодо попередження захворюваності на туберкульоз в районі та деякі актуальні питання стосовно  функціонування закладів соціальної сфери.

 

Підводячи підсумки наради  Валентина Стилик зазначила, що  якісна, всебічна та своєчасна медична допомога населенню нашого району – завжди була і буде пріоритетом  в роботі райдержадміністрації.

 

Також Валентина Борисівна акцентувала увагу присутніх на покращенні надання   медичних послуг із  ефективним застосуванням  оновленої медичної техніки та апаратури  та наголосила на доцільності винесення цього питання на засідання сесії районної ради для більш детального його  вивчення. Також було наголошено на необхідності  подальшого проведення широкої роз’яснювальної роботи серед населення району, з метою  формування громадської думки щодо державної політики у сфері протидії поширенню ВІЛ-інфекції/СНІДу та туберкульозу.

 

По завершенню наради було надано ряд рекомендацій та доручень керівникам структурних підрозділів та організацій району відповідно  їх повноважень.

 

За інформацією відділу організаційної роботи,

інформаційної політики та звернень громадян апарату РДА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь