A A A K K K
для людей з вадами зору
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

У Красенівці вшанували пам'ять найвизначнішого українського богатиря Івана Піддубного

Дата: 20.08.2019 09:49
Кількість переглядів: 1025

Фото без опису

Тисячі людей зібралися 17 серпня у Красенівці Чорнобаївського району, аби вшанувати пам'ять непереможного та всесильного, нескореного та легендарного, неперевершеного та славетного українського богатиря,  великого земляка Чорнобаївського козацького роду Івана Максимовича Підддубного. Уже вкотре там пройшло Всеукраїнське свято богатирської сили на призи його пам’яті.  

Фото без опису

Свято зібрало багато почесних гостей. Серед них – голова Черкаської ОДА Ігор Шевченко, новобраний народний депутат України Олег Арсенюк, голова Центральної Ради Всеукраїнського фізкультурно-спортивного товариства «Колос» агропромислового комплексу України Олександр Мендусь, секретар прес-аташе Асоціації спортивної боротьби України, Федерації греко-римської боротьби України Олена Башкетова, відповідальний секретар Асоціації спортивної боротьби України Віталій Волошин, Провідний тренер Національної збірної команди України з греко-римської боротьби Сергій Заспа, заступник голови ОДА Костянтин Омаргалієв, Сергій Джоболда,  знамениті в минулому спортсмени Андрій Хіміч, Володимир Новохатько, Юрій Черепівський, Микола Кривонос, Віталій Барановський, Микола Чобітько, керівники обласних департаментів і управлінь, депутати обласної і районної ради, сільські  голови, духовенство, громадські діячі, представники ЗМІ.

Урочистості з нагоди Всеукраїнського свята богатирської сили на призи пам’яті І. М. Піддубного, присвячені 148-ій річниці від дня народження видатного борця, розпочала перший заступник голови Чорнобаївської РДА Валентина Стилик. Вона привітала учасників і гостей свята та зазначила, що свято Піддубного вже більше півсотні років збирає нащадків та послідовників великого Богатиря.  

Фото без опису

  • Іван Непереможний, Іван Великий, Іван Страшний, Іван Залізний – як тільки не називали уславленого борця із Красенівки. Його ім’я гриміло на спортивних аренах світу, йому аплодували глядачі Франції, Німеччини, Англії, Італії. Іван Піддубний шість разів був чемпіоном світу з боротьби і 25 років поспіль залишався непереможним борцем у світі. Його називали «чемпіоном чемпіонів» – титулом, якого до нього ніхто не мав, - зазначила Валентина Борисівна.

Та, окрім спортивних досягнень, Іван Максимович імпонує нинішньому поколінню і своєю надзвичайно сильною патріотичною позицією.

  • Часто згадують, як він закреслив у своєму паспорті національність «росіянин», написавши замість неї «українець». Можна додати й інший приклад. Гастролюючи в США, 57-річний українець удостоївся звання переможця конкурсу чоловічої краси та нагороди у півмільйона доларів. Однак так її і не отримав, адже головною умовою отримання нагороди було прийняття громадянства США, від чого Піддубний відмовився, - зазначила Валентина Стилик.

Голова Черкаської ОДА Ігор Шевченко зазначив, що часто тут бував з друзями.

Фото без опису

  • Уже 28 років на батьківщині Івана Піддубного змагаються кращі борці. Ця цифра просто вражає і одночасно тішить. Дійсно, дуже важливо підтримувати цю чудову традицію, особливо зараз, у непростий для України час бойових дій на Сході. На таких без перебільшення легендарних, відомих на весь світ, людей, як Іван Піддубний, має рівнятися наша молодь. А, як бачимо, саме молодих, енергійних, спортивних людей тут зібралося багато. Тож дякую організаторам за запрошення, а учасникам турніру – успіхів та перемог, – зазначив голова ОДА та побажав підростаючому поколінню, щоб серед них виростали Піддубні й надалі.

Новообраний народний депутат Олег Арсенюк  зазначив: історично так склалося, що український народ протягом століть веде боротьбу з недругами як зовнішніми так і внутрішніми.

  • Проте хочеться дійти до того, щоб ми вели боротьбу лише в спорті, – сказав Арсенюк.

Олімпійський чемпіон Андрій Хіміч зазначив, що напередодні вночі замислювався, а скільки б разів наш український борець був би чемпіоном, якби брав участь в Олімпійських іграх?

  • Думаю, як мінімум, десять разів, – сказав Андрій Хіміч.

Привітав усіх присутніх і голова оргкомітету свята, заслужений працівник сільського господарства, депутат Верховної Ради України ІІ скликання, Почесний Голова Асоціації «Незалежне об`єднання сільськогосподарських підприємств Чорнобаївського району» Петро Душейко.

Фото без опису

  • Якщо ми хочемо будувати державу на патріотичних началах, то одним з кращих прикладів є приклад життя Івана Максимовича, якщо хочемо виховати здорову чи працелюбну націю, то прикладом знову ж може бути Піддубний. Якщо треба виховувати цілеспрямованість чи вміння досягати прославленої мети, то знову ж треба говорити про Івана Піддубного, бо це дійсно той приклад, коли людина зробила себе сама. В нього не було багатих батьків, але наполегливою працею він досяг всього. І навіть на закритих змаганнях, де борці самі визначали сильнішого, таки визнавали, що сильніший тут Іван Піддубний, наш український спортсмен. Окремо треба говорити і про спортивне довголіття, адже він виступав навіть у віці 57 років! – зазначив Петро Григорович.

Абсолютний чемпіон попередніх турнірів Євгеній Совєта прийняв із рук Андрія Хіміча факел і запалив вогонь змагань. А визначні спортсмени різних поколінь підняли на флагшток прапор свята богатирської сили, який надихав на чесну боротьбу найсильніших борців України.

Після відкриття розпочався традиційний турнір із греко-римської боротьби. Участь у ньому взяли спортсмени вагових категорій 130, 97, 87 кг, серед яких було багато чемпіонів України та майстрів спорту міжнародного класу.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

У результаті запеклої боротьби у ваговій категорії 87 кг у турнірі переміг Фільчаков Ярослав, майстер спорту міжнародного класу, Харківська область. ІІ місце виборов Гордубей Дмитро, майстер спорту, Закарпатська область. ІІІ місце виборов Суровягін Артем, майстер спорту, м. Київ. Перше місце у ваговій категорії 97 кг посів Крисов Микола, майстер спорту м. Одеса. ІІ місце виборов Дегтярьов Андрій, майстер спорту,  Донецька область. ІІІ місце виборов Белхароєв Зелімхан, майстер спорту, Полтавська область. У ваговій категорії 130 кг І місце виборов  Чернецький Олександр, заслужений майстер спорту, Донецька область. ІІ місце виборов  Дубровін Іван, майстер спорту, Донецька область.   ІІІ місце виборов Вознюк Андрій, майстер спорту, Київська область. Абсолютним чемпіоном турніру з греко-римської боротьби також став Чернецький Олександр. Усі вони отримали медалі, дипломи оргкомітету свята та грошові премії. Нагороди також отримали судді турніру та тренери, які підготували борців.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Окрім турніру з греко-римської боротьби, до уваги гостей та учасників свята була представлена ціла низка святкових заходів і змагань. Так, громади району організували Спаський ярмарок, на якому можна було продегустувати мед, яблука, сирно-молочну продукцію та традиційні українські страви і напої. Місцеве господарство пригощало юшкою, кашею та солодкою кукурудзою. Проходила виставка-продаж виробів майстрів декоративно-прикладного мистецтва, виставка малюнку, святкова лотерея. Цікавими були показові виступи:  Європейської федерації Лао-Тайських бойових мистецтв «Білий лотос», спортивного клубу з паурліфтингу  «Вікинги» смт Чорнобай, вихованців Чорнобаївської районної ДЮСШ з дзюдо, спортсменів тхеквондо ВТФ в Черкаській області,  вихованців Черкаської обласної ДЮСШ «Олімпія» з художньої та спортивної гімнастики, танцювального колективу Pole dance studio "Flying Dance"   місто   Сміла. Також відбувся фотоквест.

Та найбільший інтерес гостей та учасників свята традиційно викликало багатирське шоу «Найсильніша людина свята». У ньому силачі перевертали 350-кілограмову шину, вижимали одною рукою 65-кілограмову гантелю, носили на швидкість на дистанцію 20 м по два 100-кілограмові ковадла одночасно, а потім тягли 3,5 тонну вантажівку.  Тож, за результатами змагань «Найсильнішою людиною свята» став житель Черкас Богдан Копил. Другим став Роман Науменко з Красенівки, третім – Капинос Олександр із с. Піщане. За активну участь у турнірі також були нагороджені Гусєв Едуард (м. Обухів), Жадько Олексій (с. Скородистик), Вовковинський Іван (с. Бакаєво), Соломка Ігор (м. Черкаси), Куриленко Сергій (м. Кропивницький),  Поперечний Олександр (м. Кропивницький).

Під час традиційної прес-конференції було також обговорено майбутні перспективи свята, адже на 2021 рік  припадає 150-річчя з дня народження великого українця. Петро Душейко зазначив, що наступного року у Токіо будуть проходити літні Олімпійські іри-2020, тож зібрати достойних борців на свято в Красенівку буде важко. І запропонував відзначити це свято на вищому рівні уже у ювілейний рік.

Фото без опису

Районна державна адміністрація та організаційний комітет Всеукраїнського свята богатирської сили на призи пам'яті І.Піддубного висловлює щиру подяку за значну фінансову підтримку в проведенні заходу родині Душейків та Асоціації «Незалежне об'єднання сільськогосподарських підприємств Чорнобаївського району», СТОВ «Красенівське», жителям Красенівської територіальної громади та всім спонсорам і меценатам свята.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь