A A A K K K
для людей з вадами зору
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

Питання виконання заходів щодо попередження захворюваності на туберкульоз та забезпечення доступності маломобільних груп населення до об’єктів соціальної інфраструктури в районі обговорили на апаратній нараді

Дата: 29.07.2019 10:14
Кількість переглядів: 403

Фото без опису

В ході апаратної наради, яка відбулася сьогодні, 29 липня, під головуванням першого заступника голови райдержадміністрації Валентини Стилик, розглянуто питання виконання заходів  щодо попередження захворюваності на туберкульоз  та забезпечення доступності маломобільних груп населення до об’єктів  соціальної інфраструктури  в районі.

 

По першому питанню доповів виконуючий обов’язки головного лікаря комунального некомерційного підприємств «Чорнобаївський центр  первинної медико-санітарної  допомоги»     Чорнобаївської районної ради Іван Чижик, який зазначив що  по підсумках роботи за І півріччя 2019 року на обліку перебуває 78  осіб (із них 1 дитина віком до 14 років) з різними формами туберкульозу. в І півріччі поточного року взято на облік 8 осіб, із них 2 особи мають поза легеневу форму туберкульозу. Випадків захворювання серед медичних працівників немає. За аналогічний період минулого року на облік було взято 10 осіб, всі були з легеневою формою туберкульозу.

 

Останнім часом часто зустрічається ВІЛ-асоційований туберкульоз. На обліку перебувало  5 таких хворих. Ці хворі отримують паралельно і антиретровірусну терапію в кабінеті «Довіра».

 

Флюоропрофоглядами  за звітній період охоплено 7145 осіб, виявлено 5 хворих, із них 2 особи це туберкульоз легень з розпадом. За аналогічний період минулого року обстежено було значно менше 4 525 осіб і виявлено 3 хворих.

 

Виявлені хворі обов’язково дообстежуються для встановлення заключного діагнозу. Флюорографи працюють в Чорнобаївській поліклініці і в поліклініці с. Іркліїв. Багато хворих обстежуються на цифровому рентген апараті в стаціонарі КНП «Чорнобаївська багатопрофільна лікарня».

 

 Для обстеження хворих на туберкульоз в  лабораторію  КНП «Чорнобаївська багатопрофільна лікарня» направляється мокрота на аналіз, як із туб кабінету так і від лікарів амбулаторій. В кожній амбулаторії є майданчики для збору харкотиння. За І півріччя 2019 року направлено 58 зразків мокроти (30 зразків лікарями ЦПМСД), виявлений 1 бактеріовиділювач. За 2018 рік було направлено 118 зразків мокроти, виявлено мікобактерію у 10 хворих.

 

Всі хворі на туберкульоз а також контактні особи перебувають на обліку в туб кабінет і отримують безкоштовне лікування. В сім’ях, де хворі з активною формою туберкульозу, контактні отримують хіміопрепарати безкоштовно. Паралельно хворі перебувають на обліку і у сімейного лікаря,   терапевта або педіатра.  Лікування призначає тільки фтизіатр. Сімейні лікарі контролюють умови в яких проживає хворий, при необхідності в госпіталізації і відмові хворого підключаються органи місцевого самоврядування.

 

Найбільш ефективною профілактикою туберкульозу серед дитячого населення    є вакцинація. Щепленню підлягають новонароджені діти в пологовому будинку на 3-5 день життя. Якщо по якимось причинам діти не були щеплені, то вакцинуються у амбулаторіях на першому році життя (після 2-х місячного віку перед щепленням обов’язкова проба Манту). За 6 місяців із 112 народжених дітей в пологовому відділенні КНП «Чорнобаївська багатопрофільна лікарня Чорнобаївської районної ради» було щеплено 110 осіб (98,2%). Ревакцинацію дітей 7-річного віку останнім наказом МОЗ відмінено.

 

З діагностичною ціллю серед дитячого населення, починаючи з 4-річного віку, проводиться проба МантуЯк в минулому, так і в цьому році  туберкулін був закуплений за кошти із місцевого бюджету. За 6 місяців закуплено на суму 105 197грн (2018 рік - 85 774грн).  Охоплено обстеженням   3623 дитини, що становить 94%. Є відмовники та діти, які на момент проведення проби були хворі.

 

Виявлені діти з віражем туберкулінових проб направляються обов’язково до фтизіатра, де проходять обстеження, при необхідності направляються до обласного дитячого фтизіатра, який вирішує питання потреби в лікуванні дитини.  За 6 місяців виявлено 29 осіб дітей з віражем туберкулінової проби ( із них 21 особа по Чорнобаївській АПМСД). Інші амбулаторії виявляють таких дітей мало.   

 

Діти із груп ризику по туберкульозу і діти, які часто і тривало хворіють простудними захворюваннями мають можливість оздоровитись  в обласному дитячому санаторії «Руська Поляна». За 6 місяців отримано 24 путівки, оздоровлено 12 дітей ( 50%). За 2018 рік оздоровлено  31 дитина , путівок прийшло 49 ( використано 63%).

 

- Щороку в Україні помирає від туберкульозу 10-11 тисяч хворих, що становить більше ніж 30 людей щодня- зазначила перший заступник голови райдержадміністрації. - Тому  комунальним некомерційним підприємствам: «Чорнобаївська багатопрофільна лікарня» та  «Чорнобаївський центр первинної медико-санітарної допомоги» Чорнобаївської районної ради, спільно з органами місцевого самоврядування, необхідно домогтися забезпечення флюорографічним обстеженням максимальної кількості  населення району. А серед груп ризику -  сто відсоткове обстеження. З метою проведення флюорографічного обстеження  людей похилого віку та людей з обмеженими фізичними можливостями необхідно запросити для роботи в районі пересувний флюорограф. Особливу увагу звернути  на проведенні даного обстеження  підопічних Жовтневого та Чехівського психоневрологічних інтернатів.

 

Комунальному некомерційному підприємству «Чорнобаївська багатопрофільна лікарня» Чорнобаївської районної ради спільно з районним центром соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, службою у справах дітей райдержадміністрації тримати на посиленому контролі  оздоровлення дітей з групи ризику та малозабезпечених сімей в обласному дитячому санаторії «Руська Поляна» максимально використовуючи наявні путівки.

 

Також необхідно активізувати проведення широкої інформаційно - просвітницьку діяльність в навчальних закладах району, серед молоді та населення району шляхом проведення тематичних занять, бесід, тренінгів, лекцій, розповсюдження буклетів та брошур з метою пропаганди здорового способу життя та профілактики соціально-небезпечних хвороб, - підсумувала Валентина Стилик.

 

Фото без опису

 

Про забезпечення доступності маломобільних груп населення до об’єктів  соціальної інфраструктури  в районі  доповів начальник управління з питань праці і соціального захисту населення райдержадміністрації Олександр Юрковський.

 

На даний час в районі проживає 3834 осіб з  інвалідністю різних категорій, у тому числі 3336 осіб з інвалідністю загального захворювання,-відмітив Олександр Юрійович,- 190 осіб з інвалідністю внаслідок  війни, 160  дітей з інвалідністю віком до 18 років, 148 осіб з інвалідністю на візках.

 

Згідно індивідуальних програм реабілітації, встановлених медико- соціальною експертизою, які занесені в центральний банк даних з проблем інвалідності управлінням з питань праці і соціального захисту населення райдержадміністрації надаються різні види послуг, зокрема забезпечення засобами реабілітації.

 

Управлінням проводиться робота по наповненню Централізованого банку даних з проблем інвалідності, обліку осіб, які мають право на забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації, що дає можливість по кожній особі з інвалідністю визначитись з напрямками соціальної, медичної, професійної реабілітації. За 7 місяців цього в банк занесені 275 індивідуальні програми.

 

Згідно  індивідуальної програми реабілітації особи з інвалідністю, медичного висновку МСЕК, ЛКК особи з інвалідністю одержують направлення на виготовлення  і видачу  технічних та інших засобів реабілітації.

 

За 7 місяців 2019 року видано 530 направлень на виготовлення технічних та інших засобів реабілітації за індивідуальним замовленням. Засоби пересування  отримали  98 осіб, з них 16 візків, ходунки, милиці, палиці –16, ортопедичне взуття 28 осіб, протезно-ортопедичні вироби 25 осіб, протези молочної залози 13 осіб.

 

На даний час згідно інформацій наданих структурними підрозділами райдержадміністрації, лікувальними закладами та виконкомами селищних та сільських рад забезпечена доступність маломобільних груп населення до приміщень:

 

- органів виконавчої влади – на 11 об’єктах з 11 об’єктів;

- місцевого самоврядування – на 18  об’єктах з 31 об’єкта (4 об’єкти не потребують обладнання);

- закладів охорони здоров’я – на 17 об’єктах з 35 об’єктів (5 об’єктів не потребують обладнання), 3 об’єкти обладнані кнопками виклику;

- закладів соціального захисту населення – на 3 об’єктах з 3 об’єктів;

- закладів культури – на 20 об’єктах з 88 об’єктів (20 об’єкт не потребують обладнання);

- будинків і споруд фізкультурно-спортивного призначення  - на 1 з 1;

- банківські установи - на 5 з 5;

- закладів освіти – на 23 об’єктах із 30;

- автовокзал - на 1 з 1.

 

В 2019 році перевезення пільгових категорій громадян, в тому числі осіб з інвалідністю здійснюється кожного дня на приміських маршрутах по талонах одноразового використання. В результаті чого пільгові категорії громадян отримали  право в будь-який день тижня скористатися безкоштовним проїздом.

 

Управлінню з питань праці і соціального захисту населення райдержадміністрації спільно з селищною та сільськими радами  необхідно постійно проводити  обстеження та вивчити потребу людей з інвалідністю в засобах реабілітації, зокрема візках, ходунах, милицяхз меьою вчасного забезпечення необхідними засобами реабілітації,- зазначила перший заступник голови райдержадміністрації.- Та рекомендувала аптечним закладам, які розташовані на території району, встановити кнопки виклику  щоб люди з обмеженими фізичними можливостями  мали можливість вільно скористатися їх послугами.

 

Також на нараді  було розглянуто ряд організаційних питань: про стан  пасажирських перевезень,  функціонування закладів охорони здоров’я та дошкільних установ в районні, хід проведення оздоровчої кампанії, зокрема категорійних дітей та хід підготовки до опалювального періоду 2019-2020 років в закладах соціальної сфери району.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь