A A A K K K
для людей з вадами зору
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

Про розвиток бджільництва в Чорнобаївському районі

Дата: 08.08.2019 12:40
Кількість переглядів: 492

Фото без опису                   

   Днями в Чорнобаївській РДА відбувся семінар-нарада  із делегованими пасічниками від територіальних громад району з питань  подальшого розвитку галузі бджільництва.

   В роботі семінару  взяли участь  голова асоціації сільськогосподарських товаровиробників Чорнобаївського району, директор СТОВ «Маяк» - Сергій Лихошерст, начальник управління агропромислового розвитку РДА  - Алла Бука, начальник  Чорнобаївського управління Головного        управління    Держпродспоживслужби в Черкаській   області - Василь Катеруша, керівник відділу інфекційних хвороб Чорнобаївської районної лабораторії  Держпродспоживслужби  Альона Ємець та голова спілки  пасічників Чорнобаївського  району Сергій Дражніков.                     

   Головою спілки пасічників Чорнобаївського району Сергієм Дражніковим винесено на обговорення одне з болючих питань бджільництва – отруєння бджіл пестицидами при обробці полів.

   Проблема стосується не тільки пасічників та аграріїв, а й далеких від села жителів, що вживають мед. Адже бджоли гинуть, не одразу і не всі. Вони встигають принести у вулики  отруєний хімією мед.  Тому, очевидно, що назріла необхідність державного врегулювання інтересів бджолярів, селян і агровиробників.

   А саме попередження землевласниками пасічників про обробку хімікатами полів, а також повідомлення пасічниками землевласників про постанову пасік на полях. Адже, при нинішніх законах,  рятувати пасіку з біди доведеться господарям.

     Крім того, бджолярі піднімали питання придбання лікарських засобів для бджіл, підтримки розвитку присадибного бджільництва  з обласного та районних бюджетів, посіву медоносних культур та доведення інформації про щорічні посіви медоносних культур  і.т.д.

  Сергій Лихошерст вів розмову про дуже важливу співпрацю з власниками пасік щодо запилення  сільськогосподарських культур, що і робиться в господарстві ПП «Агроспецпроект» на посівах гібридного соняшнику.

    Усіма присутніми  обговорено  актуальні питання   рестрації пасік, необхідність отримання   паспортів кожної діючої пасіки з метою реалізації меду та інших корисних продуктів бджільництва. По даному питанню доповів Василь Катеруша.

    Про необхідність перевірки підмору-загиблих бджіл в ветлабораторії повідомила Ємець Альона Анатоліївна.

    Олег Ткалич розповів про нові вимоги до меду згідно наказу МінАПК №330 від 19.06.2019 року  та про необхідність підписання меморандуму співпраці  між Спілки пасічників Чорнобаївського району, управлінням АПР РДА, Чорнобаївським управлінням   Головного        управління    Держпродспоживслужби в Черкаській  області та ДП Золотоніське лісове господарство.

   Алла Бука підвела підсумки наради та наголосила на  необхідності швидкого інформування пасічників по кожній територіальній громаді, спілкування та обговорення різних проблем зі спілкою пасічників Чорнобаївськго району, налагодження постійного контакту через спілку з іншими організаціями та структурами, спільного придбання  засобів для ведення бджільництва та збут  продукції.

  Учасники наради обмінялись інформацією  щодо контактів  між собою  для спільного реагування  на виникаючі проблеми, щодо спільного реагування  згідно меморандуму при безпечному для бджіл обробітку культур та рекомендовано  агрономам, фермерам, керівникам підприємств проводити обробіток безпечними для бджіл препаратами.

 

 

 

За інформацією відділу розвитку виробництва,  аграрної  інфраструктури, охорони                                                                     навколишнього середовища  АПР РДА                                       


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь