A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

Проведено апаратну нараду

Дата: 05.08.2019 09:42
Кількість переглядів: 438

 

На сьогоднішній апаратній нараді під головуванням першого заступника голови райдержадміністрації Валентини Стилик обговорили питання виконання комплексного плану профілактики та боротьби зі сказом  та  підвели підсумки жнивної кампанії в районі

 

В 2019 році на території району було виявлено 2  неблагополучних  пунктів по захворюванню тварин на сказ, – доповів начальник районного управління ГУ Держпродспожив служби в Черкаській області Василь Катеруша,- це  Красенівська сільська рада, МТФ СТОВ «Надія» с.Франківка.

На території сільських рад та прилеглі угіддя рішенням ДНПК було накладено карантинні обмеження, розроблено комплексні плани по ліквідації захворювання.  Нажаль, не в повному обсязі  виконуються заходи комплексних планів  в частині регулювання популяції червоних лисиць та чисельності безпритульних тварин в населених пунктах району.

 

При нормі щільності червоної 0,5-1 гол на 1000 га угідь, та згідно поданої інформації ТОВ МРГ «Чорнобаївське» 0,88 особин на 1000 га. угідь, реальна щільність поголів’я червоної лисиці може бути вища в декілька разів. Це не є безпідставні ствердження і базуються вони на опитуваннях населення різних сіл та на власних спостереженнях.

 

Як показує аналіз спалахів сказу переважає саме міський тип вірусу, оскільки захворіли на сказ в основному домашні тварини, які не були щеплені проти сказу. Дана ситуація є тим більше небезпечною, що завдяки вірусу міського типу формуються зони стійкого неблагополуччя.

 

Рішенням обласної ради № 9-7/VII від 07.10.2016 року прийнято Програму регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами в Черкаській області на 2016 – 2020 р. Програма передбачає побудову мережі притулків в районах області з операційними блоками для стерилізації тварин, засобами відлову тварин та обладнання території для їх утримання. Фінансування програми передбачено за рахунок Державного та місцевих бюджетів, грантів та спонсорських коштів.

 

Аналогічну програму прийнято і в нашому районі  рішенням районної ради від 16.05.2018 №24-25/VII.

 

В 2018році за кошти Чорнобаївської селищної ради було відловлено 20 безпритульних собак  і проведено стерилізацію гуманним методом. В цьому році  на виконання  даної програми  кошти в бюджеті  не передбачені відповідно заходи не виконуються. А саме безпритульні тварини на другому місці по розповсюдженню збудника сказу.

 

Для проведення профілактичних заходів ми маємо  достатню кількість антирабічної вакцини проти сказу   «Рабістар».   Спеціалістами держветустанов району проводяться подвірні обходи домоволодінь. За 7 місяців поточного року    проти сказу щеплено 5981 собак та 3660  котів, 4304  голів  ВРХ, 3свині та 20 голів дрібної рогатої худоби.

 

Протягом 2019 року було зареєстровано 26 покуси людей домашніми тваринами не вакцинованими проти сказу.  Надано антирабічну вакцинацію 10 особам.

 

З метою популяризації серед населення профілактики сказу, було проведено 3719 бесід. Надано до друку в районну газету 1 статтю.

 

-  Нажаль, на  даний час неврегульованим на законодавчому рівні залишається питання чисельності безпритульних тварин в населених пунктах району, адже будь яке фізичне знищення даного контингенту тварин заборонено законодавством та тягне за собою адміністративну і кримінальну відповідальність, – зауважила Валентина Стилик.- Єдиним прийнятним методом є відлов безпритульних тварин, їх стерилізація хірургічним або хімічним методом, та після проведення профілактичних обробок повернення в навколишнє середовище. Тому рекомендуємо  сільським радам прийняти  Програми регулювання чисельності безпритульних тварин гуманним методом, а в кого вони прийняті  передбачити кошти на їх виконання.  

 

Для забезпечення стійкого епізоотичного благополуччя щодо сказу на території району потрібно спрямувати діяльність на доведення чисельності лисиць в мисливських угіддях до норми, постійно відловлювати безпритульних собак та  котів, проводити суцільну дератизацію по знищенню мишовидних гризунів, утримувати худобомогильники та сміттєзвалища у належному ветеринарно-санітарному стані, обов’язково проводити щеплення проти сказу,- підсумувала перший заступник голови райдержадміністрації.

Крім того, під час наради  начальник управління агропромислового розвитку райдержадміністрації Алла Бука розповіла про підсумки жнивної кампанії в районі.

- Цьогорічні жнива в районі розпочалися 29 червня, що на тиждень раніше ніж минулого року, це пов’язано з надмірно жаркою погодою  останні три тижні червня практично без дощів. В районі завершено збирання ранніх зернових та зернобобових культур.

 

По  всіх  категоріях  господарств валове виробництво зерна ранніх зернових очікується в  межах 77,3 тис.тонн,  урожайність очікується розрахунково 56,5 ц/га. (минулого року  було 69 тис.тонн, урожайність склала 49,4 ц/га)

 

На даний  час Чорнобаївський район займає одне з  провідних місць по області по урожайності ранніх зернових культур, проте жнива в інших районах ще не завершені, тому ситуація може змінюватись.

 

Сільськогосподарськими підприємствами району по основному колу  зібрано ранніх зернових та зернобобових культур на площі 9,4  тис. га, намолотили в межах 54 тис. тонн зерна, що на 5,3 тис.тонн більше проти минулого року, середня урожайність – 58,2 ц/га (в минулому році урожайність склала 49,3 ц/га).

 

Зокрема, озимої пшениці з площі 7,4 тис.га отримано 46,2 тис.тонн, в середньому по 61,8 центнера з одного гектара (в минулому році 50,3 ц/га).

 

Озимого жита намолочено 75,4 тонн, урожайність в середньому склала склала 41,9  ц/га ( 41,0 ц/га в 2018 р).

 

Крім того, озимого ріпаку намолочено 2,3 тис.тонн з урожайністю 26,9 ц/га (27,6 ц/га в 2018 р).

 

Ярого ячменю – 6,8 тис.тонн, по 45,2 цнт. з гектара (42,7 ц/га в 2018р).

 

Гороху намолочено 943 тонни при врожайності 35,6 ц/га (36,3 ц/га в 2018р).

 

Найвищі показники по врожайності озимої пшениці отримано в СТОВ «Маяк» - 75,2 ц/га, СТОВ «Світанок» - 72,6 ц/га,СТОВ «Надія»-71,4ц/га, СТОВ «Лан»-70,2ц/га, СТОВ «Дніпро»-69,4 ц/га, СТОВ «Агроко»-68,8 ц/га, СТОВ «Старий Коврай»-68,5 ц/га, СТОВ «Красенівське»- 67,5 ц/га, СТОВ «Першотравневе» - 67,4 ц/га, ПСП «Веселий Хутір»-64,5 ц/га, ПАТ «Велика Бурімка»-63,8 ц/га, ,  СТОВ «Кліщинське» - 60 ц/га. 

 

Найменша урожайність: СТОВ «Лящівка»-48,4 ц/га,СТОВ «Україна»-46,4 ц/га, ТОВ «Богодухівка»-45ц/га, ТОВ «Лєтол»-44.6 ц/га.

 

Обмолот ранніх зернових  культур пройшов своєчасно і в терміни без затримки, продовжують дозбирувати ранні зернові інші категорії господарств-населення,  проте на цьому тижні буде все завершено.

За інформацією сільгосппідприємств,  витрати для збирання ранніх зернових культур склали 265 млн. гр.,  в розрахунку на 1 гектар – 3500 грн ( в минулому році – 3300 грн).

 

Всього на полях працювало 68 високопродуктивних зернозбиральних комбайни.  Всі   господарства,  окрім  ПСП «Довіра», СТОВ «Вереміївка», ВКФ ТОВ «Валтас», СТОВ ім.Чкалова, ТОВ «Богодухівка», СТОВ «Кліщинське»,  жнивували  з  запасами  дизпалива завезеними до початку жнивної кампанії, решта перерахованих з підвозу під час жнивування.

 

В половині господарств  здійснюється  видача зерна пшениці в рахунок паїв. Ціна на пшеницю коливається від 4000 до 4600 грн при рекомендованій ціні 4500 грн за тонну. Найвища ціна в СТОВ «Придніпровське» -4600 грн, найнижча в СТОВ «Богодухівське», ТОВ СП «Довіра», СТОВ «Кліщинське -4000 грн.

 

Окрім цього, 5 липня ПП «Агроспецпроект» завершив збір та обмолот зеленого овочевого горошку з 785 гектарів загальною вагою  2,7 тис. тонн, з середньою урожайністю 34,5 цнт з 1 га.

 

Приємно що Чорнобаївщина залишаєть в складі лідерів по врожайності в області. Збираючи нинішній врожай, слід дбати про наступний, - відмітила перший заступник голови райдержадміністрації,- Саме зараз господарства повинні подбати про підготовку ґрунту до посіву озимих культур на майбутній рік та  техніки до збирання пізніх культур.

 

Також на нараді  було розглянуто організаційні питання: про   виконання бюджетів у  липні 2019 року та заходи щодо посилення фінансово-бюджетної   дисципліни,  функціонування   медичних   та  дошкільної закладів,   хід проведення  ремонтних робіт в загальноосвітніх закладах району,  оздоровлення категорійних дітей та  стан протипожежної безпеки .


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь