A A A K K K
для людей з вадами зору
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

Децентралізація передбачає напрацювання й ухвалення рішень на місцях, – Тарас Висоцький на Лисянщині

Дата: 22.08.2019 13:57
Кількість переглядів: 559

Фото без опису

Проблемні питання у сфері освітньої галузі Лисянщини, зокрема дефіциту коштів на оплату праці тамтешнім викладачам, вирішували на районному засіданні. Сюди прибув перший заступник голови ОДА Тарас Висоцький, де спільно з районним керівництвом, головами територіальних громад, депутатами шукали шляхи вирішення проблеми.

Зауважимо, в районі існує ризик недофінансування близько 5 млн грн для функціонування п’яти шкіл, що перебувають в межах Лисянської ОТГ. Повноваження ж щодо їхнього управління наразі делеговані районній державній адміністрації. Мова про пів тисячі працівників освіти.

За словами першого заступника, врегулювання цієї ситуації залежить від ефективності ухвалених на місці рішень.

Фото без опису

Фото без опису

– Під час чергової сесії районної ради депутати мають розглянути й, сподіваємося, ухвалити рішення про додаткове фінансування трьох шкіл, що перебувають в межах району, але є філіями опорної школи, що розміщена на території Лисянської ОТГ, – зауважує Тарас Висоцький. – Водночас необхідно внести на обговорення питання оптимізації мережі шкіл. Бо, об’єктивно, місцевих коштів не достатньо, щоб утримувати всю мережу. Лисянська ж ОТГ має ухвалити рішення про прийом у комунальну власність п’яти шкіл, що на території громади. Це, звісно, складні, але необхідні рішення, що дадуть змогу забезпечити в подальшому фінансування й діяльність навчальних закладів.

Як зауважив Тарас Миколайович, формула для всіх однакова. І, якщо з пів сотні громад лише одна чи дві не можуть вирішити однакове для всіх завдання, то це свідчить лише про неефективність управлінських рішень: «Адже децентралізація якраз передбачає їхнє ухвалення на місцях. Це уміння кооперації, спілкування й напрацювання. Без рішень борги лише накопичуватимуться».

Фото без опису

Фото без опису

За словами ж керівниці обласного Департаменту фінансів Наталії Кравченко, цьогоріч перевиконання місцевого бюджету на Лисянщині сягає близько 3 млн грн. А відтак – дасть змогу дофінансувати  вище зазначені три заклади.

У ході наради в РДА розглянули й питання медичної галузі. Йшлося, зокрема, про фінансування трьох десятків ФАПів у районі, забезпечення автомобілями швидкої допомоги, функціонування центральної районної лікарні та ін. Порушили й питання ремонту доріг на Лисянщині.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь